Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

fertőzött növényi maradványok, ászkák, aranyos rózsabogár   2022. szeptember 19. Növényvédelem

Gyümölcsfák felkészítése a télre, fertőzött növényi részek komposztálása

2022. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

A gyümölcsök, zöldségek zömét leszüreteltük, lassan véget érnek a növényvédelmi munkák. Elkezdünk felkészülni a következő évre, eltávolítjuk a beteg részeket, így a fertőzési források mennyiségét csökkentjük (lásd 19. felhívást), Egy-két alkalommal érdemes felvenni a permetezőgépet is: az őszi lemosópermetezések, valamint, ha még megfelelő állapotú a lombozat, egy utolsó lombtrágyázás céljából.

„Hogyan készülnek fel a gyümölcsfák a télre?” - teszi fel a kérdést Szabó István kollégám a cikkében. Soha nem volt ennyire aktuális ez a kérdés, mint az idén. Az egész évet a szélsőséges időjárás jellemezte. A tápelemek felvétele és a levelekben tápanyagokká való átalakítása is sérült az idei aszályban és kánikulai forróságban. Kevesebb tápanyag jutott a termésbe, sok gyümölcsfánkról kevesebbet vagy gyengébb minőségű termést szüretelhettünk. Sajnos a kelleténél kevesebb tápanyag tudott felhalmozódni a fás részekben is, ami pedig alapvetően fontos lenne a fagyállóság, a következő évi fakadás, a virágzáskori fagy kivédése és az aszálytűrés szempontjából is.

Kollégám két lombtrágyát is ajánl, melyekkel most még pótolni lehet a fás részekben hiányzó tápelemeket. Nem vagyok biztos abban, hogy pont ezeket minden gazdaboltban és kis kiszerelésben meg lehet vásárolni, ezért a készítmények hatóanyagait is kikerestem. Ezekre van most szüksége a gyümölcsfáinknak: aminosavak, bór, cink, vas, mangán, (kevés) nitrogén. Próbáljanak hasonló összetételű, a fa életét az aminosav adalékkal is segítő készítményeket vásárolni, és még a lombok színeződéséig permetezni ezekkel. Használják a megfelelő termék kiválasztásához új kiadványunkat, melyben az ökológiai termésnövelőanyagokat, lombtrágyákat, növénykondicionálókat tekintjük át.

A zöldséges ágyásokban még poloskákkal és a talajra hullott penészes maradványokkal is találkozhatnak. A poloskáktól már inkább csak a lakásokat kell védeni, de olyan gombakórokozók is a talajba juthatnak a lehullott növényi részekről, melyek ott, akár 10-20 évig is meg tudják tartani a fertőzőképességüket. Mikrobiológiailag aktív talajban a lebomlás gyors. Ezeket a penészes növényeket a komposztba nyugodtan be lehet tenni, mert a komposztlakó élőlények elfogyasztják, ártalmatlanítják a növénykórokozókkal fertőzött növényi anyagot, még a kitartóképleteket is! A Szent István Egyetem MKK Növényvédelmi Intézetében végeztek kísérleteket a moníliával fertőzött gyümölcsmaradványokkal, eredményeik szerint a komposztlakó élőlények, így az aranyos rózsabogár-lárva és az ászkarákok jelenléte felgyorsítja azt a folyamatot, amely egyébként mikrobiológiai úton is végbemegy.  A fotón a fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai” a szkleróciumok, uborkában alakultak ki. A paradicsomtövekről a zölden leszedett paradicsom megérlelhető, amennyiben néhány szem érett almát teszünk a zöld paradicsomok közé.

A fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai” a szkleróciumok, uborkában alakultak ki.

Látványos volt a szeder-gubacsatka kárképe, a termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen. Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene. Tavasszal olajos, vagy még inkább a kénes-olajos lemosással még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat. Ha telepítenek, akkor pedig fertőzésmentes szaporítóanyagot vásároljanak. A repedt kérgű és megduzzadt, gubacsos málnavesszőket is ki kell metszeni.

A szeder-gubacsatka kárképe, a termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen.

Az idei nyár szomorú újdonságát jelentették számomra azok a gyümölcsfák, amiken megaszalódtak a gyümölcsök. A július 28-án Neszmélyen fényképezett cseresznyefáról kicsit savanyú de élvezhető termést lehetett „szüretelni”. Sajnos ezek a szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést. Az őszi-tavaszi rezes lemosással majd gyéríteni lehet a kórokozó telepeit, de a múmiákat hiába is permeteznénk bármivel, azokat bizony el kell távolítani a fáról, és vagy el kell ásni, vagy komposztálni kell őket

A cseresznye szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést.

Jó egészséget, jó kertészkedést:           

Budapest, 2022. szeptember 19.                          

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapat

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 17.

Növényvédelem
Tavaszi előkészületek a biokertben

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek 

Előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől. 

 

Részletek
2023. október 26.

Növényvédelem
Hogyan válasszunk fajtát a kalászosok biotermesztése során

A gabonafélék a szántóföldi vetésforgók meghatározó növényei: a hazai adatok szerint országosan a szántók 32,2%-án, az öko szántók 36,7%-án termesztettek kalászos gabonákat, elsősorban őszibúzát. Eredményes és profitábilis termesztésüket ugyanakkor rendkívül sok dolog határozza meg és befolyásolja nagymértékben. Ezek egyike a termesztett fajta, amely a benne genetikailag rögzült tulajdonságok révén nagy hatással van szinte minden gabonaféle termesztésének eredményességére. Mindenképpen érdemes megfontolni, milyen fajtát válasszunk biotermesztésre.

Részletek
2021. július 27.

Növényvédelem
Nyári teendők a biokertben: lisztharmat, körterozsda, varasodás, takácsatka, csúcsrothadás elleni megoldások

2021. évi 17. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Az ökológiai szójatermesztés fejlesztése - Éves kutatási összefoglaló, 2021

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Spektrális útikalauz drónosoknak, avagy bevezetés a szántóföldi távérzékeléses monitorozásba

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Rendezvény
KEYS TO PROFITABILITY IN THE MARKET GARDEN

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására Magyarországon tart másfél napos workshopot JEAN-MARTIN FORTIER, a biointenzív kertészeti gazdálkodás egyik legelismertebb nemzetközi képviselője. Az esemény során a „The Market Gardener” díjnyertes könyv szerzője bevezeti az érdeklődőket a kisléptékű biointenzív gazdálkodásba, valamint bemutatja azon technikákat és eszközöket, amelyek a biokertészetet nyereségessé teszik. Az eseménynek a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság ad otthont, a gyakorlatban is bemutatva egy biointenzív gazdaság működését.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen