Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Élvonalbeli kutatás Ökológiai szemlélet Fenntartható jövő

Támogasd a munkánkat! hu en

Keresés


Szabadszavas keresés

Kategória

Téma

(Kijelölés törlése)
Keresés

Kosár tartalma

0 tétel van

Fizetendő:

Szállítási díj nélkül
Az összeg az ÁFÁ-t tartalmazza

Kosár Megrendelem  

Média

2023. július 4.

MédiaÉlelmiszerbiztonságunk is függ az új GMO szabályozástól -sajtóközlemény

Géntechnológiai szabályokról tárgyal a közeljövőben az Európai Unió, amelyek tervezetét várhatóan 2023. július 5-én ismerteti az Európai Bizottság. Az eddig megismert információk alapján a szakmai szervezetek kritikusan tekintenek a folyamatra. A fő kérdés az, hogy az új géntechnológiákkal (NGT) létrehozott növények kikerülnek-e a GMO szabályozás hatálya alól, és a GMO törvény frissítése behozhatatlan előnybe hozza-e a multinacionális cégeket a növénynemesítés terén. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) tagszervezeteként támogatja azt az állásfoglalást, amelyet a szövetség nemrégiben adott ki, az ökológiai ágazat közös elvárásait megfogalmazva az új szabályozással kapcsolatban.

IFOAM, géntechnológia, GMO

Részletek
2023. június 7.

Média
Kezdd kicsiben, NEVELD NAGYRA! - sajtóközlemény

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet legújabb filmes, cikkes sorozata most a hobbikertészeket szólítja meg növényvédelmi jótanácsokkal. A videókban McMenemy Márk kalauzolja a nézőket az ökológiai növényvédelem praktikáiba, és az ÖMKi szakembereivel együtt megmutatja, miként érdemes belevágni a vegyszermentes kertészkedésbe. A hazai kertek biológiai sokszínűségének feltérképezésére pedig elindult a Pók-Háló - egy önkéntes alapon működő közösségi kutatás -, ahol a pókok megfigyelésével a résztvevők aktívan hozzájárulhatnak a mindennapi életterünk természetközeliségéről alkotott tudásbázis bővítéséhez.

növényvédelem, kiskert, pók-háló

Részletek
2023. április 21.

Média
Őrizzük meg együtt a Föld sokszínűségét! - sajtóközlemény

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták

tájfajta paradicsom, paradicsompalánta, bio paradicsom, tájfajta paradicsompalánta

Részletek
2023. március 10.

Média
Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencia 2023: Online előadástár - sajtóközlemény

2023. február 28-án az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet negyedik alkalommal rendezte meg az Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati KonferenciátA konferencia célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt, inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra.  

Ökológiai Gazdálkodás - Ágazati Konferencia 2023

Részletek
2023. február 20.

Média
Világviszonylatban és az EU-ban is tovább nőtt a biotermékek piaca 2021-ben - sajtóközlemény

Megjelent a legfrissebb globális öko statisztikai kiadvány

2023. február 14-17. között zajlott Németországban a BIOFACH, a világ legnagyobb, ökológiai termékeket bemutató nemzetközi vására. A kiállítás négy napja alatt a bioélelmiszerek előállításával foglalkozó cégek és termékeik megismerésén túl nemzetközi szakmai konferencia is zajlott, ahol számos, az ágazat stratégiai kérdéseit megvitató szekciót tartottak, többek között a szakpolitika, a fenntarthatóság, a tudomány és a kereskedelem aktuális kérdéseiről. A BIOFACH egyik visszatérő, kiemelt programja a világ biogazdálkodásáról szóló statisztikai évkönyv bemutatása. A FiBL/IFOAM gondozásában megjelenő "The World of Organic Agriculture" kiadvány legújabb kötete a 2021-es adatok alapján ad képet az ökogazdálkodás globális, európai és hazai helyzetéről. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) immár hagyományos, kelet-közép-európai döntéshozókat felvonultató szekciója szintén nagy érdeklődés mellett zajlott.

IFOAM, BIOFACH, öko statisztikai kiadvány

Részletek
2023. január 9.

Média
Lássuk, mit hozott 2022 az ökológiai mezőgazdaságnak! - sajtóközlemény

Extra kihívásokban bővelkedő éve volt 2022 az egész magyar mezőgazdaságnak. A nehézségek azonban ismét arra figyelmeztetnek, hogy a körülöttünk drasztikusan változó világban felértékelődnek és megbízható támpontot biztosítanak a jövőálló agroökológiai termelési módszerek. A bio termeléshez és átálláshoz minden eddiginél több uniós és hazai forrás áll a magyar gazdák rendelkezésére, a 2022-ben megszületett hazai öko cselekvési terv pedig a szektor további fejlődését ösztönzi. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerteágazó és bővülő kutatásaival, valamint az EU-s projektekben növekvő szerepvállalásával erősíti a hazai tudásátadást és a fenntarthatósági fordulatot.

Részletek

Támogatók

  
Az oldalt fejlesztette:

Biztos vagy benne?


Mégsem Igen