Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az ökológiai szójatermesztés hangsúlyos feladata a gyomszabályozás

Magyarországon a szójatermő terület az elmúlt években a támogatásoknak köszönhetően is növekedett, ma már mintegy 60 000 ha. Az ökológiai szójatermesztés területe csaknem megduplázódott, 1800 ha körül alakul.

A kedvezőtlen évjáratok, illetve a gazdaságok tapasztalatlansága miatt azonban a termésátlagok ingadoztak (1,8-2,9 t/ha), a dinamikus növekedés egyelőre megtorpant, miközben a fehérje-import függőség csökkentése érdekében a Nemzeti Fehérjetakarmány Program a szója vetésterületének 100 ezer hektárra növelését tűzte ki célul a következő évekre. Fontos tehát a termesztéstechnológia fejlesztése, a fajták hazai körülmények között való tesztelése az optimális termésmennyiség, termésbiztonság és termésminőség elérése érdekében.

Az ÖMKi 2013 óta folytat kisparcellás és on-farm szója kísérleteket. Az ökológiai gazdálkodásban is növekedhet a szójatermesztés szerepe, mivel értékes fehérjenövény, a gabona túlsúlyt csökkenti a vetésforgóban, és nitrogénkötő növény. Tapasztalataink szerint kevésbé fogékony a betegségekre, és a lepkefajokon kívül a kártevők fellépése sem jelentős. Az ökogazdálkodás alapelve szerint pedig a gazdaságon belüli anyagkörforgásra kell törekedni, vagyis a takarmányt lehetőleg helyben kell megtermelni. A terméshozamokat leginkább az aszály és a gyomosodásra való hajlam korlátozza. Mivel a zöldítés előírásainak változásai a konvencionális szójatermő területeket is érintik, a herbicidhasználatot mellőző hatékony gyomszabályozás a konvencionális szójatermesztő gazdaságok számára is fontos. Egy olyan gyomszabályozási technológiát mutatunk most be, amit több év szójatermesztési tapasztalat alapján valósul meg egyik ÖMKi on-farm kísérlti partner gazdaságában.

A sikeres gyomszabályozás agrotechnikája a tornyiszentmiklósi Organic Food Kft-nél

A gazdaság és jogelődje 2002-től foglalkozik ökológiai növénytermesztéssel. A szójatermesztéssel már megpróbálkozott a 2003-2004. években is, de a megfelelő munkagépek, pl. vetőgép hiányában kevesebb sikerrel. 2008-ban és az ezt követő években még gabonavetőgéppel, 48 cm sortávolságra került elvetésre a szója. 2011-től a 76 cm-es sortávolságú vetésre állt át a gazdaság. A kukorica sorközművelése miatt a meglévő eszköz állandó átszerelése, beállítása időigényes volt. A talaj előkészítése során az őszi mélyszántást ekkor még tárcsázás, majd ásóborona követte. A valódi technológiai váltás azonban 2014-től következett.

Vetésidő

A bevált vetésidő május eleje- közepe, így többnyire meleg, nedves talajba kerül a vetőmag, és 4-5 nap alatt ki is kel. Ez a gyors kezdeti fejlődés a gyomosodás ellen is kiváló eredményt hoz.

Fajtaválasztás

Fő fajta a gazdaságban az ES Mentor, ami rövidebb tenyészidejű, és így a későbbi vetésidő ellenére is még időben, szeptember közepén-végén megtörténhet a betakarítás.

Technológia váltások

2014-től a korábbi 48 ill. 76 cm-es vetési sortáv helyett 50 cm-es, a szója számára leginkább alkalmas sortávolság valósulhatott meg a gazdaságban, az Accord Optima  hétsoros szemenként vetőgéppel. A vetőegységek talajra gyakorolt terhelésének növelésével, pontos tőszám beállítással (550-600.‑000 tő/ha) jó vetésminőséget lehet elérni.

A talaj előkészítése során a forgó borona lett a vetés előtti utolsó munkaeszköz, amellyel 10-12 cm-es egyenletes mélységű magágyat lehet készíteni, ami aratáskor is előnyös az alsó hüvelyek kevesebb veszteséggel történő betakarítása miatt.

A gazdaság rendszeresen alkalmaz szerves trágyát, illetve zöldtrágya keveréket is. Több éve használnak talajbaktériumokat (Biofil savanyú és Biofil szója). A vetés előtt minél hamarabb kijuttatják, hogy a baktériumok a szója vetésekor már hatékonyan tudjanak a talajban működni.

A kezeletlen vetőmag oltását korábban Iregi oltóporal végezték. Utántermesztett vetőmagot csak 2015-ben használtak, ami nem volt igazán sikeres a csírázási problémák miatt. A következő években ismét csak fémzárolt, készre oltott magot vetettek, amellyel kiváló kelési mutatóik lettek.

Szója ápolás

Korai gyomszabályozás

Vetés után 3-4 nappal, de még kelés előtt, valamint négyleveles állapotban úgynevezett forgókerekes gyomkést használnak a gazdaságban.

Az 5-6 cm-es vetésmélység a kelés előtti gyomszabályozást megfelelő mélységben és hatékonysággal lehetővé teszi. A kelés előtti fésűs boronálás (gyomfésű) volt korábban meghatározó a gazdaságban, de most ezt is forgókerekes gyomkéssel végzik el. Ajánlatos a tavaszi, vetés előtti minél többszöri talajművelés a gyomok elleni küzdelem miatt. Vetetlen területen erre a célra a fésűs boronálás is hatékony.

Gyomfésű

Forgókerekes gyomkés

Egy újabb gyakorlati tapasztalt: nem feltétlenül szükséges a nagyon aprómorzsás vetőágy. A jobb vetőgéppel egy kicsit rögösebb vetőágyba is lehet megfelelő vetést elvégezni, viszont a gyomok kelését hátráltatni tudjuk.

Sorközművelés

Hatleveles állapotban Schmotzer sorközművelőt alkalmaznak, forgókerékkel kiegészítve.

2012-ig csillagkerekes sorközművelővel, 2-4 alkalommal végezték a sorközművelést a gazdaságban, az évjárattól függően.  2013-ban vásároltak egy Schmotzer típusú sorközművelőt, lúdtalp kapákkal és a sorokba is betérő műanyag csillagkerekekkel. A kelő és az egy-két leveles gyomok ellen kiváló hatású ez az eszköz, de ez is csak akkor hatékony, ha a megfelelő időben alkalmazzák.

Sorközművelő kultivátor

A gépi gyomirtás mellett időnként szükség van kézi növényápolásra is. Alkalmanként 8-10 ember segítségével sikerült a géppel már nem kapálható területek részleges gyomtalanítása. 2016-ban a gépi sorközművelések mellett 25-30 ember segítségével sikerült a szója egész területének a teljes gyommentesítése. 2020-ban a tökéletesített gépi gyomszabályozás miatt nem volt szükség kézi növényápolásra.

Betakarítás

Betakarításhoz gabona-vágóasztalos kombájnt használnak. 2013 őszétől a betakarított termény tisztítását és szárítását a saját berendezéseiken tudják elvégezni, így szerencsére optimális időben tudják kezdeni a betakarítást. Minőség és mennyiség tekintetében is ez a lépés jelentős javulást hozott.

Összességében a csekély gyomnyomás nem hátráltatja sem a szója fejlődését, sem a betakarítást, ami jelentősen hozzájárul a több évjáratban is stabilan elért 3 tonna fölötti hektáronkénti termésátlagokhoz a gazdaságban.

Bioszója állományok Tornyiszentmiklóson

Gergye Tamás, Borbélyné dr. Hunyadi Éva

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. június 12.

Általános
Gyomszabályozás a facélia termesztésében

A 2020 és 2021 évi kísérletek eredményeinek összefoglalója

Részletek
2021. november 4.

Hír
A szójatermesztés alternatív technológiái

A szója másodvetéséről már többször írtunk, mint olyan új termesztéstechnológiáról, amiben még sok lehetőség rejlik, mind a szója területnövelése, mind az optimális talajhasználat szempontjából.

Részletek
2020. december 14.

Hír
Szakmai fórum az ökológiai szójatermesztés jegyében

A fenntartható, low-input, illetve ökológiai szójatermesztés fejlesztését tűzte ki célul az ÖMKi abban az az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósuló projektben, amelynek gyakorlati megvalósítása 2020-ban indult, négy szójatermesztő gazdaság bevonásával.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Ökológiai szójatermesztés - termelés és termékpálya 2021

Részletek

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
BIOFIL® készítmények tesztelése ökológiai szójatermesztésben

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen