Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Cseresznyelégy emlékeztető és néhány fontos apróság

2021. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

A csapdákban megjelentek a gyümölcsmolyok és néhol, már a cseresznyelegyek is rajznak! A felsőbb szintre kihelyezett csapdákat figyeljük elsősorban. A hirtelen meleg után beköszöntött csapadékos és hidegebb időjárás miatt számítani lehet a rajzás elhúzódására és a szerlemosódásra, ezért lehet, hogy az olajos védekezést többször kell ismételni a cseresznye és meggyültetvényekben. A 11. számú felhívást kiegészítve a mellékelt fényképpel segít a cseresznyelégy azonosításában, szárnymintázata alapján könnyen megkülönböztethető más legyektől. Fontos tudni, hogy a zöldborsó méretű pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja mindkét cseresznyelégy faj, tehát a csapdák kihelyezésének időpontjára is igaz: jobb előbb, mint később! 

Nagyobb méretért kattints a képre!

►Gyakran előfordul, hogy kertünk, gyümölcsösünk szegélyében a közterületen – de akár a kerten belül is - vadgesztenye fasor, esetleg a kerten belül szoliterként ültetett színes virágú változat (Aesculus carnea, Aesculus pavia) található. Nem mindegy, hogy ezek egészségéről miként gondoskodunk. Ezért érdemes rápillantani a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási táblázatára. Az adatok jól mutatják, hogy mennyire eltérően alakulhat ugyanannak a fajnak a rajzása és az egyedszáma az ország különböző pontjain. A múlt héten aknázómolyok esetében 0 és 2600 között, míg a tarka szőlőmoly esetében 0 és 222 között változott ez a szám. Több évre visszamenően is megtalálják a táblázatokat, ide kattintva. El lehet kezdeni a védekezést. Tavaly már június 8-án így néztek ki a kezeletlen levelek. 

ömki_növényvédelem

Használható a szabadforgalmú Neemazal-T/S és a névváltozata, professzionális felhasználóknak II kategóriás szerként nagy kiszerelésben forgalmazott (közterületi felhasználásra ajánlott) a Camohrex Neem. Folynak kísérletek a Camohrex Neem injektálással történő felhasználására is, ami jó hír, mert azért lássuk be, injektálással sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a nagyméretű fákat kezelni, mint a permetezéssel.

► Almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk, bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljék és semmisítsék meg, így lehet megakadályozni a saját kertünkben a további nemzedékek felszaporodását. (Hajdan jogszabályok kötelezték a kertészeket a használatára, almára és körtére, még a cseréjüket is ellenőrizték.) Megvásárolhatóak, de házilag is elkészíthetőek. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset. Leleményes kertészek gondosan félrerakják a csomagoláshoz használt hullámpapírt, az ebből készült öv kedvelt bábozódó helye több kártevőnek is. 

► Károsítja-e a fát a törzsön és az ágakon megtelepedő zuzmó? - kérdezte egy kolléganő. A gombafonalak és a moszatsejtek szimbiózisából jönnek létre a telepek. A gomba szállítja az ásványi sókat és a vizet, a moszat mindezt tápanyaggá alakítja. Önmagában nem káros a zuzmó, nem a fából szívja a táplálékát, pl. sziklákon is megtalálhatóak. Néha kártevők bújnak meg a fodros szegélyei alatt, ekkor érdemes eltávolítani. A díszfákon inkább esztétikai problémát jelent. Leszárad, ha réztartalmú gombaölővel ecseteljük a zuzmófoltot, de mivel nem károsítja a fát, eltávolítása nem szükséges.  

A felhíváshoz kapcsolódó videó:

Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

2021.május 15.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. május 14.

Növényvédelem
Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2022. március 25.

Növényvédelem
Fagyvédelem, ellenálló fajták választása, madárbarát kert

2022. évi 3. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. augusztus 4.

Növényvédelem
Új veszély a kalászosokban a fekete rozsda megjelenése

2021. évi 15. növényvédelmi felhívás öko szántóföldi növénytermesztőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Közösség által támogatott mezőgazdaság

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerek Európa nyugati felén és Észak-Amerikában az utóbbi években egyre jelentősebb szerepet kaptak a helyi élelmiszerrendszerek területén.

Részletek

Kiadvány
Részvételi nemesítés a XXI. században

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen