Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2020. május 21. Hír

Bio burgonya kísérletek - második év

Második éve folynak SolACE projektünk burgonyatermesztési kísérletei. A projekten belül két fő kísérlet zajlik, Papp Orsolya és Ganszky Dániel kutatóink vezetésével.

Scroll down for English!

On-farm burgonya

A gazdákkal együttműködésben zajló kísérletben kereskedelmi forgalomban is kapható termékek hatásait vizsgáljuk. Az egyik készítmény az Esstence, egy gilisztahumusz alapú, komplex talaj- és növénykondicionáló termék, a másik pedig a VízŐr, egy víztartó hatású talajkondicionáló. Az on-farmkísérlet négy helyszínen zajlik, minden helyszínen négyféle kezelést alkalmazunk. A kontroll parcellára csak a kezelésekkel azonos mennyiségű vizet juttatunk ki (1), beállítunk egy VízŐr  (2) és egy Esstence kezelést (3), illetve a két terméket kombinálva is vizsgáljuk (4).

Az Esstence egy szilárd halmazállapotú készítmény, melyet felhasználás előtt feloldottunk, majd 24 órás folyamatos keveréssel levegőt juttatunk a folyadékba. Az előkészítést követően a készítmény a burgonyagumóra, a vetőárokba vagy a bakhátra is kijuttatható. Mi a nagyobb lémennyiséggel végzett bakhát-kezelést vizsgáljuk.

A VízŐr egy magas szervesanyag tartalmú készítmény, amely csökkenti a talajban lévő víz párolgását, így az öntözéshez használt víz jobban hasznosulhat és kiegyensúlyozottabb talajnedvesség biztosítható. A készítmény a szárazságstressz enyhítésében játszhat szerepet. A kísérlethez választott burgonyafajta a Hópehely, amely az előző évek fajtatesztjeiben kiválóan szerepelt.

Tápanyag, vízhiány és oltóanyagok

A Szent István Egyetem Kísérleti Üzem és Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodási Ágazatában már elültettük az idei burgonya gumókat. Ebben a komplex kisparcellás kísérletben a burgonyát különböző tápanyag- és vízellátottság mellett neveljük, valamint hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag kezelés hatását is vizsgáljuk. A kísérlet másik felében pedig az elővetemény hatását mérjük a növények kombinált stressztűrésére: itt rozs illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonya gumók. A betakarításkor mért hozamon, termés frakciókon, nitrogén, foszfor és keményítő tartalmon kívül kórtani és fenológiai felméréseket is végzünk.


ORGANIC POTATO EXPERIMENTS - YEAR TWO

The potato growing experiments under our SolACE project are going on for the second year. Two main experiments are taking place within the project and are being led by our researchers Orsolya Papp and Dániel Ganszky.

On-farm potatoes

In an experiment carried out in cooperation with farmers, we are examining the effects of commercially available products. One formulation is Esstence, a complex soil and plant conditioner based on worm humus, and the other one is “VízŐr”, a water-retaining soil conditioner. The on-farm experiment is being carried out at four sites, with four treatments applied at each site. We set up treatment with “VízŐr” (1), with “Esstence” (2), the combination of the two products  (3) and a control plot (4) with the same amount of water and no treatment.

“Esstence” is a solid preparation that is dissolved before use, then we mix it with air by continuously stirring the solution for 24 hours. After being prepared, the products can be applied to potato tubers, in the seedbeds or on open furrows (rest-balks). We are investigating the treatment of open furrows with a larger amount of input.

“VízŐr” has a high organic matter content that reduces the evaporation of water from the soil, which increases the efficiency of irrigation water and helps to ensure a more balanced soil moisture. The product may play a role in relieving drought stress. The potato variety chosen for the experiment was “Hópehely”, which performed excellently in previous years’ tests.

Nutrients, water deficit and microbial inoculant

We have already planted this year's potato tubers in the Ecological Farming Department of the Experimental Plant and Training Farm of the Szent István University. In this complex small-plot experiment, potatoes are grown with different nutrient and water supplies, and the effect of microbial inoculants are also being investigated. In another experiment, we measure the effect of the forecrop on the combined stress tolerance of the plants. Here, different species of potato tubers were grown after rye and soybean. In addition to nitrogen, phosphorus and starch content, pathological and phenological parameters are also studied on crop fractions.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2019. augusztus 8.

Kertészeti kutatások
Burgonya termesztési kísérletek

Az ÖMKi bioburgonya programjának célja, hogy a termelőkkel, nemesítőkkel, felsőoktatási intézményekkel, ellenőrző és szakigazgatási szervezetekkel együttműködve feltárja a további térnyerést akadályozó okokat, és kísérleti eredményekkel, rendezvényekkel, kiadványokkal hozzájáruljon a hazai bioburgonya ágazat fejlődéséhez.

Részletek
2020. január 8.

Hír
Folytatódnak a bioburgonya termesztési kísérleteink

Részletek
2020. május 19.

Növényvédelem
Burgonyabogár és aszály is nehezíti a kertészeti munkákat - hogyan védekezhetünk ezek ellen?

2020. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Bioburgonya - Minőség a termesztés minden lépésében

Sokoldalúságának köszönhetően a burgonya kiválóan alkalmas a közvetlen értékesítésre. Ha a kereskedelem és az ipar számára termelünk, a magas termesztési és gépesítési költségek mellett jó terméshozamokra van szükség. A kiváló minőség érdekében a legnagyobb gondossággal kell eljárnunk a munka minden lépésében, a vetőgumó előkészítésétől a növényvédelmen, a tápanyag- és vízellátáson keresztül a betakarításig és a tárolásig. Ez a termesztéstechnológiai ajánlás jó alapot ad a magas minőségű termékek előállításához. A professzionális termesztők szakértői tanácsokkal és az ajánlott irodalom segítségével mélyíthetik el még inkább ismereteiket.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
Középkorai burgonyafajták on-farm vizsgálata

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A burgonya alapélelmiszernek számít hazánkban. Magyarország éghajlata lehetővé teszi a burgonya termesztését, az utóbbi évtizedekben tapasztalt hanyatló tendencia mellett is 16.412 hektáron termesztették ezt a növényt 2016- ban, 24,9 t/ha átlagtermés mellett. Ennek a területnek alig 0,43%-án (70,5 hektáron) terem bioburgonya.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2017

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2017-ben már meghaladta a 330 millió tonnát, ami az előző évekhez hasonlóan mintegy 10-12 %-os éves növekedést jelent. A szója iránti világpiaci kereslet gyorsabban nő, mint a kukorica, búza vagy a rizs esetében, aminek legfőbb oka a hús (állati fehérje) és ezáltal a szója alapú takarmányok iránti kereslet növekedése a sertés, baromfi, tenyésztett hal és tejelő tehén ágazatokban.

Részletek
  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen