Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2020. szeptember 17. Hír

Először igazolták, hogy génszerkesztéssel módosított haszonnövény is azonosítható PCR alapú módszerekkel

A GMO-mentes élelmiszerekért dolgozó civil szervezetek csoportja és egy élelmiszerkereskedelmi vállalat jelentette be a világon az első olyan molekuláris (qPCR) módszer kifejlesztését és közzétételét, amely alkalmas génszerkesztéssel létrehozott haszonnövény kimutatására.

[2020. szeptember 7.]

[1] Az új kutatás cáfolja a biotechnológiai ipar és egyes szabályozó szervezetek állítását, miszerint az újabb, génszerkesztéssel létrehozott, így genetikailag módosított (GM), de nem transzgenikus haszonnövények nem különböztethetőek meg a nem GMO haszonnövényektől, és ezáltal nem is szabályozhatók. [2]

A közelmúltban publikált közleményben az első, kereskedelmi forgalomban lévő és génszerkesztéssel előállított, gyomirtószerekkel szemben toleráns repcefajta kimutathatóságát igazolták. A módszer használatával lehetővé válik az Európai Unió (EU) tagországai számára, hogy ellenőrzések segítségével meggátolják ennek a nem engedélyezett GMO-haszonnövénynek a bekerülését az EU élelmiszer- és takarmány-ellátási láncaiba. Az EU-s országoknak eddig nem volt eszközük az import, génszerkesztéssel előállított repce jelenlétének kimutatására, amelyet az USA bizonyos részein és Kanadában már termesztenek.

Az új módszer az élelmiszeripari vállalatok, kereskedők, tanúsító szervek és az országos élelmiszerbiztonság-ellenőrök számára is lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék, a termékekben megtalálható-e ez a GM repce.

Heike Moldenhauer, a Német Génmódosítás-mentes Élelmiszer Szövetség (VLOG) EU-s szakpolitikai tanácsadója szerint: „Az új detekciós módszer mérföldkövet jelent a fogyasztóvédelem és piacvédelem szempontjából az EU-ban. A hatóságok most már képesek azonosítani a nem engedélyezett génszerkesztett terményeket. Ez segíti a méhészeket, gazdákat, élelmiszer- és takarmányfeldolgozókat és kereskedőket, hogy kizárják az új GMO növényeket ellátási láncaikból, és megfeleljenek a fogyasztók által támasztott igényekre a GMO-mentes élelmiszerekkel kapcsolatban.

A módszert egy ingyenesen elérhető nemzetközi tudományos folyóiratban a „Foods”- ban publikálták a szerzők. [3] Alkalmazásával lehetővé válik az SU Canola kimutatása, amely az amerikai Cibus nevű, génszerkesztéssel foglalkozó vállalat gyomirtószerekkel szemben ellenálló GM olajrepce fajtája. [4] A detektálási módszert az Osztrák Környezetvédelmi Ügynökség (Umweltbundesamt), az Európai GMO Laboratóriumok Hálózatának egyik tagja ellenőrizte, amely mindenben megfelelt az EU jogszabályi előírásainak. 

Az Európai Bíróság két éve úgy ítélkezett, hogy a génszerkesztéssel előállított szervezetekre is az EU GMO törvényei érvényesek. A Bíróság szerint az új típusú GMO-k kizárása a szabályozás alól szembemenne a jogszabályok céljaival. Azt is kimondták, hogy ezáltal figyelmen kívül hagynánk az EU alapító szerződéseiben lefektetett elővigyázatossági elvet, amely az EU élelmiszerbiztonsági rendelkezéseinek az alapköve. [5]

Az új teszt is bizonyítja, hogy a génmódosított szervezetekre (GMO-kra) vonatkozó EU-s jogszabályok a génszerkesztéssel létrehozott új típusú GMO-kra is alkalmazhatók, így fenntartva az EU magas élelmiszerbiztonsági követelményeit.

Franziska Achterberg, a Greenpeace EU-s élelmiszerpolitikai igazgatója így fogalmazott: „Az EU legfelsőbb bírósága úgy határozott, hogy a génszerkesztett haszonnövények az EU GMO-kra vonatkozó jogszabályainak hatálya alá tartoznak, és erre a fogyasztók és a környezet védelme miatt is szükség van. Egyesek szerint a génszerkesztett termények nem mutathatók ki, emiatt nem is szabályozhatók az EU GMO-kra vonatkozó jogszabályai által. Megmutattuk azonban, hogy a génszerkesztéssel kialakított génmódosított növények igenis kimutathatók. Nincs több kifogás arra, miért ne alkalmazzuk a GMO-k biztonságára vonatkozóan jelenleg érvényes biztonsági és címkézési előírásokat ezekre az újfajta GMO-kra is. Az Európai Bizottságnak és a kormányoknak erre a sikerre építkezve olyan szűrőeljárásokat kell kifejleszteniük, amelyekkel azonosíthatók a génszerkesztett termékek.”

A módszerfejlesztést vezető kutató, az Egészségkutató Intézetben (Iowa, USA) dolgozó Dr. John Fagan a következőket nyilatkozta: „Az általunk kifejlesztett módszer a talán legnagyobb detektálási kihívást jelentő génszerkesztési eljárás – a csupán egyetlen nukleotidnyi módosítás – esetében volt sikeres. Mivel a megközelítés, amit az új módszer kifejlesztéséhez alkalmaztunk azonos azokkal, amit a tudományos közösség már két évtizede használ a komplexebb GMO-k kimutatására, valószínű, hogy a segítségével hatékony módszereket fejleszthetünk ki a legtöbb, ha nem épp minden génszerkesztett haszonnövény kimutatására. A jó hír pedig, hogy a módszer a hatósági és kereskedelmi laboratóriumok számára már ismerős eljárásokat és eszközöket használ fel.”
 

Megjegyzések a szerkesztők felé:

[1] A „génszerkesztés” (vagy „genomszerkesztés”) kifejezést gyakran azokra az új génmódosítási technológiákra használják, amelyek által idegen genetikai anyag hozzáadása nélkül lehetséges új tulajdonságokat kialakítani. A legelterjedtebb ilyen technológia a CRISPR-Cas. A szándékolt módosítások mellett a génszerkesztés nem szándékolt genetikai változásokat is okoz, amelyek befolyásolhatják a végeredmény biztonságosságát az emberekre és a környezetre nézve. A génszerkesztéssel létrehozott GMO haszonnövények hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásait egyelőre nem vizsgálták. Eddig összesen két génszerkesztett GM növény került a piacra, de ezeket csak Észak-Amerikában termesztik: a Cibus SU Canola és a Calyxt High Oleic Soybean (magas oleinsav-tartalmú szójabab).

[2] A kutatást egy konzorcium végezte, amelynek vezetője az Egészségkutató Intézetnél (Iowa, USA) dolgozó Dr. John Fagan volt. A kutatást a Greenpeace európai egysége és a Greenpeace Németország, civil szervezetek, valamint az új-zélandi Fenntarhatósági Tanács, a GMO-mentes élelmiszerekért tevékenykedő szövetségek, mint a VLOG (Németország), az ARGE Gentechnik-frei (Ausztria) és a Non-GMO Project (USA), a Szövetség az Ökológiai és Természetes Egészségért (USA), a bioélelmiszerekkel és biotermeléssel foglalkozó Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM Organics Europe) és Ausztria legnagyobb kereskedelmi lánca, a SPAR finanszírozta.

[3] Fagan, J., Chhalliyil, P., Ilves, H., Kazakov, S., Howard, S., Johnston, B., 2020, A Real-Time Quantitative PCR Method Specific for Detection and Quantification of the First Commercialized Genome-Edited Plant.

[4] Az SU Canola repcenövényt egy génszerkesztő eszköz, az úgynevezett oligonukleotid-vezérelt mutagenezis segítségével hozták létre.

[5] Az Európai Bíróság ítélete a következő ügyben: C-528/16, para 53. 2018. július 25.

Média kapcsolattartók:

Franziska Achterberg, Greenpeace EU: +32 (0)498 36 24 03, franziska.achterberg@greenpeace.org

Luisa Colasimone, Greenpeace EU: +351 910 678 050, luisa.colasimone@greenpeace.org, CEST (GMT+1)

Dr. John Fagan, az Egészségkutató Intézet igazgatója: Luisa Colasimone-on keresztül érhető el (ld. fent)

Sönke Guttenberg, Verband Lebensmittel ohne Gentechnik (VLOG – Német Génmódosítás-mentes Élelmiszer Szövetség): +49 30 2359 945 12, s.guttenberg@ohnegentechnik.org, CEST (GMT+1)

Forrás:

https://www.detect-gmo.org/press-release

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2018. július 26.

Hír
A génszerkesztés is génmódosításnak számít – határozott az Európai Bíróság

A hazai és nemzetközi ökológiai gazdálkodási mozgalom örömmel fogadja az Európai Bíróság 2018. július 25-én hozott döntését, amely egyértelművé teszi, hogy az új génszerkesztési technikák génmódosításnak számítanak, így a meglévő uniós jogszabályok értelmében a GMO-kra vonatkozó előírások hatálya alá esnek. Eddig a génszerkesztés (pl. a CRISPR) szabályozása homályos terület volt, viták folytak a kutatók, a mezőgazdaság szereplői és a döntéshozók között, hogy a jogi szabályozásban a génmódosítás kategóriájába sorolják-e őket, vagy sem.

Részletek
2018. február 1.

Hír
ÖMKi: A genomszerkesztésnek nincs helye a biogazdálkodás gyakorlatában

A biomozgalom – melynek az ÖMKi 2011 óta meghatározó hazai képviselője – már 1993-ban nyilvánosan elzárkózott a genetikailag módosított élőlények alkalmazásától, majd 1999-ben európai szabályozás is született a génmódosított szervezetek és származékaik ökológiai gazdálkodásban való alkalmazásának teljes tiltásáról. Szigorú szabályok biztosítják, hogy milyen módszerek elfogadottak az ökológiai növénynemesítésben és vetőmag-előállításban. A biotechnológiai eljárások ugyanakkor folyamatosan fejlődnek. Az elmúlt években olyan új, úgynevezett genomszerkesztési technológiák jelentek meg, melyek alkalmazási és detektálási lehetőségei, s így jogszabályi helyzete is éles vitákat eredményezett. A nemzetközi és a hazai ökológiai ágazat is aggodalmát fejezte ki ezen eljárások biztonságosságát illetően, és elutasítja alkalmazásukat az ökológiai gazdálkodásban. A választóvonal a hagyományos nemesítés és a génmódosítás között mindeközben egyre inkább halványulni látszik.

Részletek
2019. december 16.

Hír
Agrobiodiverzitás – Agro, bio, mi? – avagy miért fontos a mezőgazdaság sokfélesége

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen