Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Hír

2023. december 12.

HírKözös kutatásokkal a jövő fenntartható szőlészetéért

November elején rendezte meg az ÖMKi kertészeti csoportja Kőlyuktetőn a 2023 évi Szőlészeti Tervezői Műhelymunkáját az Agroecology-TRANSECT projekt támogatásával. A rendezvény egyik kiemelt célja volt, hogy a környékbeli gazdákkal szoros együttműködést kialakítva, kutatóink többéves közös kísérleteket állítsanak be az egri borvidék szőlészeteiben.

Részletek
2023. december 11.

Hír
12 partnerünk a regeneratív mezőgazdaság útján

Galgahévízen gyűltünk össze a Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma programban résztvevő gazdálkodó partnereinkkel november utolsó napján, hogy közösen értékeljük ki a 12 gazdaság talajtani adottságait, az alkalmazott művelési technológiáik előnyeit és hátrányait, valamint, hogy egymás jógyakorlataiból is inspirációt merítve segítsünk javítani a gazdaságok termelékenységén és fenntarthatóságán.

talajvédelem, forgatás nélküli talajművelés, Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma

Részletek
2023. december 8.

Hír
Gazdaságok értékelésére kifejlesztett digitális eszközt mutattak be kollégáink a CAPTIVATE projekt keretében

„Digitális eszköz gazdaságok fenntarthatósági értékelésére és szaktanácsolására a KAP intézkedéseivel összefüggésben – (CAPTIVATE EAD tool) bemutató” címmel rendeztük meg szakmai eseményünket Gödöllőn, 2023. november 30-án. A személyes részvétellel zajló eseményt online formában is tudták követni az érdeklődők, így közel 50 gazdálkodó és szaktanácsadó vett részt a EAD szoftver használatának bemutatóján.

Részletek
2023. december 4.

Hír
Láthatatlan gazdagság a talpunk alatt - December 5. a talaj világnapja

December 5-én ünnepeljük a talaj világnapját. A neves nap alkalmából szerte a világon eseményekkel és ismeretterjesztő kampányokkal hívják fel a figyelmet az egészséges termőtalaj fontosságára. A talaj a Földön élő fajok közel 60%-ának ad otthont, nagy mennyiségű szenet és vizet tárol, és élelmiszertermelésünk 95%-át biztosítja. Az ökológiai gazdálkodásban kiemelt szerepe van a talajban rejlő erőforrások fenntartható kezelésének, így az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a világnap alkalmából az egészséges talajok jelentőségére és a biogazdálkodás talajvédő szerepére hívja fel a figyelmet. 

talajvédelem, talajművelés, talajegészség

Részletek
2023. november 24.

Hír
Meghívó: LiveSeeding webinárium

Csatlakozz az Európai Unió első LiveSeeding webináriumához, melynek témája: vállalkozói tevékenység az öko vetőmag és öko növénynemesítés ágazatban!

Részletek
2023. november 22.

Hír
Innovatív kutatási módszerek a jövőálló állattenyésztésért

A húsfogyasztás egy főre jutó mennyisége sokáig a társadalmi jólét fontos fokmérője volt és bizonyos összefüggésekben még ma is annak számít. Az iparszerű állattartás és az innen származó élelmiszer a növekvő hús-, tej- és tojás igényt igyekszik minél olcsóbban, minél nagyobb hozamokkal kiszolgálni. Az intenzív állattartás ugyanakkor köztudottan az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező mezőgazdasági ágazat, amely komoly etikai kérdéseket is felvet a természetidegen tartásmód és az állatokkal való bánásmód miatt. Ezzel szemben a természetközeli környezetben tartott állatok, a fajukra jellemző viselkedési formák szabad gyakorlása mellett, humán élelmezésre alkalmatlan növényi alapanyagokat alakítanak át jó minőségű állati termékké (hússá, tejjé), miközben fenntartják a legeltetett gyepterületek sokszínű élővilágát és kiemelkedő természeti értékeit. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fontosnak tartja felhívni a figyelmet a helyi, fenntartható állattenyésztés fontosságára, a tudatos táplálkozásra, valamint a szabadtartású, ökológiai gazdálkodásból származó állati termékek előnyeire. A fenntartható állattartás fejlesztése ugyanis kulcsfontosságú egy jövőálló élelmezési rendszer kialakítása szempontjából. Az állattartásnak olyan megoldásokra van szüksége, amelyek egyszerre biztosítják az állatok jólétét, minimalizálják az állattartásból származó negatív környezeti hatásokat, miközben kiváló minőségű élelmiszertermelést tesznek lehetővé. A megoldásokhoz érdemes ötvözni a jól bevált, hagyományos módszereket a tudományos kutatások eredményeivel és az innovatív technikai eszközökkel. Az ÖMKi - a legelőre alapozott húsmarhatartás területén - az állatokra helyezhető érzékelőkre alapozott kutatásával támogatja a hazai állattenyésztés fenntartható fejlődését.

állattenyésztés, legeltetéses húsmarhatartás

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen