Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Almatermésűek, bio alma, bio körte   2023. május 16. Növényvédelem

Mi fán terem? Az almatermésűek környezetbarát növényvédelme

Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! Növényvédelem a biokertben sorozat 2. rész

A mai napig számos házikertben található valamilyen gyümölcstermő növény, leggyakrabban valamilyen gyümölcsfa. Amellett, hogy a gyümölcsfa árnyékot  biztosít, zamatos gyümölcsökkel is meg tudja ajándékozni az ottlakókat, feltéve, ha megfelelően kezeljük. Magyarországon az alma az, amit az egyik legnagyobb területen termesztünk, emellett házikertekben is gyakran előfordul. Írásunkban az alma és a körte környezetbarát növényvédelmi technológiáját tekintjük át. 

Az alma a hazai klímára leginkább megfelelő almatermésű gyümölcsfánk.

Teendők a nyugalmi időszakban 

Gyümölcsfáink helyes metszése kardinális jelentőségű 

Az almagyümölcsű növényfajok esetében az év bármely időpontjában elvégezhető a metszés, de ennek optimális ideje - több szempontból - a nyugalmi időszakban, még a nedvkeringés megindulása előtt van. 

A metszésnél az alábbi dolgokra érdemes odafigyelnünk: 

  • A vegyes virágrügyek már előző év június/júliusában kialakultak. Így nem minden ág/hajtás megkurtítása a cél, mert így értékes termőrészeket távolíthatunk el. 
  • Az idős, esetleg beteg ágrészeket érdemes tőből eltávolítani/leváltani. 
  • Alakítsunk ki szellős lombkoronát! Ez az átpermetezés szempontjából is fontos, de különböző növénypatogén kórokozók számára is kedvezőtlenebb lesz a koronában a mikroklíma. 
  • A gallyak/ágak között kell szelektálnunk. Az egymással konkuráló hajtásokból csak az egyiket hagyjuk meg. A lombkorona belseje felé nővő és a vízhajtásokat távolítsuk el. A levágott ágakat tőből kell eltávolítani, visszametszve a törzsig vagy a legközelebbi ágvillákig. Kabátakasztókat ne hagyjunk a fán, mert abból egyszerre több új hajtás fog fakadni, melyek feleslegesen sűrítik a lombkoronát. 
  • A metszési sebeket úgy alakítsuk ki, hogy azokon könnyen lefolyhasson az esővíz, ne álljon meg rajtuk! A sebeket érdemes fasebkezelővel lezárni, amely gátolja egyes kórokozók bejutását, illetve kevésbé vonzóvá teszi a sebzett felületet az almafaszitkár, vértetű vagy épp a szúbogarak számára. 
  • Ha több gyümölcsfát metszünk, a fák között fertőtlenítsük a metszőollót, például hipóval. 
  • A lemetszett gallyakat/ágakat ne a fa mellett tároljuk, mert fertőzési forrást jelenthetnek, illetve felszaporodhatnak rajtuk különféle farontó rovarok. 
  • Kerüljük a túl erős visszametszést, mert az csak vízhajtások képződéséhez és erőteljes kihajtáshoz (vegetatív növekedéshez) vezet. Ez pedig kedvez a levéltetveknek és a körte esetében a levélbolháknak is, így súlyosabb lesz a kártételük. Ezzel összefüggésben egyszerre semmiképp se juttassunk ki nagyobb mennyiségű nitrogént tartalmazó friss vagy pelletált szerves trágyát, mert az szintén erőteljes hajtásnövekedéshez vezet. Házikertben tápanyagutánpótlásnak elegendő a lassú nitrogénszolgáltató képességű házikerti komposzt használata. 

Szellősen metszett lombkoronájú almafa egy házikertben.

A lemosó permetezés aranyat ér 

Nyugalmi időszakban fontos az olajos lemosó permetezés elvégzése is. Ezt akár csinálhatjuk ősszel, lombhullás után, vagy koratavasszal, még rügypattanás előtt, esetleg mindkét időpontban is. Hagyományosan azonban koratavasszal szokták elvégezni az olajos lemosást. Az olajos permetlébe ilyenkor érdemes réz és kén hatóanyagokat is keverni. Az alma és körte esetében a tűzelhalás kórokozója a fák rákos sebein telel át, illetve a körte ventúriás varasodásának kórokozója szintén a körtefákon telel. A réz hatóanyag csökkenti az említett kórokozók áttelelő képleteinek mennyiségét, így tavasszal kevesebb lesz a fertőzési forrás. Habár az almafa lisztharmat jellemzően a rügypikkelyek alatt/között telel, a kén hatóanyag kismértékben képes annak gyérítésére és atkagyérítő hatással is bír. Az olajos permetléfilm pedig a pajzstetvek, a vértetű, a levéltetvek és a takácsatkák különböző áttelelő alakjait ritkítja. A nyugalmi időszakban fontos a moníliás gyümölcsmúmiák eltávolítása. Emellett érdemes az ősszel lehullott leveleket összegyűjteni és komposztálni, mert például az alma ventúriás varasodásának korokozója elsősorban a lehullott leveleken telel át és onnan fertőz tavasszal. A lehullott levelekkel együtt egyes aknázómolyok áttelelő alakjai is eltávolíthatóak a fa környezetéből. 

A nyugalmi időszak fontos növényvédelmi feladata a gyümölcsmúmiák eltávolítása.

Mire figyeljünk tavasszal az alma és körte esetén? 

Az almának és körtének meglehetősen gazdag a kártevőegyüttese…  

Az alma és a körte jellemzően április környékén virágzik. Ilyenkor rajzik az alma- és a körte gyümölcsdarázs. Rajzásukat fehér ragacslappal figyelhetjük. A rajzás megindulása után az esetlegesen károsított gyümölcskezdeményeket minél előbb távolítsuk el, így a darázs lárvája nem fogja tudni elhagyni a gyümölcsöt és nem tud a kert talajában áttelelni. Ennek eredményeképpen a következő évben kisebb lesz vagy elmarad a darazsak kártétele. A bimbólikasztó és rügylikasztó bogarak néha borsot törhetnek az orrunk alá, emellett később a lombormányosok, illetve az aranyos eszelények tehetnek kisebb kárt a lombozatban, ill. a kötődött gyümölcsben. Kártételük szórványos, házikertben nincs sok eszközünk ellenük. A bimbólikasztó bogár esetében elégséges, ha a bogár által károsított bimbókat, az úgynevezett “rozsdás golyókat” eltávolítjuk, még mielőtt abban kifejlődne a bogár új nemzedéke. Az alma esetében a szürke almalevéltetű okozhat komolyabb gondot egyes évjáratokban. Megijedni nem kell tőle, májusban odébbáll a nyári tápnövényre, a fa később kinövi a kártételt. A levéltetveket a természetes ellenségeik egész jól kordában tudják tartani. A vértetű esetében a vértetűfürkész kímélése fontos, szerencsére az olajos lemosás csak a vértetveket gyéríti, de az áttelelő fürkészeket nem bántja. A körtelevélbolhák esetében akár le is metszhetjük azokat a hajtásokat, amin nagyon elkezdenek felszaporodni. Házikertben is alkalmazható ellenük a Surround WP nevű teljesen környezetbarát kaolin tartalmú készítmény. A levéltetvek és levélbolhák gyérítésére alkalmasak még a Vektafid A vagy a Vegarep EC szabadforgalmú készítmények. A virágzás után, még áprilisban érdemes kitenni az alma- és körtemoly feromoncsapdáját, hogy nyomon követhessük a rajzást és később időzíthessük a kezelést. 

Ha későn ébredünk téli álmunkból, akkor a kórokozókkal is meggyűlhet a bajunk… 

A tűzelhalás gondot jelenthet (almán és körtén egyaránt), ellene esetleg réz tartalmú készítmények bevethetők, bár a virágok érzékenyen reagálhatnak a rézre. Ha fogékony a fajtánk, akkor a fertőzött részeket folyamatosan el kell távolítsuk róla. Azonban a fertőzés sokszor még így sem állítható meg, ezért szükségessé válhat akár az adott fa teljes eltávolítása a kertből. Ennek függvényében legcélszerűbb, ha a kórokozóval szemben rezisztens vagy toleráns fajtákat telepítünk a kertbe. Az alma esetében a lisztharmat által primer módon fertőzött friss hajtásokat (gyertyás vesszők) érdemes eltávolítani, így a kórokozó nem lesz képes szekunder fertőzést kialakítani a lombon. Szükség esetén a lisztharmat ellen később kéntartalmú készítményekkel védekezhetünk. A ventúriás varasodás kórokozója, ha nem tudott áttelelni a lehullott lombon, akkor komolyabb fertőzésre nem kell számítsunk, de tavasztól nyár elejéig néhány réz tartalmú permetezés beiktatására szükség lehet a ventúria ellen. A körte esetében lisztharmattal nem kell foglalkozzunk, a ventúria viszont a fás részeken is képes áttelelni, így majdnem biztos, hogy lesz fertőzés is, amely ellen szintén réz tartalmú készítményekkel védekezhetünk. 

Sok olyan alma fajta kapható, amik a főbb kórokozókkal szemben rezisztensek vagy toleránsak - ilyen fajtákat telepítsünk kertünkbe!

A jó kertész a nyár folyamán sem pihenhet 

A nyár folyamán elsősorban az almamoly és körtemoly elleni védelemre kell koncentrálnunk. Az almamoly tipikus kétnemzedékes kártevő, míg a körtemolynak csak egy nemzedéke van, de az gyakran az almamoly két nemzedéke között rajzik. Az almán inkább csak az almamoly okoz kártételt, míg a körtén mindkét kártevő károsíthat. A Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki baktérium toxinját tartalmazó növényvédő szerrel (pl.: DiPel) házikerti körülmények között is környezetbarát módon védekezhetünk a gyümölcsmolyok és egyéb sodrómolyok ill. aknázómolyok ellen. A baktériumtoxint azonban a növény felületéről, táplálkozással tudja csak felvenni a fiatal lárva, ezért fontos a készítmény kijuttatásának a tömeges lárvakelés időszakára történő időzítése.  
Az egyes gyümölcsmolyok az országos csapdahálózaton alapuló rajzási adatai és ezzel összefüggésben a kezelés időzítésével kapcsolatos további információ elérhető az ÖMKi honlapján. A kezelések pontosabban időzíthetőek, ha mi magunk is alkalmazunk feromoncsapdákat a gyümölcsmolyok rajzásának nyomonkövetésére. Ha a gyümölcsmolyok ellen eredményesen tudunk védekezni, akkor azok nem ejtenek sérüléseket a gyümölcsön, így azok moníliás megbetegedésétől sem kell igazán tartanunk. A monília ellen külön nem feltétlenül szükséges védekeznünk, rendszerint elégséges védelmet nyújt, ha vigyázunk a gyümölcsök épségére. Ha tavasszal nem alakult ki jelentős ventúriás fertőzés, akkor nyáron nem szükséges feltétlenül védekeznünk a kórokozó ellen.  
A nyár folyamán az almán esetlegesen megjelenő lisztharmat ellen kéntartalmú készítményekkel védekezhetünk. Körte esetében jelentkezhet a mikoszferellás vagy diplokarponos levélfoltosság, de ezek komoly problémát nem szoktak okozni, ha a ventúria ellen réz tartalmú készítményekkel amúgy is védekezünk.

Az alma- és körtemoly imágója (A galéria lapozható)

Vége a nyárnak, jön az ősz, érik az alma és a körte. Mik a teendők? 

Az alma esetében a lisztharmatot érdemes féken tartani, így a kórokozó nem fog tudni a rügypikkelyek alatt áttelelni. A ventúriás varasodás ellen, ha szükséges, réz még bevethető. A körtén megjelenhet a nagyon látványos tünete a körterozsdának, de ezzel nem szükséges törődnünk, mert nem okozza a fa kondícionális leromlását, és a termésben sem tesz kárt. Ha mégis nagyon zavarónak találnánk a kórokozó jelenlétét, akkor a környékről érdemes eltávolítani a körterozsda alternatív gazdáit, a borókákat, így később még kisebb valószínűséggel fog fertőződni a körtefánk. Nyár végén a gyümölcsöket esetleg a darazsak tudják károsítani, ezek viszont különböző házi praktikákkal eredményesen csapdázhatók. 

Alma lisztharmat, ventúriás varasodás, és körterozsda tünetei (A galéria lapozható!)

Tanácsok kezdő kertészeknek 

Feltétlenül válasszunk olyan fajtát, amely minél több kórokozóval szemben toleráns vagy rezisztens. Nagyon jó multirezisztens fajták érhetőek el, ezek sokszor varasodással, lisztharmattal és tűzelhalással szemben is ellenállóak, így ezen kórokozók ellen szinte teljesen elhagyhatóak a növényvédelmi kezelések. Jó fajták például a ’Florina’, ’Prima’, vagy a ’Rewena’. Ha több fát szeretnénk ültetni, akkor inkább különböző fajtákat ültessünk, így szintén kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy bármilyen károsító esetén nagyobb kártétel tudjon kialakulni a kertünkben. Ha lehetőségünk van, válasszunk kevésbé erőteljes növekedésű alanyra szemzett oltványt. Így később kevesebb metszéssel is kordában tartható a fa és a levéltetvek/levélbolhák sem fognak nagyon felszaporodni. Emellett azt a tanácsot szeretnénk adni, hogy inkább almát telepítsünk, mert a körte a csapadékosabb és párásabb klímát szereti, így egyre kevésbé érzi jól magát hazai körülmények között. Az alma viszont jól termeszthető, habár néha az almának is elkél az öntözés.

Végezetül fontos megjegyezzük, hogy a növényvédő szerek (legyen szó akár ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményekről) kijuttatása mindig csak az engedélyokiratban foglaltaknak megfelelően, az előírt védőfelszerelés használata mellett történhet! Így a készítményekhez tartozó leírás elolvasása sohasem nélkülözhető.

További anyagok a témában: 

A témát érintő korábban megjelent növényvédelmi felhívások: 

A növényvédelmi sorozat a dm drogérialánc támogatásával jöhet létre.

dm logo

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. május 28.

Növényvédelem
Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. szeptember 7.

Növényvédelem
Tárolási betegségek

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ellenálló fajták gyümölcs-
termesztők részére – Almatermésűek

Ebben a kiadványban almatermésű fajok (alma, körte, birs, naspolya és ázsiai körte) biotikus és abiotikus stresszel szemben valamilyen módon ellenálló fajtáiról olvashat. Olyan termesztőknek szól ez a gyűjtemény, akik minél kevesebb növényvédőszer felhasználásával igyekeznek minőségi gyümölcsöt termeszteni.

Részletek

Kiadvány
Növényvédelem az almatermésűek ökológiai termesztésében

Az ültetvények védelmének alapja az ellenálló fajták választása, illetve célzott termesztési és ápolási műveletek alkalmazása. Ez egyszerűnek hangzik, de a gyakorlati megvalósítás mégis nagy kihívást jelent gyakorlott kertészek számára is. 

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink többsége elektronikus formában, ingyenesen letölthető. A nyomtatott változatban nem (csak PDF-formátumban) elérhetők – a nyomtatási díj kiegyenlítése után –, egyedileg rendelhetők meg (ez irányú igényét, kérjük, jelezze az info@biokutatas.hu e-mail címünkön). A megrendelt és előre, online kifizetett nyomtatott kiadványokat postai úton kézbesítjük (a feltüntetett ár ennek díját tartalmazza).

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen