Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai vetőmagról

A LIVESEED csapata

Az ökológiai gazdálkodás alapja az ökológiai vetőmag. Ennek ellenére jelenleg az egész Európai Unióban, így Magyarországon is gondot jelent a gazdák ökológiai vetőmag-szükségletének kielégítése, mind a mennyiség, mind a fajtaválaszték tekintetében. Magyarország, mint nemzetközi szinten jegyzett, vezető vetőmagtermelő ország, jelenleg elsősorban európai export piacokra értékesít ökológiai vetőmagot – nem is keveset, a hazai szükséglet többszörösét. A belső piac fejlesztése és az export volumenek további növelése egyaránt kihasználatlan lehetőségeket tartogat az ágazat számára.

Az ÖMKi és az MTA ATK részvételével megvalósuló LIVESEED Európai Uniós projekt célja az ökológiai nemesítés és vetőmag termesztés fellendítése Európa szerte. A projekt keretében több tagállamban, így Magyarországon is, megrendezett műhelybeszélgetések célja az ágazat képviselői közötti kommunikáció elindítása, majd ezen keresztül közösen vállalt, az ökológiai vetőmagok használatát támogató tevékenységek megvalósítása, beleértve a jogi és szakpolitikai szabályozó keretek optimalizálását is.

Ökológiai vetőmagok termesztésének és használatának elősegítése Magyarországon találkozó

A március 12-én, az ÖMKi és az IFOAM EU által közösen megrendezett, “Ökológiai vetőmagok termesztésének és használatának elősegítése Magyarországon” című találkozón nagy örömünkre szinte minden vetőmag kérdéskörben érintett szereplő képviseltette magát. Így többek között az Agrárminisztérium, a NÉBIH, a Vetőmagszövetség, vetőmag előállító cégek (Tradisco, Elitmag Kft.), ellenőrző szervezetek (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és Hungária Öko Garancia Kft.), a Magyar Biokultúra Szövetség, ökogazdálkodók, nemesítők (MTA ATK, Szegedi Gabonakutató) és a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) is részt vett az előadásokon, illetve a műhelymunkán.

Öko vetőmag helyzet Magyarországon és a környező országokban

A rendezvény délelőtti szekciójában megismerkedtünk a vetőmagokat érintő EU-s jogi keretekkel. Ezt követően a jelenlegi hazai öko vetőmag helyzet került felvázolásra, egyrészt a még 2017-ben az ágazat képviselőivel készített interjúk, másrészt a programra meghívott érintettek saját tapasztalatai alapján. Ezek után két környező ország jó gyakorlatát ismerhettük meg. Első körben a csehországi élelmiszerlánc felügyeletéért felelős hatóság (ÚKZÚZ) mutatta be ökológiai körülmények között folytatott állami fajtatesztelési rendszerét és az eköré kiépült együttműködési hálózatot. Majd ezt követően megismerkedtünk az osztrák Reinsaat cég megalakulásának, illetve működésének hátterével, és az általa folytatott ökológiai nemesítés és vetőmag termesztés gyakorlatával.

A délután folyamán kisebb csoportokban olyan kérdésekre kerestük közösen a válaszokat, mint a jelenlegi ökológiai vetőmag adatbázis használatának és használhatóságának javítása; a legfontosabb növényfajták teljesítményének/tulajdonságainak ökológiai gazdálkodásban való rendszeres tesztelése; valamint a saját gazdaságban, saját felhasználásra termesztett vetőmagok minőségének javítása.

Ötletek az öko vetőmag ágazat fejlesztésére

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a megbeszélés rendkívül eredményes és előremutató volt, a közeljövőben szeretnénk tovább folytatni a kommunikációt az ökológiai vetőmagokkal kapcsolatban még több érintett bevonásával. A nap végére számos ötlet és kisebb-nagyobb vállalás is született a hazai öko vetőmag ágazat fejlesztése érdekében (ilyen pl. az ökológiai kalászos fajtatesztek ÖMKi on-farm hálózaton belüli folytatása, a rendszeres információ-megosztás megszervezése az állami, piaci, nemesítő és kutató szektor között, szakmai napok megvalósítása, ökológiai vetőmag-szakértői csoport létrehozása), melyek elindulásáról és megvalósulásáról reméljük hamarosan lehetőségünk lesz beszámolni!

A LIVESEED projekt keretében folytatott kutatásainkról bővebben itt olvashattok. https://biokutatas.hu/liveseed/

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen