Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

rajzás, rajzási adatok, almamoly, feromon csapda, szivarsodró eszelény   2021. május 28. Növényvédelem

Almamolyok elleni védekezés lehetőségei a bioban

2021. évi 13. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

„Nem tudom hová tenni, milyen évszak lehet. Ülök a kályha mellett és eszem a földi epret.” Az interneten találtam ezt a szellemes bejegyzést. A hűvös és esős tavasz minket, kertészeket is próbára tesz. A korábbi években ekkorra már elfelejtettük a tafrinát, most újra és újra fertőz. A védekezésről a 4. felhívásban írtunk.

Inkább látványos, mint veszélyes a házikertekben a szivarsodró eszelény kártétele. Főleg szőlőn és körtén találkozhatunk a szivarszerűen összesodort levélcsomókkal. A talajban telelő bogár tavasszal rajzik ki és párosodás után a nőstények az összegöngyölt levelek belsejébe helyezik el a tojásaikat. A fészek biztonságában kifejlődő lárva egy idő után kirágja magát és a talajra pottyan. A felszín alatt bábozódik, egy nemzedékes, jövő tavasszal találkozunk velük újra. Tegnap szőlőn csíptem el a bogarat és a körtén találtam a tavalyi „szivart”. 

Szivarsodró eszelény

Szivarsodró eszelény kártétele körtelevélen

Szivarsodró eszelény kártétele szőlőlevélen Nagyon kis egyedszámmal, de azért már 2-3 hete rajzanak az almamolyok. Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert ezen a hűvös tavaszon még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene. Ma fotóztam a jellegzetes szárnyvégi folttal, az ún. tükörfolttal beazonosítható almamoly „fiúkat”. Ők innen már nem repülnek tovább.  

Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm heti leveleit. Ő az ún. hőösszegszámítással egész pontosan meg tudja adni a hernyók kikelésének az időpontját abban a kertben, ahol a csapdái függnek. Tehát jó időzítéssel, a lárvák megjelenésekor, még a berágásuk előtt permetezhetünk valamelyik alkalmas készítménnyel. Az almánál talán már a jövő hétre összejön ez a hőösszeg. Kati „jelentéseit” és az eddigi webkamerás munkáját, egy diaképes előadását és a webkamera fotóját ide kattintva érhető el. 

Megnőtt a biológiai készítmények száma az almamolyok elleni rovarölők között. Ilyenek például a Bacillus thuringiensis tartalmú Dipel DF, Lepinox Plus, a granulovirus hatóanyagú Caprovirusine, Madex és a Madex Pro. Felhasználásuk néha nehézkesebb mert hatásosságuk függ a kezelés időzítésétől és az időjárástól is, de általában 0 nap é.v.i.-vel rendelkeznek és ökológiai termelésben is felhasználhatók.
 
Engedélyezett még a Laser és a Laser Duplo (a korábbi Spin Tor), de alkalmazásakor gondoljunk arra, hogy ez nem szelektív készítmény és taglózó hatásának nem csak a megcélzott kártevő repülő alakja esik áldozatul. Igyekezzünk tehát a rajzáscsúcs idejének minél pontosabb meghatározásával és egy kezeléssel visszaszorítani a repülő egyedek számát. A felsoroltak közül kerülnek ki a szilvában, kajsziban és az őszibarackban a molyokra engedélyezett rovarölő szerek is. Az almatermésűeknél a gombákra is gondoljanak (8. felhívás és 11. felhívás)! 

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?”- kapom a kérdést gyakran. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket. Máshogyan kell megtervezni egy fogékony vagy korán érő fajta és egy elhanyagolt szomszédsággal rendelkező kert védelmét. Sűrűbben kell védekezni, ha „tökéletes” csak 1-2 %-ban rágott termést szeretne a kertész különösen akkor, ha csak kontakt szereket használ. A válaszadásban segítenek az előrejelző eszközök, a növényorvosok előrejelzései, de végül csak a gazda tudja meghozni a döntést. 

Többnemzedékes kártevők (pl. almamoly: 2 nemzedék, keleti gyümölcsmoly: 3 nemzedék) esetében különösen fontos, hogy az első nemzedéket ritkítsuk meg a lehető legjobban, ekkor a következő nemzedék populációja és kártétele lényegesen kisebb lesz, így könnyebben védekezhettünk ellenük. Használjunk ki minden egyéb ismert alternatív módszert is (pl. hernyófogó öv használata és szükség szerinti cseréje a teljes vegetáció alatt).

A témában készült videók:Jó egészséget és jó kertészkedést kívánunk: 

Zsigó György és az ÖMKi csapata

Borítóképen: almamolyok feromon csapdában

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 1.

Hír
Építsd meg a saját okos rovarcsapdád!

Mezőgazdasági szaktanácsadók egy olyan költséghatékony megoldást fejlesztettek ki, amely egyszerű mobileszközök ‒ olcsó használt androidos okostelefonok ‒ és nyílt forráskódú webes technológia kombinálásával lehetővé teszi a gyümölcsültetvényeken előforduló kártevők gradációjának online követését.

Részletek
2021. április 16.

Növényvédelem
Öko védelem a kertben: lisztharmat, almalevél-pirosító levéltetű, rezisztens almafajták

2021. évi 8. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2020. április 30.

Oldal
Rajzási információk

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ökológiai szójatermesztés Európában

A legősibb kultúrnövények közé sorolható szója [Glyci- ne max (L.) Merril] a pillangósvirágúak családjához tartozik. Nagy (40 %) és kedvező aminosav-összetételű fehérjetartalmának köszönhetően jelentősége az utóbbi évtizedekben mind az emberi táplálkozás, mind az állati takarmányozás terén folyamatosan nőtt. 

Részletek

Kiadvány
Tájfajta paradicsom katalógus

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen