Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

gyephasznosítás, go-grass   2022. szeptember 5. Hír

GO-GRASS felhívás

Keressük azokat az érdekcsoportokat (gazdák, feldolgozók, értékesítők stb.), akik szívesen működnek együtt az ÖMKi-vel a GO-GRASS projekt hazai megvalósításában. A jelentkezés határideje: 2022. szeptember 23.

 

gograss-removebg-preview

 

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani. Mégpedig úgy, hogy körkörös üzleti modelleket dolgoz ki gazdák és feldolgozók számára négy különböző bemutató ország példái alapján (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország), ezáltal elősegítve a tápanyag-utánpótlást, a nyersanyag-önellátás növelését, illetve az energiafogyasztás csökkentését.

A projekt egyik fő célja a kifejlesztett technikai és intézményi megoldások sokszorosítása, három úgynevezett követő ország – Magyarország, Románia és Spanyolország – is csatlakozott a projekt struktúrájához. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) felel a projekt hazai megvalósításáért, így feladatunk, hogy a négy bemutatóhely eredményeiből kiválasszuk és elérhetővé tegyük – hazánk környezeti, gazdasági és intézményi körülményeit figyelembe véve – a legalkalmasabb példá(ka)t a magyar agrár- és élelmiszeripar szereplői számára. Egy korábbi (2020. december) műhelymunka keretében a szereplők rámutattak arra, hogy leginkább a német és a dán példáját látják megvalósíthatónak a hazai körülmények között.

Németországban az Alsó Odera-völgy nemzeti parkban található német bemutatótelep a vizes élőhelyek alacsony tápanyagtartalmú fűféléiből készít biofaszenet. A végterméket mezőgazdasági területeken használhatják fel, mivel az növelheti a talajok víztartó kapacitását, illetve tápanyagtartalmát, ezáltal pedig a műtrágyák kiváltására is használható. Továbbá a bemutatótelep betakarítási, előfeldolgozási és tartósítási technológiákat is kidolgoz a fűfélék vonatkozásában. A fent említett előnyökön túl a biofaszén a biogázüzemek energiatermelésében is hasznos kiegészítő anyagnak bizonyult. A fermentációt követően visszamaradó erjesztési maradékot ki lehet szórni a mezőgazdasági területekre.

Dániában kisméretű finomítóban fehérjét nyernek ki nitrátérzékeny területekről, illetve tőzeglápokról származó füvekből, főként lucernából, heréből, pántlikafűből. A szerves fehérjekoncentrátum sertések és baromfik étrendjének gazdagítására, illetve tejelő tehenek tejtermelésének fokozására használható. Az üzem a biofinomítási folyamatok optimalizálásán dolgozik, a fehérjetermékek nagyobb hozama és tisztasága, valamint a megújuló bioenergia, illetve az újrahasznosított tápanyagok formájában megjelenő melléktermékek minőségének javítása érdekében. Az állatok takarmányozásában felhasznált termékek tápértékének ellenőrzése, illetve dokumentálása érdekében kísérleteket folytatnak helyi gazdálkodók bevonásával.

A négy bemutató telep munkájáról bővebben a projekt honlapján, illetve az ÖMKi oldalán is tudnak tájékozódni:

https://www.go-grass.eu/

https://www.biokutatas.hu/hu/page/show/go-grass

Keressük azokat az érdekcsoportokat (gazdák, feldolgozók, értékesítők stb.), akik szívesen működnek együtt az ÖMKi-vel a projekt hazai megvalósításában. A projekt hazai adaptációja a következő tevékenységeket jelenti a résztvevőktől:

  • két bemutatótelep példája közül közösen kiválasztani a hazai körülményekhez leginkább adaptálhatót,
  • az érdekcsoportok környezeti, gazdasági, hatósági és egyéb kihívásainak közös feltárása,
  • a kiválasztott példa(k) hazai értékláncának és az erre épülő, fenntartható üzleti modell(ek), finanszírozási stratégiák közös kidolgozása,
  • a projekt során készülő szakmai anyagok, dokumentumok, tudásanyagok véleményezése,
  • részvétel a projekt során rendezett műhelymunkákon, tréningeken és eseményeken.

Jelentkezését kérjük az alábbi kérdőív kitöltésével jelezze felénk:

https://forms.gle/yeSPBGXYP7KxgK269

A kérdőív kitöltésének határideje: 2022. szeptember 23.

Kérdés esetén pedig forduljon Csonka Valéria kolléganőnkhöz a következő emailcímen: valeria.csonka@biokutatas.hu

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Gyepgazdálkodás - Go-Grass

Az elfeledett gyepterületeink sokféleségében rejlő körforgásos üzleti lehetőségek felfedezése a vidéki agrár- és élelmiszeripari szereplők számára.

Részletek
2020. október 19.

Hír
Go-grass felhívás

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani.

Részletek
2021. február 19.

Hír
Megalakult a GO-GRASS gyephasznosítást célzó projekt hazai Szakértői csoportja

Tavaly decemberben egy online műhelymunka keretében megalakult a GO-GRASS projekt hazai megvalósításáért indított szakértői csoportunk.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szemléletű gyeptelepítés elmélete és gyakorlata - 2015

A természetközeli állapotú gyepek jelentős mértékben járulnak hozzá Európa biodiverzitásához, jóllehet napjainkra a kontinens területének csupán kis részét borítják (Dengler et al. 2014, Bakker & Berendse 1999). 

Részletek

Kiadvány
Gyeptelepítés elmélete és gyakorlata az ökológiai szemléletű gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az agrártájba ágyazott gyepek fontos szerepet játszanak a faj- és tájszintű sokféleség megőrzésében és fenntartásában. A gyepek fajgazdagsága kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen