b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_eip3.jpgPortóban rendezték meg idén októberben az EIP-AGRI szőlő kártevőkkel, kórokozókkal és növényvédelmi technológiákkal foglalkozó fókuszcsoportjának első ülését. Magyarországot Csikós Anett (Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont, Eger) és Dr. Donkó Ádám (ÖMKi) képviseli a húszfős szakmai bizottságban. A kétnapos esemény feszes tematikájú, de baráti hangulatú volt. Az esemény kezdetén minden résztvevő szakértő röviden bemutatkozott; a csoportba az ágazat különböző területein otthonosan mozgó szakembereket választottak be az Európai Unió országaiból.

A továbbiakban kisebb, 6-8 fős csoportokra oszlott a társaság és egy-egy moderátor vezetésével számos témát jártak körül, kezdve az általános szőlő növényvédelemtől kezdve, a fás betegségeken át az ültetvények biodiverzitásáig. A rendezvényen fő hangsúlyt kapott az integrált növényvédelem és a technológia részleteinek megvitatása. Csikós Anett a lisztharmat és a fás betegségek oldaláról, Dr. Donkó Ádám a biodiverzitás és az okszerű talajápolás vonatkozásában osztotta meg többéves tapasztalatait.


b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_eip2.jpgLehetőség nyílt egy részletes ültetvénybejárásra is a festői Douro-völgyben elterülő Sandeman-birtokon. A házigazdák részletesen beszámoltak a meredek, teraszos ültetvények környezetkímélő művelési technológiájáról, tapasztalatokról és nehézségekről. Kiemelték, hogy a kaszált rézsűknek jelentős szerepe van a hasznos rovarok megtartásában, még akkor is, hogyha az integrált növényvédelem során, okszerűen és célzottan, de alkalmazhatnak felszívódó rovarölő szereket is.

Az ülés zárásakor öt alcsoportra osztották fel a tagokat, akiknek feladata, hogy az adott szakterületről egy rövid, de teljes körű összefoglalót írjanak a következő ülésig. A végcél egy olyan tanulmány létrehozása, mely górcső alá veszi a mai európai szőlőtermesztést a növényvédelem, különösen az integrált és az ökológiai növényvédelem kihívásainak oldaláról. A munka támpontot adhat az uniós szakpolitika jövőbeni irányvonalának alakításához.