Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Budapesten találkoznak az ökológiai gazdálkodás nemzetközi és hazai nagyágyúi szeptemberben

Magyarország ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic Congress 2024)

Szeptember 10-12. között immár 18. alkalommal szervezik meg az Európai Ökogazdálkodási Kongresszust, ezúttal a most júliusban kezdődő, féléves magyar EU elnökség hivatalos programja keretében Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az Agrárminisztérium, az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) társszervezésében megvalósuló nagyszabású konferencia időszerű és az ökológiai gazdálkodási ágazat számára kiemelt fontosságú témákat tárgyal, párbeszédet folytatva az ellátási lánc szereplőivel, termelőkkel, feldolgozókkal, kereskedőkkel, kutatókkal és magas szintű szakpolitikai döntéshozókkal egyaránt.

Jövőbe mutató ökogazdálkodás

Az Európai Ökogazdálkodási Kongresszus, azaz a European Organic Congress (EOC) már közel két évtizede biztosít fórumot európai és tengeren túli szakemberek számára, hogy megvitassák az ökogazdálkodás aktuális témáit, valamint kijelöljék azt az irányt, amelyet követve mind a döntéshozók, mind az agrárium szakemberei közösen tudnak dolgozni egy fenntartható, ugyanakkor profitábilis mezőgazdaságért. A hagyományoknak megfelelően az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) minden évben az EU soros elnökségét betöltő országban szervezi meg a találkozót, így idén Budapest adhat otthont a rangos eseménynek. A nemzetközi szervezet mellett az EOC2024 fogadó országbeli társszervezője ez alkalommal az Agrárminisztérium és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

,,Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk az egyik legfontosabb európai ökogazdálkodási konferencia szervezésében, és segíthetünk abban, hogy a hazai szakemberekhez is első kézből jussanak el a nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok, valamint azok a jövőbemutató elképzelések, amelyek segíthetik a mezőgazdaság fenntartható megújulását. EU-s cél, hogy 2030-ra a tagállamok mezőgazdasági területeinek 25%-án ökológiai gazdálkodás folyjon, amely arány jelenleg éppen, hogy átlépte a 10%-ot, így kihívásokkal teli évek állnak az ágazat előtt. Ezért is tartom nagy lehetőségnek, hogy Magyarország adhat otthont a konferenciának, ahol mind a szakpolitikai döntéshozók, mind az agrárium különböző területeinek képviselői osztják majd meg vízióikat a jövő mezőgazdaságáról. Az pedig, hogy a kongresszus része a hivatalos elnökségi programnak, mutatja, hogy Magyarország is elkötelezett az ökológiai átállás és a fenntartható mezőgazdaság támogatása mellett. – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe alelnöke.

Drexler Dóra_köszöntő

Dr. Drexler Dóra Jan Plagge-al, az IFOAM Organics Europe igazgatójával közösen nyitja majd meg a az Európai Ökogazdálkodási Kongresszust, akik a rendezvény mindkét napján, több szekcióban, panelbeszélgetésen is szerepelnek majd moderátorként, előadóként.

A kétnapos esemény komplex programjában izgalmas előadásokkal, érdekfeszítő panelbeszélgetésekkel és piaci áttekintésekkel készülnek a szervezők, amelyek górcső alá veszik az ökogazdálkodási szektor legaktuálisabb témáit. Szó esik többek között az új Európai Uniós politikai mandátum agrár prioritásairól, az ökológiai gazdálkodás versenyképességéről és jövedelmezőségéről, továbbá a Közös Agrárpolitika (KAP) kihívásairól és kilátásairól, valamint az ökológiai termelésről szóló ismeretátadásról és kommunikációról.

Európa legnívósabb szakértői az élelmiszeripar és a mezőgazdaság jövőjéről 

A konferenciára olyan neves nemzetközi előadók kaptak meghívást, akik széleskörű tapasztalatuk révén meghatározó szemléletet és véleményt képviselnek Európában. Catherine Geslain Lanéelle, az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának stratégiai és szakpolitikai elemzési igazgatója első kézből osztja meg nézeteit a fenntartható agrár-élelmiszertermelési rendszerre való áttérés lehetőségeiről, a Közös Agrárpolitika aktuális kilátásairól és jövő-álló irányairól.
A szellemi tulajdonjogokról és a genetikai anyagokra vonatkozó szabadalmak kérdéseiről, az „új genomikai technikákról” szóló jogalkotási keretrendszerről a témában jártas szakértőket, köztük Frans Carree-t, a De Bolster Organic Seeds nemesítési osztály vezetőjét is lehetőség lesz meghallgatni.
De találkozhatunk többek között Európa következő, fiatal gazdálkodó nemzedékét képviselő Fiatal Gazdák Európai Tanácsának (CEJA) elnökével, Peter Meedendorp-pal, Anton Järild kommunikációs stratégiai szakértővel (Organic Sweden), Dr. Jürn Sanders-szel, az ökológiai gazdálkodás gazdaságtanának élvonalbeli szakértőjével és Marian Blom-mal, az ökológiai szabályozásért felelős szakreferenssel (Bionext) és IFOAM alelnökkel is.

img_20230926_130641

Előadás a 2023-as córdobai European Organic Congress-en (Fotó: Ecovalia)

A rendezvény harmadik napján a szervezők helyi biogazdálkodókhoz tett különleges terepi látogatásra invitálják az érdeklődőket, hogy testközelből is megismerhessék a hazai ökológiai gazdálkodási gyakorlatokat.

Az EOC2024 kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a szakemberek, a döntéshozók és az ökológiai ágazat iránt érdeklődők találkozzanak, inspirálódjanak és tanuljanak egymástól. A nemzetközi konferencia hivatalos nyelve az angol, azonban a rendezvény alatt magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak a szervezők a résztvevők számára.

Kedvezményes regisztráció

A rendezvényre való zajlik, így aki még kedvezményes, “early bird” áron szeretne belépőt venni a kongresszusra, ezt július 14-ig teheti meg. A szervezők törekedtek arra, hogy minden érdeklődő számára elérhetővé tegyék a konferencián való részvételt, így például a kistermelők, diákok és az IFOAM Organics Europe tagok számára is elérhetők kedvezményes jegyek.

További információ:

A jegytípusokról és a regisztrációról bővebben: https://www.europeanorganiccongress.bio/tickets-info-european-organic-congress-2024/ 

Részletes, magyar nyelvű leírás és program: https://biokutatas.hu/hu/event/show/europai-okogazdalkodasi-kongresszus-2024-budapest

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. május 23.

Hír
ÖKO EXPO Hajdúnánáson

A Hajdúnánás külterületén létesített Kendereskertben, egy hagyományőrző gazdálkodási komplexumban megrendezett ÖKO EXPÓN vett részt az ÖMKi 2019. május 17-18-án.

Részletek
2019. január 31.

Hír
ÖMKi 2018: sikeres év a biogazdálkodásért

Hogyan fejlődött 2018-ban a magyar biogazdálkodás? Mit tett ezért az ÖMKi? Olvasd el évösszegző cikkünket a legfontosabb eredményekkel!

Részletek
2019. január 29.

Hír
Az AGROmashExpón jártunk

2019-ben is megrendezték a Hungexpo területén az ország legnagyobb agrárgép-vásárát, amelyen több mint 350 cég állított ki, a látogatók száma pedig meghaladta a negyven ezret. A szakmai programok között volt a gépesítés mellett az agrármarketinggel, a robottechnikával, a precíziós gazdálkodással és a növényvédelem aktualitásaival foglalkozó konferencia és gépészeti szakmai verseny is.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Európai Ökogazdálkodási Kongresszus 2024 - Budapest

Közös vízió kialakítása az élelmiszeripar és a mezőgazdaság jövőjéről

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Jó gyakorlatok és innovatív megoldások az ökológiai szántóföldi gazdálkodásban

Fókuszban a talajművelés és a regeneratív mezőgazdaság módszerei a biogazdálkodásban

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen