Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

fertőzött növényi maradványok, ászkák, aranyos rózsabogár   2022. szeptember 19. Növényvédelem

Gyümölcsfák felkészítése a télre, fertőzött növényi részek komposztálása

2022. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

A gyümölcsök, zöldségek zömét leszüreteltük, lassan véget érnek a növényvédelmi munkák. Elkezdünk felkészülni a következő évre, eltávolítjuk a beteg részeket, így a fertőzési források mennyiségét csökkentjük (lásd 19. felhívást), Egy-két alkalommal érdemes felvenni a permetezőgépet is: az őszi lemosópermetezések, valamint, ha még megfelelő állapotú a lombozat, egy utolsó lombtrágyázás céljából.

„Hogyan készülnek fel a gyümölcsfák a télre?” - teszi fel a kérdést Szabó István kollégám a cikkében. Soha nem volt ennyire aktuális ez a kérdés, mint az idén. Az egész évet a szélsőséges időjárás jellemezte. A tápelemek felvétele és a levelekben tápanyagokká való átalakítása is sérült az idei aszályban és kánikulai forróságban. Kevesebb tápanyag jutott a termésbe, sok gyümölcsfánkról kevesebbet vagy gyengébb minőségű termést szüretelhettünk. Sajnos a kelleténél kevesebb tápanyag tudott felhalmozódni a fás részekben is, ami pedig alapvetően fontos lenne a fagyállóság, a következő évi fakadás, a virágzáskori fagy kivédése és az aszálytűrés szempontjából is.

Kollégám két lombtrágyát is ajánl, melyekkel most még pótolni lehet a fás részekben hiányzó tápelemeket. Nem vagyok biztos abban, hogy pont ezeket minden gazdaboltban és kis kiszerelésben meg lehet vásárolni, ezért a készítmények hatóanyagait is kikerestem. Ezekre van most szüksége a gyümölcsfáinknak: aminosavak, bór, cink, vas, mangán, (kevés) nitrogén. Próbáljanak hasonló összetételű, a fa életét az aminosav adalékkal is segítő készítményeket vásárolni, és még a lombok színeződéséig permetezni ezekkel. Használják a megfelelő termék kiválasztásához új kiadványunkat, melyben az ökológiai termésnövelőanyagokat, lombtrágyákat, növénykondicionálókat tekintjük át.

A zöldséges ágyásokban még poloskákkal és a talajra hullott penészes maradványokkal is találkozhatnak. A poloskáktól már inkább csak a lakásokat kell védeni, de olyan gombakórokozók is a talajba juthatnak a lehullott növényi részekről, melyek ott, akár 10-20 évig is meg tudják tartani a fertőzőképességüket. Mikrobiológiailag aktív talajban a lebomlás gyors. Ezeket a penészes növényeket a komposztba nyugodtan be lehet tenni, mert a komposztlakó élőlények elfogyasztják, ártalmatlanítják a növénykórokozókkal fertőzött növényi anyagot, még a kitartóképleteket is! A Szent István Egyetem MKK Növényvédelmi Intézetében végeztek kísérleteket a moníliával fertőzött gyümölcsmaradványokkal, eredményeik szerint a komposztlakó élőlények, így az aranyos rózsabogár-lárva és az ászkarákok jelenléte felgyorsítja azt a folyamatot, amely egyébként mikrobiológiai úton is végbemegy.  A fotón a fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai” a szkleróciumok, uborkában alakultak ki. A paradicsomtövekről a zölden leszedett paradicsom megérlelhető, amennyiben néhány szem érett almát teszünk a zöld paradicsomok közé.

A fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai” a szkleróciumok, uborkában alakultak ki.

Látványos volt a szeder-gubacsatka kárképe, a termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen. Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene. Tavasszal olajos, vagy még inkább a kénes-olajos lemosással még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat. Ha telepítenek, akkor pedig fertőzésmentes szaporítóanyagot vásároljanak. A repedt kérgű és megduzzadt, gubacsos málnavesszőket is ki kell metszeni.

A szeder-gubacsatka kárképe, a termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen.

Az idei nyár szomorú újdonságát jelentették számomra azok a gyümölcsfák, amiken megaszalódtak a gyümölcsök. A július 28-án Neszmélyen fényképezett cseresznyefáról kicsit savanyú de élvezhető termést lehetett „szüretelni”. Sajnos ezek a szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést. Az őszi-tavaszi rezes lemosással majd gyéríteni lehet a kórokozó telepeit, de a múmiákat hiába is permeteznénk bármivel, azokat bizony el kell távolítani a fáról, és vagy el kell ásni, vagy komposztálni kell őket

A cseresznye szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést.

Jó egészséget, jó kertészkedést:           

Budapest, 2022. szeptember 19.                          

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapat

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. április 22.

Növényvédelem
Poloskaszagú szilvadarázs és körtelevélbolha elleni védekezés biokertben

2022. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. május 28.

Növényvédelem
Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. július 21.

Növényvédelem
Gyapottok bagolylepke elleni védekezés ökogazdálkodásban

2022. évi 7. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
Spektrális útikalauz drónosoknak, avagy bevezetés a szántóföldi távérzékeléses monitorozásba

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Kisparcellás öko őszi kalászos posztregisztrációs fajtateszt eredmények összefoglalója (2021-2023)

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen