Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

monília, őszi lemosó permetezés, alma moníliás rothadása   2022. szeptember 13. Növényvédelem

Kora őszi teendők a kertben

2022. évi 19. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Az aszályos nyár után megérkező csapadék javított azon gyümölcsfák állapotán, amelyek túlélték a nyarat. Sajnos az Alföldön, különösen azokban a térségekben, ahol a talajvíz szintje alacsony, teljes ültetvények száradtak ki. A felkészülést viszont a következő évre most kell megkezdeni.

A csonthéjas gyümölcsfák őszi lemosó permetezését most kell elvégezni. A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket, és a lehullott terméseket is célszerű összegyűjteni és eltávolítani a fák alól. A leszüretelt csonthéjasok lombvédelme miatt a levélbetegségekre érzékeny meggy, kajszi és cseresznyefajtákon is indokolt lehet egy kezelés, elsősorban réz hatóanyagú termékekkel. A réz őszi- és kajszibarackban a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, a levéllyukacsosodás, őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás, és kajsziban az apiognomóniás levélfoltosság ellen használható. Amennyiben állati kártevők (így levéltetvek, atkák) is problémát jelentenek célszerű inkább egy olaj és réz kombinációt választani.

A csonthéjas gyümölcsfák őszi lemosó permetezését most kell elvégezni.

A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket és a lehullottakat is összegyűjthetjük, megsemmisíthetjük. Aki a permetezést választja, annak a kertbarátnak a 18. felhívásban írtam a védekezésről. Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a molyokról se feledkezzenek el, még rajznak (10. felhívás).

Javaslom a permetezést azoknak is, akik tárolni akarják a termésüket. Az egészségesnek látszó gyümölcsök felületén is bevihetjük azokat a gombákat, melyek a tárolás folyamán gondot okozhatnak.

Az alma moníliás barnarothadása.

Valószínűleg a kertből, a gyümölcs felületén bekerülő monília tünetét fotózhattam néhány éve. Az alma moníliás barnarothadása. A gyümölcs megtartja az eredeti alakját, fényes bőrfelületét, ám lassan megfeketedik. Ezen az almán már a penészpárnák is megjelentek. Sajnos a tárolóhelyiség hőmérséklete, páratartalma sem mindig ideális, ezek is megtizedelhetik a ládában lévő gyümölcsöket. Szüret előtt már meglehetősen kevés lehetőségünk van beavatkozni. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista Aureobasidium pullulans var. pullulans gomba spóráit (Blossom Protect) az érés kezdetétől termésbetakarításig alkalmazva felépül egy olyan biológiai védőháló a gyümölcs felületén, amely a tárolási betegségek ellen megbízható védelmet ad.

Továbbra is a szőlő szürkepenészes rothadására kell a leginkább figyelnünk. A 18. felhívásban írtunk a védekezési lehetőségekről.

Jó egészséget, jó kertészkedést:           

Budapest, 2022. szeptember 13.                          

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapat

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai búzatermesztési kutatások - 2016

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A kalászos gabonák közül az őszi búzafajták „on-farm” típusú tesztelését 2012 ősze óta szervezi az ÖMKi. A kísérletekben a tapasztalt gazdálkodók az ország különböző gabonatermő tájegységeiből önkéntesen vesznek részt. A kísérletben szereplő fajtasor évről-évre változik.

Részletek

Kiadvány
A búza-kőüszög felismerése, megelőzése és védekezési lehetőségek az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A búza-kőüszög, vagy büdösüszög (Tilletia caries) a búzán kívül más gabonaféléket is megfertőző gombabetegség, amely elsősorban a termés minőségét rontja. A Tilletia nemzetségbe több faj is tartozik, amelyek hasonló tüneteket okoznak, de közös jellemzőjük, hogy spóráik széllel és az egészséges szemek felületére tapadva terjednek, valamint közvetlenül a talajból fertőzhetnek. Összefoglalónk célja a kőüszög fertőzés jellemzőinek, a gomba életciklusának, valamint a fertőzés elleni védekezés módszereinek bemutatása.

Részletek

Kiadvány
Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

Európa neves történelmi borvidékei páratlan természeti értékeket hordoznak. Növény- és állatviláguk gazdagsága, kialakításuk kultúrtörténeti sajátosságai, önmagában is jelentős értéket képvisel (Page & Goldammer 2004, Illyés & Bölöni 2007). 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen