Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2022. szeptember 7. Hír

Digitális szenzorok alkalmazás a húsmarhatartásban szakmai nap

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a V-N-V Hűtés- és Fejéstechnika Kft. közös szervezésében először (2022. szeptember 7-én) került megrendezésre a „Digitális szenzorok alkalmazás a húsmarhatartásban” címmel meghirdetett szakmai nap.

Az agrárdigitalizáció hatalmas lehetőségeket rejt magában, melyet eddig főként a növénytermesztés és az intenzív állattenyésztés tudott felhasználni. Szarvasmarhatartásban a piaci forgalomban lévő digitális adatgyűjtésen alapuló szenzorok is elsősorban intenzíven termelő tehenészetekre lettek kifejlesztve és nincs vagy nagyon kevés a tapasztalat arról, hogyan adaptálható legelőre alapozott extenzív húsmarhatartás esetén.

Húsmarhák a legelőn

Az ÖMKi Állattenyésztési Csoportjának on-farm körülmények között zajló vizsgálatai (Gazdatrend Kft., Várvölgy – Zala megye) arra irányulnak, hogy nagy állatlétszámon, különböző testtájakra felszerelt digitális szenzorok által gyűjtött adatok elemzésén keresztül, a szenzorok alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait megossza a gazdálkodókkal, szakmai szervezetekkel, melynek egyik fóruma a most megrendezett szakmai nap volt.

A szakmai nap előadásokkal keződött

A szakmai nap keretében a V-N-V Hűtés- és Fejéstechnika Kft. részéről először Varga István ügyvezető röviden köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Márton Aliz az ÖMKi kutatója tartotta meg előadását, melyben a Gazdatrend Kft. charolais húsmarha telepén zajló, 2021-ben kezdődött szenzoros vizsgálatok gyakorlati tapasztalatait foglalta össze.

Varga istván (V-N-V Hűtés- és Fejéstechnika Kft.) és Dr. Márton Aliz (ÖMKi)

A kutató előadásában bemutatta a vizsgálatok helyszínét, kitért arra is, hogy az állatokra felszerelt érzékelőkből érkező adatok feldolgozása mellett milyen kiegészítő vizsgálatok folynak a kutatás részeként (legelőfelvételezés, takarmányvizsgálatok, súlymérések, a húsminőség fokozására irányuló vizsgálatok stb.).  Bemutatta az alkalmazott szenzorokat, melyek közül részletesen beszélt a tehenekre szerelt nyaki transzponderek, valamint a borjakra felszerelt fültranszponderek alkalmazásának gyakorlati tapasztalatairól, a vizsgálat kezdetekor felmerült problémákról és azok megoldási lehetőségeiről, továbbá arról, hogy a szenzorok által gyűjtött nyers és származtatott adatok és az azokból nyert információk hogyan támogathatják az állattartókat a telepi menedzsmentben és a minél objektívebb döntéshozatalban (pl. állatok selejtezése), az állatjólét fokozásában és a legeltetett gyepek védelmében azáltal, hogy naprakész információt kapnak állományuk egészségügyi, szaporodásbiológiai státuszáról.

Ezt követően Biszkup Miklós (kutatási asszisztens, ÖMKi) bemutatta a kutatásban alkalmazott négyféle szenzor (transzponderek, GPS érzékelő, pedométer és bendőbólusz) szoftverhátterét a telep központi számítógépre történt távoli csatlakozáson keresztül és ismertette a gazdálkodók számára készített napi jelentések tartalmát és összeállításának menetét.

Tereplátogatás

A program terepi látogatással, gyakorlati bemutatóval a legelőn folytatódott, ahol az érdeklődők megtekinthették a szenzorokkal felszerelt állományt, valamint egy mobil vevőegységet is, melynek feladata az érzékelőkből érkező adatok gyűjtése és továbbítása a központi számítógép felé.

Interaktív bemutató

A szakmai nap egyik fő célja az interaktivitás, az összes felmerülő érdeklődői kérdés megválaszolása volt, ennek köszönhetően a program résztvevői (állattartók, szakmai szervezetek és a szenzorokat forgalmazó cégek képviselői stb.) közül az előadást követően sokan éltek is a kérdezés lehetőségével, melynek eredményeként egy igen tartalmas szakmai vita alakult ki, ami arra utal, hogy egyre többen érdeklődnek a téma iránt és a továbbiakban még inkább szükség van hasonló események megtartására, ahol a gazdálkodók első kézből értesülhetnek az eredményekről és tapasztalatokról.

Tereplátogatás és beszélgetések az állattartók, szakmai szervezetek és a szenzorokat forgalmazó cégek képviselői közt.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. április 18.

Hír
Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

A magyar bio ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékelték szakmai szervezetek

Részletek
2022. augusztus 30.

Hír
Paradicsom magfogási praktikák

Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult kiskerti magfogás szerencsére újra a köztudatba került, és elindult Magyarországon is a tájfajták, régi fajták és fajtakülönlegességek újrafelfedezése, visszavezetése kertészeti és gasztronómiai kultúránk élő hagyományai közé.

Részletek
2020. július 30.

Hír
Európai vezetői szerepbe is megválasztották az ÖMKi ügyvezetőjét

Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai szinten meghatározó ernyőszervezete, a több mint kétszáz tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe kutatóintézetünk ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát választotta meg egyik alelnökének június 30-i közgyűlésén.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Tönke és alakor tájfajták termesztése ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozás, valamint környezetünk flórájának változása. 

Részletek

Kiadvány
A paradicsom ökológiai termesztése

Az ökológiai zöldségtermesztés egyik legkedveltebb kultúrája a paradicsom. Alapvető elvárás, hogy az ökológiai termesztésből származó bioparadicsom konvencionális terményekhez viszonyított magasabb árát a jobb minősége és íze tegye indokolttá. 

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen