Kertészet

A hazai ökológiai kertészeti ágazat minden szegmense, legyen az gyümölcs-, zöldség vagy gyógynövény-termesztés, számos termesztéstechnológiával kapcsolatos kihívással kell, hogy szembenézzen, és ennek megfelelően számtalan lehetőséget biztosít releváns, gyakorlati célokat szolgáló kutatások tervezésére, kivitelezésére és értékelésére. A termesztőket érintő legjelentősebb kérdések meghatározásában és az on-farm kísérletek lebonyolításában számítunk az érdeklődő gazdák együttműködésére.

Kapcsolatfelvétel: Papp Orsolya, +36 20 321 7014, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. " mce_' + path + '\'' + prefix + ':' + addy25969 + '\'>'); document.write(addy_text25969); document.write('<\/a>'); //-->\n Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kísérletek rövid leírása alább található, bővebb információért válasszon a jobb oldali menüből!


{slide=1. Burgonya fajta-összehasonlító kísérletek}

A burgonya a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségféle hazánkban. A bio burgonya iránt is egyre növekvő kereslet mutatkozik. Termesztéséhez fontos lenne olyan fajtákat választanunk, melyek jól illeszkednek az ökológiai gazdálkodás körülményeihez és egyúttal tetszetősek a fogyasztók számára is. Továbbá a gazdák szempontjából fontos az is, hogy léteznek olyan hazai nemesítésű ellenálló fajták, melyek több éven át, a vírusos leromlás veszélye nélkül visszavethetők.

{slide=2. A cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei Beauveria bassiana hatóanyagú készítménnyel}

A biotermesztésben a cseresznyelégy elleni védekezés komoly fejtörést okoz, mert az imágó ellen eleddig nincs kielégítő hatásfokú, a biotermesztés alapelveihez megfelelően illeszkedő szer vagy módszer nagyüzemi szinten. Külföldön már régóta folynak vizsgálatok a Beauveria bassiana nevű mikrogomba felhasználásával kapcsolatban, amely a rajzás idején az imágót parazitálja, majd elpusztítja.

{slide=3. Tájfajta paradicsomfajták összehasonlítása}

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem feleltek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. Előnyös tulajdonságaik (ellenálló képességük, gazdag ízviláguk, jó beltartalmi értékeik) miatt azonban feltételezhető, hogy egyes tájfajták jól megállnák a helyüket a hazai ökológiai termesztésben.

{/slides}


Szántóföldi termesztés

A kísérletek elindultak, ám további együttműködő partner gazdák jelentkezését szívesen vesszük.

Kapcsolatfelvétel: Földi Mihály +36 20 975 7483, mihaly.foldi(at)biokutatas.hu


{slide=1. Növénykondicionáló készítmények használhatóságának és hatásainak összehasonlítása}

A kereskedelemben kapható tápoldatok mindegyike többlet hozamot és/vagy minőségjavulást ígér. Kérdés számunkra az, hogy az általuk indukált változások mennyire szignifikánsak és milyen kedvező változásokat okoznak „éles” helyzetben, azaz a szántóföldön.

{slide=2. Szántóföldi fajta-összehasonlítások, az adott termőhelyhez való alkalmazkodás szempontjából}

Egyes növényfajokból óriási fajtaválaszték áll a gazdálkodók rendelkezésére, de sajnos kevés fajtából áll rendelkezésre ökológiai vetőmag. Még rosszabb a helyzet, ha a termeszthetőség, alkalmazkodóképesség tekintetében szeretnénk információkhoz jutni. Külföldi fajták esetén még inkább nagyobbak lehetnek a kétségeink, hogy mennyire adaptálhatóak a magyar viszonyokhoz. Valódi on-farm vizsgálat nélkül azonban ez csak feltevés, ezért célunk az különböző fajták és technológiák összevetése különböző termőhelyeken.

{/slides}


Fajgazdag, őshonos fajokból álló gyepek alkalmazása az ökológiai gazdálkodásban

Az ökológiai mezőgazdaság fenntarthatóságra törekvő rendszer, mely célul tűzi ki a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát, a környezet minőségének javítását és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását (IFOAM meghatározás). Ezzel összhangban az ökológiai gazdálkodás során alkalmazott gyepesítés, felülvetés és talajtakaró növényzet kialakítása során célszerű és kívánatos olyan őshonos évelő fajokból álló fajgazdag keverékeket alkalmazni, melyek megfelelnek az adott gazdálkodási típusnak és a termőhely adottságainak. Az őshonos fajok alkalmazásával nemcsak növelhetjük terület ökológiai-természetvédelmi értékét, biológiai sokféleségét, de közben a gazdálkodás sem szenved kárt, mivel a talaj jó szerkezete, a tápanyag-utánpótlás és az aktív talajélet is megőrizhető.

Kapcsolatfelvétel: Dr. Illyés Eszter, +36 20 296 3229, eszter.illyes(at)biokutatas.hu


{slide=1. Fajgazdag, őshonos szőlősorköz-takarónövényzet}

2012 tavaszán a Biocont Kft.-vel, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékével és Tokaj-Hegyalja vezető szőlőbirtokainak közreműködésével együtt őshonos fajokból álló fajgazdag szőlősorköz-növény kísérleteket kezdtünk. Háromféle magkeverék összehasonlító vizsgálatát tervezzük. Megvizsgáljuk, hogy a magkeverékek fajai ökológiai és gazdálkodási szempontból mennyire alkalmasak a sorköztakarás létrehozására, valamint értékelni kívánjuk a keverékek hatását a talajra és a szőlőnövényre és a termés mennyiségére és minőségére. Hosszabb távú célunk összegyűjteni a szőlősorköz-takarás hazai és nemzetközi tapasztalatait, ajánlásokat kidolgozni a különböző termőhelyi adottságú szőlők őshonos fajokkal történő takarónövényesítésére. Kiemelten tervezzük vizsgálni a soralja növényesítésének lehetőségeit.

{slide=2. Őshonos évelő fajok alkalmazása gyeptelepítés és felülvetés során}

A gyeptelepítések és felülvetések során alkalmazott fajok köre az utóbbi időben erősen leszűkült. Számos korábban elérhető, őshonos, kifejezetten a magyar tájhoz alkalmazkodott faj nem, vagy csak nehezen, esetleg csak külföldi forrásból  szerezhető be (pl. pusztai csenkesz, nyúlszapuka). Más, ökológiai igényeiket tekintve igen alkalmasnak tűnő fajok alkalmazásáról hiányosak az ismeretek. 2012 tavaszán az ÖMKi meglévő gyepek minőségének javítását célzó  kísérleteket kezdeményezett. Többféle őshonos fajt, illetve őshonos fajokból álló keveréket alkalmazunk a meglévő gyepek felülvetése során. Vizsgáljuk a növények megtelepedését és a gyep minőségére gyakorolt hatását. Hosszabb távú célunk ajánlásokat kidolgozni ökológiai szempontú gyeptelepítésre és gyepjavításra különböző termőhelyi körülmények között; megszervezni, hogy a gyeptelepítés során használható őshonos fajok minél szélesebb körének magjai elérhetőek legyenek a magyar gazdák számára. További kísérletek indításához csatlakozó partnereket keresünk!

{/slides}


További on-farm kísérleti témák

2012-ben további kísérleti témákat is fontolóra vettünk, amelyeket még nem indítottunk el. A további témák leírását itt megtalálja, ha érdeklődik valamelyik iránt, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!


Egyéb kutatások

A doktori és posztdoktori ösztöndíj programokon keresztül más kutatásokat is ösztönöz az ÖMKi. Ezekről a programokról részletesebb tájékoztatást talál az „Ösztöndíjak” menüpontban.