Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

GLOBALG.A.P. Növényi szaporítóanyag szabvány és növényútlevél

Az idei évtől paradicsompalántáink nemcsak öko tanúsítvánnyal, hanem GLOBALG.A.P. Növényi szaporítóanyag szabvány tanúsítással és növényútlevéllel is rendelkeznek. Mit jelent ez?

A GLOBALG.A.P szabvány egy nemzetközi gyakorlatban elterjedt, B2B (Business to Business) azaz üzleti partnerek között használt tanúsítási rendszer. A leggyakrabban használt modulja a friss gyümölcs és zöldségfélék előállítására vonatkozik. Ennek keretében a termelőnél, a termelés helyszínén kell egy, a világ minden részén azonos szakmai tartalmú auditot végezni, amely érinti a helyes mezőgazdasági gyakorlatok használatát, vízhasználatot, öntözést, természetvédelmi megfontolásokat, növényvédelmi eljárásokat és a termelés valamennyi fázisához kapcsolódó higiéniai és élelmiszerbiztonsági kockázatok feltárását és kezelését. Ez a tanúsítási rendszer nem a fogyasztók számára ad tájékoztatást, nem is jelenik meg a terméken, ellentétben az ökológiai jelöléssel, ami jól látható a termékek címkéjén.

Miért számolunk be mégis a tanúsítás megtörténtéről?

Szeretnénk szélesebb körben megismertetni a nagy kereskedelmi láncokban kapható termékek auditrendszerét, és arra biztatni a posztjainkat olvasó termelőket: ha mi is megcsináltuk, Nekik is sikerülni fog! A palántáinkat országosan forgalmazó Lidl valamennyi friss zöldség és gyümölcs, valamint dísznövény és palánta esetén a beszállítás feltételeként megköveteli a GLOBALG.A.P tanúsítást. A legtöbb nagy kereskedelmi lánc hasonlóan jár el: nagyon fontos ezért, hogy minél több hazai termelő vállalja a tanúsítási eljárást, és bejusson a láncokba. Fordítva is igaz: aki felkészül az auditra és megszerzi a tanúsítást sokkal magabiztosabban tud akár nagyobb piaci szereplőket is ellátni. Azt gondoljuk, hogy mind az öko, mind a nem öko zöldség és gyümölcstermelőknek, méretüktől függetlenül, fontos a felismerés, hogy a hasonló minőségbiztosítási rendszerek nélkül kiszorulnak a piac egy nagyon jelentős részéről. Amellett, hogy nagyon fontosnak tartjuk a rövid ellátási láncokat, tudjuk azt is, hogy friss öko zöldség és gyümölcs a kereskedelmi láncokon keresztül juthat el a fogyasztók szélesebb rétegeihez. A beszállítás elé pedig a gazdaság kisebb mérete nem feltétlen kell akadályt gördítsen!

Útlevél a palántáknak?

Az  Európai Unió 2019. december 14-től alkalmazandó új növényegészségügyi rendszere meghatározza, mely növényfajok és növény termékek esetén szükséges az EU-n belüli szállításához, forgalmazáshoz növényútlevél. A paradicsom is ilyen, sok más növénnyel egyetemben. Mivel a tájfajta palántákat nem közvetlenül végfelhasználóknak szállítjuk, hanem kereskedelmi forgalomba kerülnek, ezért szükséges a növényútlevél. A növényútlevelet a palánták előállítójának kell kérelmeznie a helyileg illetékes kormányhivatalnál, esetünkben a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályánál. Termelő partnerünk, a Gyöngyszem Biogazdaság növényegészségügyi számot kapott és a palántákból mintát vettek, hogy a Bizottság  (EU) 2072/2019 rendeletében megnevezett zárlati károsítóktól való mentességüket megvizsgálják. A vizsgálatok eredménye, vagyis a vírusmentesség igazolása alapján kaptuk meg a növényútleveleket.

Köszönjük a  Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának gyors és hatékony munkát!

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. február 26.

Hír
Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között.

Részletek
2021. május 6.

Hír
Zamatos paradicsomot ígérő magyar tájfajták

Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben a nagy népszerűségnek örvendő ÖMKi tájfajta, öko paradicsompalántánkat, amelyek a korábbi vizsgálatok alapján legjobbnak bizonyultak és amelyek idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében rangos kitüntetést kaptak.

Részletek
2021. január 15.

Hír
Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

Bekerültünk a Highlights of Hungary-be

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Paradicsom tájfajták vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Palánták
Tolna tájfajta paradicsom-palánta (HU-ÖKO-02)

FONTOS! Ezen a felületen kizárólag az átadópontokra tudsz előrendelni. Az egyes átadópontokra vonatkozó információkat a jobboldali információs sávban tudod letölteni. Kérjük, hogy megrendelés előtt a leírást figyelmesen olvasd el!

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen