Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

A digitális forradalom átalakítja a mezőgazdaságot

A Kormány augusztus 1-én elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát, a negyedik ipari forradalom már a szántóföldeket ostromolja, a mezőgazdaság gyökeres átalakulás előtt áll. A fenntartható termelés innovatív technológiákat alkalmazó, előre mutató művelési mód, a jövő pedig immár deklaráltan is az okos (öko)gazdáké, akiknek a munkáját több kutatásunk is jó gyakorlatok kialakításával támogatja. 

Az elmúlt évek trendjei már előre vetítették a digitális technológia áttörését a mezőgazdaságban is. Mára világszerte sok helyen alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. Mostanra nyilvánvaló, hogy a jövő gazdálkodói nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját. Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben.

A digitális technológiákat eddig elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében vezették be, a mi célunk azonban az, hogy megfelelő gyakorlatok kialakításával az ökogazdálkodás céljainak szolgálatába álljanak a legkorszerűbb digitális eszközök. Ennek érdekében több projektben is precíziós technológiákat tesztelünk.

Magyar eszközrendszer tesztelése

Egyedüli magyar partnerként működünk közre a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszközrendszer tesztelésében. A fejlesztés alapja egy napenergiával működő szenzorcsoport, amelynek adatai alapján a mesterséges intelligencia képes az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében. Az év végéig 500 ilyen eszközt helyezünk ki on-farm partnerhálózatunkon keresztül hazai gazdákhoz.

Párhuzamos projektben kezdjük meg a vizsgálatokat egy VERIS talajszkennerrel is, amelyet a szári Csoroszlya biofarmon helyezünk ki. Itt a talaj széntartalmának, vagyis szerves anyag készletének alakulását vizsgálják kutatóink. Megfigyeléseik és a levont következtetések a szkennernek köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet adhatnak az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott művelési módok talajra gyakorolt hatásairól. 

Harmadik digitális eszközökkel foglalkozó, az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott projektünkben kutatóink a magyar GeoAdat Kft-vel közösen Sentinel műholdképek segítségével elemzik majd öko- és konvencionális művelésű területek adatait. 

Meggyőződésünk, hogy a digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, elősegíti azonban a hatékonyabb döntéshozatalt, megkönnyíti a munkát, egyúttal vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agrárszektort. Projektjeink jelentősége elsősorban olyan hasznos gyakorlatok kialakítása, amelyekkel nemcsak a magyar agrárium versenyelőnyét fokozhatjuk, de a fenntarthatóságát is. 

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen