Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

2024. május 23. Hír

A vegyes ökológiai kertészet (market garden) jövedelmezőségének kulcsa – workshopot tartottunk Terényben

Az ÖMKi meghívására Magyarországon tartott workshopot Jean-Martin Fortier, a biointenzív kertészet egyik legismertebb nemzetközi képviselője. Az esemény során a „The Market Gardener” díjnyertes könyv szerzője bevezette az érdeklődőket a kisléptékű biointenzív gazdálkodás rejtelmeibe, valamint bemutatta azon technikákat és eszközöket, amelyek a biokertészetet nyereségessé teszik. Az eseménynek a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság adott otthont, a gyakorlatban is bemutatva egy árutermelő gazdaság működését.

A „Market Gardening” egy speciális kertészeti termelési módot jelent: kis területigényű, intenzív, talajhoz kötött termelési módszer, amelynek kulcseleme a talajforgatás elhagyása, a zöldkomposzt használata, az állandó ágyások kialakítása, és az, hogy egy ágyásról évente kettő, vagy akár három különböző termény is betakarításra kerül. A termelés szabadföldi körülmények között és hajtatási rendszerben zajlik – nagyon gyakori a termesztőberendezések fűtés nélküli használata, hidegtűrő növényekkel a téli félév során is. A termesztett növények sokfélék, gyakran kosárközösségen keresztül, közösség által támogatott rendszerben (Community Supported Agriculture – CSA) kerülnek fogyasztókhoz, esetleg piaci értékesítésre. A komposzt kijuttatásával felépített magas humusztartalmú, biológiailag aktív talaj biztosítja a növények egészséges fejlődését, a növényvédelem nagyrészt a megelőző intézkedésekre – például rovarhálók, ragadós lapok használata – alapul, ritkán kerül sor növényvédőszerek használatára.   

Jean-Martin Fortier a biointenzív termesztési technikák kifejlesztésének, tesztelésének és tökéletesítésének szentelte több mint 20 éves pályafutását, olyan mikrogazdaságokban, mint a Les Jardins de la Grelinette, a Ferme des Quatre Temps és az Old Mill.

Küldetése, hogy népszerűsítse az emberi léptékű regeneratív mezőgazdaság fontosságát, amelynek kiemelt jelentősége van a fenntartható és rugalmas élelmiszerrendszerek kialakításában. Ennek érdekében a Market Gardener Institute kurzusai segítségével több ezer gazdával osztja meg tudását és szakértelmét.

Jean-Martin Fortier mottója szerint "A mezőgazdaság jövőjét az emberek jelentik, nem egyszerűen a technológia. A jövőnk a közös megértésen alapul, hogy az élelmiszert, amit megeszünk, gondosan kell termeszteni, olyan emberek által és olyan emberek számára, akik törődnek velünk."

A klímaváltozás következtében olyan kihívások elé nézünk, amelyek ellen csak az összetartó emberi mikroközösségek adnak védelmet. A rendezvény egyik célja nem titkoltan a formálódó fiatal kertészgeneráció hálózatosodásának támogatása volt. Éppen ezért megfontolandó mindaz, ami a termesztéstechnológiára vonatkozó információn túl elhangzott, hogyan kell a munkafolyamatokat úgy szervezni, delegálni, hogy a munka és a magánélet, családi élet egyensúlya megmaradjon, hogyan kell úgy együttműködni és kommunikálni a gazdaságban dolgozó munkavállalókkal, hogy az elősegítse elégedettségüket, motiváltságukat.

ÖMKi hírek fejléce - 2024-05-23T124720.567

Fortier a másfélnapos esemény során gyakorló gazdálkodóknak adott betekintést módszereibe, a vetéstervezéstől a talajkímélő művelési technológiákon át a termények piacra való felkészítéséig és értékesítéséig. Kiemelte a tervezés jelentőségét, a gazdaságban zajló munkafolyamatok összeségét érintve: hogyan kell elhelyezni és méretezni az ágyásokat és az árukezelő-raktározó egységet, bemutatta azt a világszerte használt szoftvert (Heirloom), amely a vetéstől kezdve valamennyi munkafolyamat megtervezésére alkalmas.  

A Paradicsom Közösségi Térben tartott előadások után a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságba látogattak el a résztvevők, ahol Dezsény Zoltán, a MagosVölgy társalapítója mutatta be gazdaságát, amelynek módszereit, gyakorlatát Jean-Martin Fortier is példamutatónak találta.

ÖMKi hírek fejléce - 2024-05-23T124907.814

A rendezvény első napja közös vacsorával zárult, majd a második nap délelőttjén a gazdálkodók együttműködésének fontossága és a hálózatosodás szükségessége állt a fókuszban. Nemcsak Jean-Martin Fortier beszélt a közös problémafeltárás és megoldáskeresés központ kérdéséről, de a résztvevők egy aktív részvételt igénylő workshop keretében, együtt gondolkodva határozták meg a szükséges lépéseket és irányokat.

A kooperációra, hálózatosodásra egyértelmű, közös igény mutatkozik az ágazati szereplők részéről, a szélesebb társadalmi rétegek felé történő érték-kommunikáció, közös érdekképviselet megvalósítása, és a belső, kertészek között meglevő operatív kapcsolatok erősítése tekintetében egyaránt.

ÖMKi hírek fejléce - 2024-05-23T125520.108

A délutáni program során Selmeczi Dóra, az ÖMKi kutatója mutatta be a MagosVölgy Ökológiai Gazdasággal közösen végzett, kertészeti üzemben alkalmazható takarónövények használatával kapcsolatos kutatását, majd ebéd után a gazdálkodók a zöldségkertészet tápanyag-utánpótlásának központi kérdéseiről beszélgettek Allacherné Szépkuthy Katalin csoportvezető (ÖMKi) és Papp Orsolya kutató (ÖMKi) vezetésével. A legfontosabb közös problémának a gazdálkodók által általánosan használt, a market gardening rendszerben központi fontosságú zöldkomposzt minősége és beszerzési lehetősége bizonyult, de felvetődött a tápanyagok feltáródásának sebessége, amely során Milibák Flóra kutató (ÖMKi) a különböző nitrogénforrások nitrogén-leadási dinamikájával kapcsolatos vizsgálatairól számolt be. A beszélgetés során szó volt még a házilag előállítható növényi trágyalevek előállításáról és használatáról, illetve a gilisztahumusz felhasználásáról talajkondicionálási és tápanyag-utánpótlási céllal.

The Market Gardener

Várhatóan jövő év végén már magyar nyelven is elérhető lesz Jean-Martin Fortier The Market Gardener című nagysikerű könyve, az ÖMKi kiadásában.

ÖMKi hírek fejléce - 2024-05-23T130723.065

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2021. július 12.

Hír
ALL-Ready műhelymunka

Az agroökológiai átmenet közös, európai keretének meghatározása

Részletek
2018. február 9.

Hír
Mi a fenntartható jövőre szavazunk!

Ön is úgy gondolja, hogy az ÖMKi-vel nemcsak egy fenntartható kezdeményezést, hanem az ökológiai mezőgazdaság népszerűsítését és a biogazdák szélesebb körű elismerését támogatja? Kérem, segítse szavazatával az ÖMKi munkáját! Hogy könnyebb legyen a döntés, olvasson bele rövid bemutatkozónkba és tekintse meg az ÖMKi videót!

Részletek
2020. szeptember 17.

Hír
Részvételi nemesítés a XXI. században, avagy hogyan száll vissza a növénynemesítés ősi tudása a földművelőre?

A mai modern fajták azonos genetikai állományú egyedekből állnak, ezért kevésbé képesek alkalmazkodni a termőhelyükhöz és a helyi klimatikus adottságokhoz, így kevésbé képesek lépést tartani a változásokkal is, legyen szó akár időjárási szélsőségekről vagy új károsítók megjelenéséről.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
Ősgabona fajtatesztek első öt éve 2016-2020

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2018

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

A világ szójatermesztése 2018-ban 340 millió tonna körül alakult, aminek 95 %-a GM szója. A folyamatosan növekvő termésmennyiség ellenére a 2017-2018-as szezonban a felhasználás mennyisége meghaladta a termelést, ami az átmenő készletek csökkenéséhez vezetett.

Részletek

Magkeverék
ÖMKi Élő Sorköz vetőmagkeverék

Egységár: 5 799 Ft + ÁFA/kg

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen