Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

GO-GRASS helyszínlátogatás

holland papírkészítés fűből

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani 4 körkörös üzleti modell kidolgozásával (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország).

A holland bemutatótelep egy olyan eljárást fejleszt, amely segítségével utak mentén, illetve a természetben előforduló fűfélékből kivonható rostokból készít jó minőségű papírt és csomagolóanyagot.

A svéd és dán demo részletes megismerését követően 2022 október közepén megrendezésre került a harmadik helyszínlátogatás a projekt keretein belül, melynek fő célja a holland bemutatóüzem meglátogatása volt. Az ACRRES (Application Centre for Renewable Resources) a Wageningen Egyetem kutatóintézete felügyeli a Holland DEMO megvalósítását, amelyben a Hiemstra Bruin (HB) holland tanácsadó szervezet, a SCHUT Papier holland papírgyár és a Noardlike Fryske Wâlden (NFW) fűellátási hálózat vesz még részt.

Az út során lehetőség nyílt testközelből is megtapasztalni fűszálak hasznosításával és a fűből készült papír gyártásával kapcsolatos kihívásokat és ötleteket. A folyamat során a betakarított füvet szétválasztják szilárd és folyékony frakciókra, ezt követően az anyag egy olyan tisztítórendszeren megy keresztük, amely a nem kívánt összetevőket eltávolítja a betakarított fűből. A végtermékek előállításához használt végső fűszálak olyan jó minőségűek lesznek, hogy nem lesz szükség további tisztítási folyamatra, amely megzavarná a gyártási folyamatot és többletköltségeket okozna.

gograss csapat

A laboratóriumi lépték már most nagy sikert aratott és javában folyik az ACRRES-nél a demo üzem építése. Ennek tesztelése jövő év tavaszán kezdődik és akkor a partnerük, a SCHUT Papier is képes lesz a fűből készült papír előállítására az üzemében.

go1 go2 go3 go4

A cikk és képek forrása: https://www.go-grass.eu/welcom-in-nederland/

Tudj meg többet az GO-GRASS projektről: https://www.go-grass.eu/

Kapcsolódó tartalmak és további cikkek ebben a kategóriában

2023. február 12.

Hír
GO-GRASS németországi helyszínlátogatás: Bioszén előállítás fűből

A GO-GRASS, európai uniós kutatási projekt, az elhanyagolt vagy kevésbé használt gyepterületekben rejlő erőforrásokat szeretné hasznosítani négy körkörös üzleti modell kidolgozásával (Hollandia, Dánia, Svédország és Németország).

Részletek
2022. szeptember 5.

Hír
GO-GRASS felhívás

Keressük azokat az érdekcsoportokat (gazdák, feldolgozók, értékesítők stb.), akik szívesen működnek együtt az ÖMKi-vel a GO-GRASS projekt hazai megvalósításában. A jelentkezés határideje: 2022. szeptember 23.

Részletek
2022. október 17.

Hír
Megtartottuk a GO-GRASS projektünk első hazai replikációs műhelymunkáját

2020 októberében megalakult hazai szakértői csoport 2022. október 14-én megtartotta az első replikációs műhelymunkát a GO-GRASS projekt keretein belül az ÖMKi szervezésében.

Részletek

Kapcsolódó és további elemek a Shopban

Kiadvány
50 érv a biogazdálkodás mellett

Ez a gyűjtemény áttekintést nyújt a bio- vagy más néven ökológiai gazdálkodás előnyeiről. Minden érvhez szöveges magyarázat tartozik, és minden érv mellett legalább egy irodalmi hivatkozást is megadunk, amely segítségével bõvebben is utána olvashat egy-egy témának az érdeklődő Olvasó. Az érvek kutatási eredményekből, valamint vonatkozó rendeletekből és szakcikkekből származnak. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

Kiadványaink elektronikus formátumban ingyenesen letölthetők. A nyomtatott kiadványok, a nyomtatási díj kifizetése után rendelhetők meg. Postai kiszállítás esetén itt a webáruházban rendelheti meg a terméket. Az ár a szállítási díjat tartalmazza. Amennyiben személyesen, az irodánkban szeretné átvenni a kiadványokat, kérjük írjon e-mailt az info@biokutatas.hu címre.

Részletek

Kiadvány
On-farm kutatás 2013

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Az ÖMKi 2012-ben kezdte meg on-farm kutatási programját. Az on-farm kutatási hálózat nem más, mint a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósuló üzemi kísérletek rendszere.

Részletek

Kiadvány
Szója fajta- és termesztés-technológiai tesztek ökológiai gazdaságokban - 2019

Az alábbi kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni. Az online verzió ingyenesen letölthető a jobboldali, információs sávban lévő linkre kattintva.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen