Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!

2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

„Már késő!”- mondta szomorúan a szomszédom egy csúcsrothadásos paradicsommal a kezében. Annyiban igaza van, hogy a bogyókról már nem tudjuk eltüntetni a besüppedő fekete foltokat. De az elszáradt, perzselt leveleket sem lehet visszazöldíteni és a varas körtéről sem tudjuk eltüntetni a barna gombatelepeket. Viszont tanulhatunk az idei évből. Három olyan aktuális problémáról írok, melyeket csak megelőzéssel lehetett volna kivédeni. 2021-ben már sikerülni fog! A fényképek augusztus 24-én készültek.

A paradicsom és a paprika csúcsrothadásáról már az előző felhívásban is írtam. Paradicsomon, paprikán kívül más zöldségféléknél, például cukkininél is előfordulhat, hogy a növény maga egészségesnek tűnik, a leveleken semmilyen tünetet nem látunk, de a termés csúcsán, a bibe körül kisebb-nagyobb besüppedő, barnuló, majd fekete folt alakul ki. Ez nem betegség, hanem egy élettani probléma: nem jut elegendő kalcium a fejlődő termésbe, és emiatt a termés csúcsa elhal. Úgy tűnik, hogy az idén sokan találkoztak ezekkel a beteg termésekkel. A kalciumot a növény nem tudja az idős szövetekből a fiatal, növekvő növényi részekbe szállítani, így, ha hiány lép fel, az mindig a fiatal, növekvő növényi szervekben jelentkezik. Levélzöldségek, salátafélék esetén a kalcium hiány esetén a levélszélek barnulása, elhalása a tünet. Hogy miért nem jut elegendő kalciumhoz a növény: sokféle oka lehet. Lehet, hogy túl sok a talajban a felvehető nitrogén, elsősorban az ammónium formában (például éretlen istállótrágya kijuttatásának is lehet a következménye), és emiatt túl gyorsan fejlődik a növény, és más elemekből, így kalciumból relatív hiány lép fel. Okozhatja nagyon magas hőmérséklet, túl sok vagy túl kevés csapadék, de nagyon magas páratartalom is, mivel ilyenkor párologtatni nem tud a növény, és így a gyökerekből a levél és a termés felé történő vízszállítás is leáll. Visszagondolva a nyárra, nem is csodálkozom azon, hogy találkozunk csúcsrothadásos paradicsommal, hiszen a felsoroltak események mind előfordultak. A kalcium pótlása kalcium-nitrát levéltrágya formájában ökológiai gazdálkodók részére nem engedélyezett, és a kalciumklorid oldat használata is csak almában, a sztipikkesedés (vagy más néven keserűfoltosság) megelőzése céljából engedélyezett, ezért a legtöbb, kertészeti oldalon ajánlott levéltrágya használata nem megoldás. Ellenben a kalcium-oxid tartalmú Myr Kalcium lombtrágya ökológiai zöldségtermesztésben is használható a vegetációs időszakban 2-3 alkalommal, 0,2-0,4%-os töménységben kijuttatva. 

Abban az esetben, ha a talajban elengedő a kalcium, de időjárási okokból mégsem felvehető a növény számára a lombtrágyázással hatékonyabban avatkozhatunk be. Ellenkező esetben a talaj kalcium-szolgáltató képességét kell támogatni, majd a következő szezonban, kalcium pótlással: ne feledkezzenek meg a talaj meszezéséről! A meszezés elvégezhető mészkőpor kijuttatásával (például Abavit ásványi trágya), más, mésztartalmú termésnövelő anyag használatával, például magas szervesanyagtartalmú (21% felett) és kalciumtartalmú (31% feletti CaCO3) alginittel, vagy a dudarit alapú Greensoil termékcsalád mésszel dúsított tagjával.

A termesztéstechnológia is segíthet. A talaj nagy tömegű szervesanyaggal, komposzttal vagy szalmával történő takarásával a talaj hőmérsékletingadozása csökkenthető, kevésbé szárad ki, folyamatos a vízfelvétel a talajból.

► Nem permetezem az Óbudai Megfigyelőkert idős körtefáját. A nyárvége csapadékos, változékony hőmérsékletű időjárásában a gyümölcsökön megjelent a varasodás. Már helyrehozhatatlan a kár, korábban kellett volna permetezni. Ismerem a fát, bő egy hónap van a szüretig, tehát rövidebb, 10 napos várakozási idejű rézhidroxiddal (Funguran Progress) akár védekezhetnék is.

► Úgy látszik, hogy a Nap káros sugaraival is számolnunk kell. Még nem szoktunk hozzá, ahhoz, hogy a meleget adó, cukorfokot növelő napsugarak perzselhetnek is. A tünetek felismerése sem egyszerű, mert hasonlítanak a hiánybetegségeknél jelentkező elváltozásokra. Amennyiben a napos oldalon látjuk, a durva körvonalú, a levélerek mintázatával nem összefüggő foltokat, akkor biztos, hogy a napperzselésről, pontosabban az erős ultraibolyasugárzás okozta szöveti károsodásról van szó. A telepítés és a zöldségágyás helyének a kiválasztásánál, és pl. a fajtaválasztáskor már erre is gondolnunk kell.

A fóliasátrak árnyékolásával (Raschel háló, festett fólia), valamint a levélfelület erősítésével a napégés megelőzhető. Az előző felhívásban említett kálium-szilikát tartalmú lombtrágya egyértelműen napégés megelőzésére használható. Tulajdonképpen a legtöbb ökológiai termesztésben engedélyezett növénykondicionáló a növényi szövetek erősítésén keresztül csökkenti a gombabetegségek megjelenésének kockázatát. Kifejezetten napégés és termésrepedés megelőzése céljából pedig a szilícium-dioxid, kálium-karbonát és kálium-hidroxid tartalmú Prosilicon is alkalmazható. Sok biostimuláló készítmény algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaz, kifejezetten a hőstressz kivédését is segítik. Arra felhívjuk a figyelmet, hogy minden zöldmunkát kíméletesen kell végezni, tehát ha a termés minőségének növelése érdekében megritkítjuk a lombozatot, és közvetlen napfényre kerül a termés, legyen az szőlőfürt vagy paradicsom, az érzékeny lesz a napfényre, és megéghet. A kalapról mi se feledkezzünk meg!

Az áfonya kényes növény. Speciális, savanyú talaj-pH-t kíván és a virágcserép sem ideális a számára, ebben gyorsan kiszáradhat a földje, körbe süti a nap. Ráadásul egy holland fajtát kaptunk, melyet a felhős, nálunk hűvösebb országban nemesítettek ki. Néhány óra alatt fonnyadtak így el a levelei. Talán kiheveri a fotón látható napégést.

Budapest, 2020. augusztus 24.

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György és az ÖMKi Csapata                                                              

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. március 26.

Növényvédelem
Öko módszerek levélfodrosodás ellen

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 4. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. március 31.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek gyümölcseink védelmében

Növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

2020. évi 5. felhívás: előrejelzés és növényvédelmi teendők Zsigó Györgytől.

Részletek
2020. október 15.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem: lemosó permetezés, talajápolás, gyümölcstárolás

2020. évi 25. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen