Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Kutatásainkról közérthetően

Tápanyagutánpótlás intenzív kertészetben

Konvencionális termesztés során a növény várható termésmennyiségéhez fajlagosan, a növény fejlődési igényéhez igazítják a tápanyagutánpótlást, és a növény igényéhez igazodva különböző tápanyagokat, bioaktív anyagokat adnak a növényeknek kiültetés után a begyökeresedéshez, a vegetatív fejlődés, a virágzás és a terméskötés, termésérlelés időszakában.

Erre az óramű pontosságú adagolásra azért van szükség, mert vagy talaj nélkül, vízkultúrában termelnek vagy jellemzően nagyon alacsony, 0,5-1% a talaj humusztartalma. Az ökológiai termelés legfontosabb alapelve a talaj termékenységének megőrzése és fokozása. Mit jelent ez, hogyan kell megvalósítani? Az ÖMKi kutatásainak egyik fókusza a tápanyagutánpótlás és humuszmenedzsment kertészeti kultúrákban.

Nagyon keveset tudunk arról hogyan, mikor, mennyi tápanyag szabadul fel, válik elérhetővé azokban az intenzív kertészetekben, amelyekben – az ökológiai termelés alapelveinek megfelelően – komposztot, mégpedig minden évben jelentős mennyiségű (30 kg/m2 feletti mennyiségű) zöldkomposztot használnak.

Bár a zöldkomposztok (azaz zöldhulladékból, kizárólag növényi maradványokból: fanyesedékből, gallyakból, lombból, fűnyesedékből, törkölyből stb.) készülő komposztok tápanyagtartalma viszonylag alacsony, 0,5-1% körüli nitrogén, foszfor, kálium tartalom jellemző, 3-4 év használat után nagyon jelentősen megemelkedik a talaj humusztartalma. A gazdálkodók tapasztalati úton komposztot, granulált trágyát, esetleg különböző a talaj egészségét, a talaj mikroflóra-növény kapcsolatot támogató mikrobiológiai készítményt használnak.

Kísérletünk helyszínén 4,5-5%-os humusztartalmat mértünk, az ilyen talaj tápanyagszolgáltató képessége jelentős. A kísérletben lecsökkentettük, az egyik kezelés esetén teljesen el is hagytuk a kiegészítésként használt granulált baromfitrágya mennyiségét, és használtunk Trichoderma asperellum gomba T34 törzsét és a Bacillus amyloliquefaciens baktériumot tartalmazó készítményt.

Az év folyamán folyamatosan mértük a Herencsényi tájfajta paradicsom növények növekedését, virágzását, mértük a termés mennyiségi és minőségi jellemzőit.

Az eddigi eredményekről és tapasztalatokról az OMÉK-on tartott szakmai konferencián számoltunk be. A beszámoló ide kattintva érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 15.

Média
A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

Részletek
2020. november 12.

Hír
Kutatásainkról közérthetően

Az ökológiai gazdálkodásba bevont ültetvények területe már eléri az összes ültetvény 9%-át.

Részletek
2021. január 4.

Média
Virágos védősávok beporzó rovarok és más hasznos szervezetek számára

Ebben a videóban Katja Jacquot (Agroscope, svájci Mezőgazdasági Kutató Intézet), Hans Ramseier (HAFL, berni Agrártudományi, Erdészeti és Élelmiszeripari Főiskola) és Henryk Luka (FIBL, svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) a virágos védősávok különböző típusait mutatja be nekünk: a gabonatáblákhoz összeállított virágos magkeveréket beporzó rovarok és egyéb hasznos szervezetek számára, és egy speciális keveréket káposzta termesztéséhez.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai kertészeti műhelymunka - mikrobiológiai készítmények és tápanyag-utánpótlási szoftver

Részletek

Rendezvény
Ökológiai gazdálkodás – Éves ágazati szakmai nap 2022

Fejlődési utak az új Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) tükrében

Részletek

Kiadvány
Mezei aszat

A mezei aszat egyre nagyobb problémát jelent, különösen a nagy szervesanyag-tartalmú szántóterületeken gazdálkodók számára, ökológiai és konvencionális gazdálkodásban egyaránt. Ha sikerül megtelepednie, akkor kitartó munkára van szükség ahhoz, hogy az állományát elfogadható szintre szorítsuk vissza. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen