Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért

2022. június 2-3. közt tartották meg a franciaországi Dijon-ban az Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért (European Scientific Conference Towards Pesticide Free Agriculture) című rendezvényt több mint 300 résztvevővel. Az ÖMKi-t Dr. Bencze Szilvia, vezető kutató képviselte.

Az Európai Bizottság termőföldtől a fogyasztóig (Farm to Fork) stratégiájának céljai közt szerepel a kémiai növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése. E kötelezettségvállalás végrehajtásának módja azonban bizonytalan, és heves viták folynak a fenntarthatóság és a termelékenység hívei közt. 

Az Európai Bizottság termőföldtől a fogyasztóig (Farm to Fork) stratégiájának céljai közt szerepel a kémiai növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése.

A kutatásnak fontos szerepe van a növényvédő szerektől mentes jövő kialakításában. Az Európai Kutatási Szövetség (European Research Alliance) 20 ország 34 tagjával új közös kutatási és kísérleti stratégiák kidolgozását tűzte ki célul. A kutatók az Európai tudományos konferencia a peszticidmentes mezőgazdaságért című esemény keretei közt, 2022. június 2-án és 3-án a burgundiai Dijonban gyűltek össze, hogy megpróbáljanak választ adni arra a kulcsfontosságú kérdésre, hogy hogyan lehet a növényvédő szerektől eltávolodni és elérni az európai zöld megállapodás (Green Deal) céljait.

Az EU célkitűzései minden gazdálkodót érinteni fognak, ezért fontos a fokozatos átállás, és addig is a megfelelő agrotechnológiai módszerek kidolgozása, és a tudás megosztása, terjesztése.

A növényvédő szerek felhasználásának csökkentése céljából fontos a kutatók közös munkája, valamint a megoldások és a tudás megosztása egymás közt. A kutatók céljai közt az élelem-önrendelkezésnek is szerepelnie kell, hogy a növényvédő szerek csökkentésével együtt járó termelékenység csökkenés ne okozzon ellátási problémákat. Fontos azonban azt látni, hogy a jelenlegi rövid távú megoldások sem az önellátás irányába haladnak. Valóban reziliens, emberiséget ellátó élelmiszerrendszerek csak az ökoszisztémában meglévő természetes folyamatok alapján létezhetnek.

Az ökológiai alapú termelési rendszerekre való áttérés nem lehetőség, hanem kötelezettség. Meg kell találnunk a módját annak, hogy visszanyerjük az egységnyi területre jutó termelékenységet, ami mellett a biológiai sokféleség megőrzésének, a szén-dioxid tárolásának, a gazdák megbecsülésének és a vidék megőrzésének is értéket tulajdonítunk. 

ÖMKi ősgabona fajtatesztek: alakor

Az ÖMKi tevékenységei közül Dr. Bencze Szilvia az ősgabonákkal kapcsolatos kutatásainkat emelte ki a konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

ÖMKi ősgabona fajtatesztek: tönke

Az ÖMKi tevékenységei közül Dr. Bencze Szilvia az ősgabonákkal kapcsolatos kutatásainkat emelte ki a konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Az ÖMKi tevékenységei közül Dr. Bencze Szilvia az ősgabonákkal kapcsolatos kutatásainkat emelte ki a konferencia kerekasztal-beszélgetésén. A kísérletekből többek közt bebizonyosodott, hogy a tönke és alakor alkalmasak a növényvédőszer-mentes termesztésre, ezért jól beilleszthetők ökológiai gazdálkodásba.

Források és további hasznos linkek: 

euractiv.com

Bencze Szilvia előadásának prezentációja (1.-19.) és a kerekasztal beszélgetés felvétele

A konferencia előadásainak felvételei

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. május 30.

Hír
Növényvédőszermentes hét a svédországi Uppsalában 

A kémiai növényvédő szerek mennyiségének és kockázatának csökkentésére több európai és globális megállapodás is született az elmúlt években, hiszen a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásaik bizonyítottak. Annak érdekében, hogy az eredményeket az európai és tagállami döntéshozók komolyabban figyelembe vegyék, a szakértők és a kutatók arra törekszenek, hogy 2050-ig komplex, kémiai növényvédőszer nélküli mezőgazdasági- és élelmiszer-rendszereket tervezzenek. 

Részletek
2020. március 18.

Hír
Alakor és tönke a reflektorfényben

Nemrég adtunk hírt arról, hogy megjelent egy tudományos közleményünk a Sustainability című rangos folyóiratban, amiben a tönke és alakor tájfajtákkal ökotermesztésben végzett kutatásaink három évét (2015-2018) összegezzük. 

Részletek
2021. június 30.

Hír
Szántóföldi szakmai nap Száron a diverzifikáció jegyében

Az ÖMKi „Diverzifikált biológiai alapok és agrotechnikák a fenntarthatóság jegyében” címmel tartott 2021. június 22-én szakmai napot a Csoroszlya Farm Kft. szári ökogazdaságában. 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen