Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A talaj védelme: tápanyagutánpótlás ökológiai kertészetekben

A novemberi ágazati konferenciánk második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett.

A konferencia második napjának fő témája az ökológiai kertészetek tápanyaggazdálkodása volt, amit kertészeti tervezői műhelymunka követett. Az első előadást Dr. Gulyás Miklós (SZIE MKK) tartotta. Az előadó hangsúlyozta, hogy a természetes élőhelyek zárt szervesanyag forgalmához viszonyítva az agrár élőhelyek nyílt ciklusok, ezért a talaj szervesanyag tartalma nagyban függ az agrotechnikától. Kitért a hazai szervestrágya felhasználás adataira is, melyek megdöbbentően alacsony számok – holott a szervestrágya nagyban tudja növelni a talaj szervesanyag-tartalmát.

Ökológiai Ágazati Konferencia 2020

Idén harmadízben szervezte meg az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciáját. A szeptember 30. és október 2. között megrendezett eseményhez a járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal online formában csatlakozhatott a több mint 300 érdeklődő. A fókuszban az új Közös Agrárpolitika állt, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, valamint a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok. A konferencia célja az ágazat szakpolitikai érdekképviselete, a legújabb kutatás-fejlesztési eredmények és kezdeményezések megvitatása és a szakmai együttműködések elősegítése volt.

Az első és harmadik nap beszámolói itt érhetők el:
https://biokutatas.hu/hu/page/show/oko-agazati-konferencia-2020
https://biokutatas.hu/hu/page/show/a-klimavaltozas-es-a-mezogazdasag-kapcsolata

Dr. Biró Borbála (Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar) arra hívta fel a figyelmet, hogy a talajok pusztulása felgyorsult, ezért 2030-ra a művelt talajok 25%-án be kellene vezetni az ökológiai szemléletű talajművelést, ezért indult el az EU „Egészséges talaj és élelmiszer” missziója.

Dr. Berényi Üveges Judit, az ÖMKi Best4Soil projektjének vezetője beszélt az egészséges talaj létrehozása érdekében végzett tudásmegosztásról, a talajból eredő károsítók elleni védekezés és a kémiai növényvédő szerek használatán túli lehetőségek alkalmazásáról. Az egyes célokkal kapcsolatban konkrét ajánlásokat is ismertetett, pl. komposzt használata, takarónövények, zöldtrágyák vetése. A témákról gyakorlati anyagok, többek között videók, a projekt honlapján, magyar nyelven is elérhetőek: www.best4soil.eu.

A három előadás után műhelymunka következett, melyet Allacherné Szépkuthy Katalin (ÖMKi) vitaindító előadása vezetett be. Ismertette a hazai biokertészeti ágazat területi összetételét, a bio zöldségtermelő gazdaságok jellemzőit. Nyitott kérdéseket fogalmazott meg a hallgatóság számára a vetésforgó, zöldtrágyák, vetésváltás témájával kapcsolatban. Bemutatta a 36/2006 FVM rendelet alapján kiadott ökológiai tápanyag-utánpótló termékek listáját, típus szerinti csoportosításban, illetve megfogalmazta az ezzel kapcsolatos problémákat, érintve a komposztkészítés témáját is.

A műhelymunkát nagyban erősítette a gazdálkodói jelenlét: Dezsény Zoltán ökotermelő jelentkezett be Terényből, a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságból. Zoltán bemutatta kisléptékű zöldségtermesztő gazdaságuk tápanyaggazdálkodással és talajműveléssel összefüggő tapasztalatait.

A konferencia összes előadása ide kattintva érhető el.

A teljes cikk megjelent az Agrofórum 2020/11. lapszámában. 

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2020. december 10.

Média
Öko ágazati konferencia 2020 - előadások

Töretlen a hazai ökogazdálkodás fejlődése, megduplázódott a bio területek mérete az elmúlt öt évben

Részletek
2021. január 18.

Hír
A jövőálló agrárium kialakításában vállalunk kulcsszerepet hazánk legnagyobb, ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézeteként

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalásunkat folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén fogunk dolgozni.  

Részletek
2020. november 20.

Hír
Elindult a szakmai Facebook csoportunk!

A csoport célja, hogy hozzájáruljon a hazai ökogazdálkodási ágazat fejlődéséhez aktuális szakmai és gyakorlati információk megosztásával, az ágazatban érintett szereplők összekötésével és ezáltal egy országos szakmai hálózat megerősítésével.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Rendezvény
Archív - Best4Soil műhelymunka az egészségesebb talajért és jobb termésért

Részletek

Rendezvény
Archív - Szántóföldi szakmai nap 2020 - Kincsünk a termőföld

Részletek

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen