Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

cseresznyelégy, rozsdagomba, körtevarasodás   2022. május 27. Növényvédelem

Aktuális teendők a biokertben: terjed a varasodás, rajzik a cseresznyelégy

2022. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 

Több eső is eshetett volna! A növényeink még mindig szomjaznak, azonban több kórokozó gombafajnak, a levéltetveknek és az atkáknak elegendő volt ahhoz, hogy fertőzzenek, terjedjenek. A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a fagyosszentek pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak.

A május 18-i fotón a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. A fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony   is.

A körte ventúriás varasodása a körte legjelentősebb betegsége. Egyes fajták, így a Kálmán körte, Vilmos körte, Téli esperes, Bosc kobak és Hardenpont téli vajkörte a fogékonyabb fajták közé tartoznak. A kórokozó a lehullott levelekről és a vesszőn kialakult varas fertőzésekről fertőz. A levelek színén és fonákán is láthatók a tünetek, enyhén kidomborodó sárgászöld foltokat látunk a levél színén, amelyek később sötétbarnává válnak. A hajtásokon kerek vagy ovális sárgászöld foltok jelennek meg, amelyek később berepednek, felhasadnak. A virág és a termés is fertőződhet. A fertőzött termések a varas foltok miatt deformálódnak, a héjuk parásodik. Erős fertőzés esetén jelentős lomb és termésvesztés következik be. A 6. felhívásban, az almavarasodással kapcsolatban leírtak a körte esetén is alkalmazhatók.

Láthatjuk a varasodás következtében kialakult barna levélfoltokat, a körterozsda narancssárga tüneteit és a levél színén és fonákján egyaránt kissé kiemelkedő ovális foltokat, amelyek a körtelevél-gubacsatkákat rejtik.

A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér varasodásnál megismertektől. A varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A május 16-i fotón a szeder rozsdájának a spóratelepei láthatóak. A szederrozsdáról egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. (A körterozsda gazdaváltós gomba, egyes borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal.). Réz-hidroxid hatóanyagú Champ DP használható levél és vesszőbetegségek ellen, virágzás előtt.

A szilvamoly hernyóit, a kikelésüket a tojásokból már jelezte dr. Hári Katalin a webkamerás előrejelzéseiben.

Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések időpontjáról a gazda tud dönteni! Erről a kérdésről és persze a molyok elleni védekezésről a 10. felhívásban írtunk.

Színesedik a cseresznye és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az Önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a „kukacos” (valójában nyüves) cseresznye vagy meggyszemek. A cseresznyelégy és a keleti gyümölcslégy elleni védekezésaz öko gyümölcstermesztés egyik legnagyobb kihívást jelentő feladata. Ritkíthatjuk a cseresznyelegyeket a csapdázáshoz használt sárgalapokkal, illatcsapdával. Általában azt javasoljuk, hogy legyen aljnövényzet, élő talajtakaró a gyümölcsösben: nos a cseresznye és meggy a cseresznyelégy életmódja miatt egyfajta kivétel: mivel a kártevő báb formájában telel, és a fák alól, a talajból kel ki, ritkítható a talaj mozgatásával. Szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezik a természetes piretrint tartalmazó Pyregard, amelyet a rajzásmegfigyelés alapján kell kijuttatni.

Jó egészséget, jó kertészkedést:

Zsigó György, NMNK és az ÖMKi csapata

Budapest, 2022. május 23.

Az összes eddig megjelent felhívás itt érhető el. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. május 14.

Növényvédelem
Védekezés monília, cseresznyelégy, lisztharmat ellen a biokertben

2021. évi 11. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2021. május 20.

Növényvédelem
Cseresznyelégy emlékeztető és néhány fontos apróság

2021. évi 12. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Részletek
2019. augusztus 8.

Lezárt on-farm kutatások
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
A cseresznyelégy elleni védekezés lehetősége ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ökológiai gazdálkodásban a cseresznyelegyek (Rhagoletis cerasi és Rh. cingulata) elleni védekezés kihívást jelent a termelők számára, mivel e kártevők ellen jelenleg nem áll rendelkezésre szelektív, megbízhatóan hatékony és az ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédőszer.

Részletek

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 5 799 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Kiadvány
Csökkentett talajművelés alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen