Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Az AGROmashExpón jártunk

2019-ben is megrendezték a Hungexpo területén az ország legnagyobb agrárgép-vásárát, amelyen több mint 350 cég állított ki, a látogatók száma pedig meghaladta a negyven ezret. A szakmai programok között volt a gépesítés mellett az agrármarketinggel, a robottechnikával, a precíziós gazdálkodással és a növényvédelem aktualitásaival foglalkozó konferencia és gépészeti szakmai verseny is.

A kiállító cégek között megjelentek a különböző input cégek is, több vetőmag-, illetve szerves és baktériumtrágya forgalmazó cég képviseltette magát. A tavaszi vetőmag-kínálatot felvonultató cégek száma kevés volt, ezek az ez évi kukorica, szója, tavaszi kalászosok fajtakínálatára fókuszáltak. A baktériumtrágyák gyártóinál a szárbontó készítmények mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a nitrogén-fixációt segítő talajoltás, a pillangósok és a szója fajspecifikus talajkezelési lehetőségei (Bactofil, Biofil készítmények), illetve a biostimuláló szerek alkalmazása (BioAlga).

Az öko ágazat az expón

A kiállítók többsége az ökológiai gazdálkodók érdeklődésére is számot tarthat, és különösen a forgatás nélküli talajművelés, hatékony sorközművelés, és az ökogazdálkodásban engedélyezett szerek terén fokozottan érdekelt az öko ágazat az újdonságok és szakmai aktualitások megismerésében. Bár a kiállítást a nagy teljesítményű erőgépek és a nagy munkaszélességű munkagépek uralták, kisebb gépekkel is lehetett találkozni, elsősorban az erőgépek vonatkozásában.

Sok biogazda, közöttük több on-farm partnerünk is ellátogatott a kiállításra. Érdeklődésre tartott számot pl. az országos lefedettséget kínáló gépbérlés lehetősége (Manax), a mobil terményszárítók, és a speciális sorközművelő eszközök (pl. a hazai BUSA talajművelő eszközei, illetve a Garford kameravezérelt ujjas kultivátorai). Kevesellték azonban a kiállításon a gépalkatrészek forgalmazóit, illetve a kisgazdaságok számára kifejlesztett, kis munkaszélességű munkagépeket.

A szakmai programokat a jövőben az ÖMKi is színesíteni szeretné egy ökológiai gazdálkodással foglalkozó műhelymunka megrendezésével, hogy bemutassa az ökogazdálkodás aktualitásait, felhívja a kiállítók figyelmét az ökogazdákat érintő speciális piaci igényekre, illetve lehetőséget adjon a kapcsolatteremtésre a felhasználókkal.

Borbélyné Dr. Hunyadi Éva
szántóföldi kutatási szakreferens

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen