Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

élő laboratórium, living lab, agroökológia, allready   2021. július 12. Hír

ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

2020 decemberében hivatalosan is elindult a három éves ALL-Ready projekt, melynek fő célja az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának (Európai Agroökológiai Partnerség keretében) előkészítése és tesztelése, amely Európa-szerte lehetővé teszi az átmenetet az agroökológia felé. A projekt az eredményein keresztül fogja megalapozni a jövőbeli hálózat előfeltételeit és tevékenységét. Emellett, részvételi és a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik, ezért maga is élő laboratóriumi megközelítést alkalmaz.

Az első szakaszban, 2021 során, a jövőbeli hálózat jövőképének és küldetésének kidolgozása zajlik (WP1). Ennek érdekében az egyik legfontosabb lépés, hogy Európa szerte közös fogalmi keretbe helyezzük az agroökológiai átmenetet, az agroökológiai élő laboratóriumokat és agroökológiai kutatási infrastruktúrákatmivel ezek ma még kevésbé ismert és értelmezhető koncepciók.

Így, az ALL-Ready projekt partnerek kidolgoztak egy kezdetleges fogalmi keretet arról, hogy mit értünk agroökológiai átmenet alatt, amit a projekt első online műhelymunkája keretében 2021. április 26-án főként agroökológiával foglalkozó kutatókkal, szakértőkkel és döntéshozókkal közösen véleményeztek. Vagyis, a műhelymunka célja a konzorcium által kidolgozott agroökológiai átmenet fogalmi keretének finomítása és érvényesítése volt, amely négy fő elem köré épült. Összességében egy olyan keretrendszert kellett megvitatni, amelyek az agroökológiai átmenet szempontjából jelentős tevékenységek (felelős kormányzás, együtt- alkotási folyamat, erőforrás-gazdálkodás, klímaadaptáció stb.) és politikai ösztönzőket (decentralizáció, élelmiszerönrendelkezés támogatása, részvételiség ösztönzése stb.) nevez meg, és meghatározza a megvalósításukat irányító értékeket (szinergiák, hatékonyság, ellenállóképesség, közös tudáslétrehozás stb.) valamint azokat a kompetenciákat és készségeket (rendszer-szintű gondolkodás, digitális készségek, horizontális tanulás, agroökológiai technológiák ismerete stb.) amelyek fejleszteni kell az átmenet eléréséhez.

A négy elem részletes bemutatása itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=FxlRp3OT2zM

Az online munka keretében a résztvevők négy párhuzamos szekcióban vitatták meg és gazdagították tovább az agroökológiai átmenethez szükséges négy elemet. Viszont a közös munka még közel sem ért véget, mert 2021 őszén egy második műhelymunkára is sor kerül. Ennek keretében az első körbe továbbdolgozott fogalmi keretet fogja már egy szélesebb résztvevői réteggel megismertetni (gazdálkodók, fogyasztói szervezetek, hatóságok, vállalkozások stb.), kiegészítve az agroökológiai élő laboratóriumok és agroökológiai kutatási infrastruktúrák fogalmi keretével.

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2022. március 31.

Hír
Megtartották az első ALL-Ready konzorciumi találkozót Párizsban

Március elején megrendezésre került az első éves ALL-Ready konzorciumi találkozó, melynek a projekt koordinátor, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) adott otthont. A projektpartnerek közötti személyes megbeszélések – amelyek annyira hiányoztak a járvány ideje alatt – bizonyosan újabb lendületet adnak az európai agroökológiai partnerséget, illetve a jövőbeli európai hálózatot építő ALL-Ready projektnek.

Részletek
2022. április 14.

Hír
ALL-Ready: Első teszthálózat találkozó

Az első ALL-Ready teszthálózat találkozó 2021. december 13-14.-én online került megrendezésre, mely egyben a hálózat hivatalos elindulását is jelentette.

Részletek
2019. augusztus 8.

Nemzetközi projektek
Európai Agroökológiai Partnerség - ALL-Ready

Az agroökológiai élő laboratóriumok és a kutatási infrastruktúrák európai hálózatának előkészítése

 

 

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Sorköztakaró aljnövényzet létesítése virágzó évelőkből

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
ÖMKi kertészeti on-farm kutatások - Burgonya 2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen