Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Bio megoldások blumeriellás fertőzés, paradicsomvész és peronoszpóra ellen

2020. évi 18. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                  

Sajnos beigazolódott a sejtésem. A folyamatos esőzések hatására nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei. A cseresznyelevél fotóján a blumeriellás fertőzés kezdeti tünetét láthatják, de a háttérben, a lehullott levelek tömege már permetezésért kiált (17. felhívás). A védekezést persze nem most kell kezdeni, de most is tehetünk a fertőzés további terjedése ellen. A blumeriellás foltosság nemcsak a cseresznyét és meggyet, hanem a szilvát, kajszit mandulát is megfertőzi, de ezek leveleiből a folt kiesik. A levélen május-júniusban lilásvörös, életlen határvonalú foltok jelennek meg, melyek összeolvadnak. A levelek fonákján sárgásfehér spóratelepek láthatók. A levelek később sárgulnak, korán lehullanak, így a fotoszintetizáló felület csökkenésével a fa, a következő évi termőrügyek kialakulása gyengül. Fontos tudni, hogy a gomba a lehullott levelekben telel át, micélium formájában. Ezért fontos, hogy amennyiben a fáinkon ilyen betegséget észlelünk, az őszi lombhullás során lehullott lombot forgassuk be talajba, használjunk szárbontó baktériumkészítményeket, melyek segítik a levelek lebomlását. A blumeriellás betegség ellen a virágzás utáni 3-4 héttől lehet védekezni, réz hatóanyagú növényvédőszerrel, ha fertőzésveszélyes (esős, párás) idő van. Ha most olyan mértékű fertőzést tapasztalunk, mint a bemutatott eset, célszerű még egy korszerű, nem perzselő réztartalmú növényvédőszeres kezelés (rézhidroxid hatóanyaggal), és ne felejtsünk el növénykondicionálót is adni a permetléhez. Mivel a cseresznye, meggy már leérett, most nincs akadálya a korábbi hírlevelekben említett aminosavakat is tartalmazó növénykondicionálók használatának.

A meleghez és a nedvességhez kötődő gombák közül a varasodás is beindult az almatermésűeken (16. felhívás), de még nem okoz akkora gondot, mint a csonthéjasok levélbetegségei. Megelőzésképpen, a 16. felhívásban leírtak szerint védekezhetünk az érzékeny fajtákon, a párásabb kertekben.

Ennél az időjárásnál természetesen a fitoftóráról is szólni kell. Melegben és hosszan tartó levélnedvességnél biztosan számíthatunk rá. Országosan még gyenge szinten van a fertőzés, de pl. Hatvanból már 100%-os paradicsom pusztulásról számoltak be. A hatvani sűrű, gyomos és felülről öntözött állományban expressz gyorsasággal tarolt a fitoftóra, magyarul a paradicsomvész. Ha szorosan ültettük a palántákat, érzékeny fajtáink vannak és fülledt, párás a kertünk, akkor valószínűleg meggyűlik a bajunk ezzel a gombával. Ugyanez a kórokozó támadja a krumplit is, csak itt burgonyavésznek hívják. Ebben az esetben is a tág sorközű vetéssel, az ellenálló fajtákkal és lombot nem érő öntözéssel (azaz csepegtető) kezdődik a védekezés. Nagyon gyorsan terjed a fitoftóra, ezért különösen fontos tudnivaló, hogy tényleg csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. A paradicsomot ne felejtsük el ápolni, azaz karózni és a hónaljhajtásokat kitörni, ezzel is levegőssé tesszük az állományt. Hasznos a talaj takarása is, vastag mulcsréteggel, ez meggátolja az öntözővíz felfröccsenését, és gátolja a talaj kiszáradását és felmelegedését. A fitoftóra megjelenésekor, ha csak néhány paradicsomtőről van szó, távolítsuk el a beteg leveleket, és használjunk réz hatóanyagú paradicsomban, burgonyában engedélyezett gombaölőszert, de mindenképp figyeljünk oda az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására szedés előtt.

A fitoftóra „édestestvére” a peronoszpóra. A salátának, a dísznövényeknek, a hagymaféléknek, kabakosoknak, a máknak, a petrezselyemnek és persze a szőlőnek is van „saját” peronoszpórája. Ezeknél a növényeknél is figyelni kell! Még nem beszélhetünk járványról, de a körülmények adottak a fertőzés berobbanásához. Aki a permetezést választja, az most is csak a megelőzésben bízhat. Az utóbbi években terjednek olyan biológiai növényvédőszerek, amelyek úgynevezett mikoparazita gombákat tartalmaznak. Ezek a gombák, ahogy a nevükből következik, gombákat parazitálnak, azaz a termesztett növényeinket károsító gombákon élnek, így azok terjedését gátolják. Az egyik legjobban bevált termék a Pythium oligandrum gombát tartalmazó Polyversum nevű készítmény, amelyet még a fertőzések bekövetkezése előtt kell a zöldségfélékre kijuttatni. Paradicsomban, paprikában, uborkán szamócán, szőlőn, káposztaféléken használható a legtöbb gombabetegség ellen: a Pythium nem válogatós, és ez nekünk jó hír. De akár a réz hatóanyagot, akár a mikoparazita gombát választják, már a peronoszpóra gombaspóra (konídium) kicsírázása előtt a levélen kell lennie a kontakt gombaölőnek. A szőlő károsítói elleni védekezésről részletesen írtunk a 16. felhívásban.

A peronoszpórához hasonlóan még csak néhol tűnnek fel a szőlő feketerothadásának (Guignardia bidwellii) a jellegzetes tünetei. Egyre nagyobb gondot okoz a nagyüzemekben is. A két kép vasárnap készült Révfülöpön. A határozott széllel körülvett foltok nem perzseléstől származnak, az elhalt levélfolton körkörösen megjelenő gomba termőtestek pedig egyértelművé teszik, hogy ennek a betegségnek a kórképét látjuk. A fertőzött növényi maradványok őszi eltávolítása a védekezés alapja. Lehet, hogy éppen ezen a beszáradt fürtmaradványon telelt át a gomba.

Itt elérik Dr. Dula Bencéné kiváló cikkét a kórokozóról, azonban felhívjuk a figyelmüket, hogy a cikkben felsorolt növényvédőszerek egyike sem használható ökológiai művelésű szőlőben. Biogazdálkodás során elsődleges a megelőzés, azaz a fertőzött beszáradt fürtök eltávolítása a metszés során, illetve a szellős, vékony lombfal kialakítása. Ne becsüljük alá ezeket az agrotechnikai módszereket. Igen hatékonyak, és sok környezeti terhelést spórolhatunk meg velük!

Budapest, 2020. július 14.

Jó kertészkedést kívánunk: Zsigó György, és az ÖMKi Munkatársai

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el

A rendszeresen frissülő rajzási adatok itt érhetők el

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. június 24.

Növényvédelem
Vegyszermentes védelem gombák és poloskák ellen

2020. évi 17. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. szeptember 1.

Növényvédelem
Előzzük meg a csúcsrothadást öko módszerekkel!

2020. évi 22. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. június 18.

Növényvédelem
Öko növényvédelmi módszerek monília, feketerothadás, peronoszpóra ellen

2020. évi 16. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Kiadvány
Biogazda füzetek 10 - Növénytársítások

Az eredményes gazdálkodás egyik alapja- és ez különösen vonatkozik az ökológiai gazdálkodásra-, hogy a gazdálkodó megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkezzen. Az ökológiai gazdálkodásban különös gonddal kell eljárni a növényi kártevőkkel, kórokozókkal szemben. Mivel ebben a gazdálkodási formában tilos a szintetikus növényvédő szerek, rovarirtók, gyomirtók használata, ezért különös jelentősége van a növénytársításoknak.

Dr. Sárközy Péter - Haraszi Nóra - Cseperkálóné Mirek Barbara kiadványa ebben nyújt segítséget nem csak biogazdáknak.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem a csonthéjasok ökológiai termesztésében

A csonthéjasok eredményes ökotermesztésének egyik sarkalatos pontja a nagyszámú kórokozó és kártevő elleni hatékony védekezés. A megelőző (preventív) eljárások – mint például az ellenálló fajták, jégvédő háló vagy az esővédő fólia alkalmazása – mellett ma már rendelkezésre állnak hatékony közvetlen (direkt) védekezési módszerek is. Ez az információs kiadvány bemutatja a főbb kórokozókat és kártevőket, és ismerteti a lehetséges preventív és direkt védekezési eljárásokat.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen