Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Biofeldtage 2021 - Ausztria

Bio szántóföldi napok (Biofeldtage) Ausztriában - Rövid beszámoló kollégánk jóvoltából

Múlt hétvégén (augusztus 6-7) rendezték Ausztriában a Biofeldtage-t, azaz a bio szántóföldi napok kiállítást Donnerskirchenben (Fertőfehéregyháza), az Esterházy Biobirtokon, mintegy 190 kiállítóval és több mint 11.000 látogatóval.

Miért érdemes Ausztriára figyelnünk? Mert a világ azon kevés országa, ahol az ökológiai gazdálkodás területi részaránya 26,1%, és az öko élelmiszerek piaci részesedése 9,3 %. A tartós élelmiszereken kívül jelentős a friss termékek, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, tojás, húsfélék fogyasztása. 

Az ökológiai szántóföldi növénytermesztés sikerességének a kulcsa, a jó minőségű talajmunka, így ezen a kiállításon is a fő hangsúly a munkagépeken, mégpedig a forgatás nélküli talajművelés- és a mechanikai gyomíirtás gépein volt.  

Vezetett sétán bemutatták a vadvilág, a hasznos szervezetek és természetes megporzók támogatása céljából,  a szántóföldek között kialakított sávokat, de láthattunk tematikus olajnövény, alternatív takarmánynövény és zöldség fajtabemutatókat is. 

Magyarországon nem sokat beszélünk az ökológiai állattartás kérdéseiről. Az egyik legfontosabb kérdés, hogyan kell értékelni az állattartás környezeti terhelését, az állattartáshoz kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, elsősorban a metánkibocsátást, illetve a takarmányelőállítás ökológiai lábnyomát: nem mindegy, hogy a haszonállatokat szántóföldeken termelt abraktakarmányokkal, silótakarmánnyal vagy gyepterületekről származó szénával takarmányozzuk.

Ausztriában egyáltalán nem tartanak ketreces rendszerben tojótyúkokat, mobil istállók használatával folyamatosan biztosítható a tojók jóléte, szabad mozgása. A bio termékek védjegyezése és a nem bio védjegyek használata egymást nem gyengítik, hanem erősítik. A mélyalmos vagy szabadtartású baromfi tojása és szénával takarmányozott szarvasmarhától származó termék ugyan nem bio termék, de a bio mozgalom egy nagyon fontos szempontja alapján minősített termék. 

A 2 nap során folyamatosan, 2 helyszínen tartottak előadásokat: az egyik legérdekesebb előadás a zöldségtermelő kisgazdaságok bemutatásáról szólt. Lenyűgöző volt az előadó elkötelezettsége és lelkesedése a kisméretű (1 ha alatti) vegyes zöldségtermelő kertészetek iránt: a rövid ellátási lánc, komposzthasználat, diverzifikáció mind jellemző az ilyen üzemekre. 

 

Fotók forrása: ÖMKi

 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. augusztus 15.

Hír
Biofeldtage

Még több beszámoló az osztrák Biogazdálkodási napokról (Biofeldtage).

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt nemzetközi projektek
Talajszenzor - Solarvibes

A Solarvibes az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja által támogatott projekt.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Jó gyakorlatok és innovatív megoldások az ökológiai szántóföldi gazdálkodásban

Fókuszban a talajművelés és a regeneratív mezőgazdaság módszerei a biogazdálkodásban

Részletek

Rendezvény
Öko gyümölcstermesztési szakmai nap

Fókuszban a gyümölcsültetvények tápanyag- és vízellátása

Részletek

Rendezvény
Szántóföldi Szakmai Nap 2022

Ökológiai gabona- és fehérjenövény termesztés

Fenntartható, ökológiai szójatermesztés fejlesztése

EIP-Agri projekt zárórendezvénye

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen