A fenti címmel rendezett szakmai tanácskozást a Biocont Magyarország Kft., az ÖMKi, a Hungária Öko Garancia Kft. és a Farmcenter Kft. augusztus 2-án Tolcsván. A rendezvény immár hagyománynak is tekinthető, hiszen harmadik éve kerül megrendezésre. A szakmai napnak a szépen felújított, Szirmay-Waldbott kastély adott méltó helyszínt. A nagyszámú, mintegy 80 regisztrált résztvevő  is bizonyítja, hogy a téma igencsak aktuális és a figyelem középpontjában áll. Több borvidékről is érkeztek résztvevők  a rendezvényre.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_wilibaum.jpgDr. Bihari Zoltán, a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatójának köszöntője után Wille-Baumkauff Márta, a Pendits Pincészet tulajdonosa bemutatta a Vindependent érdekképviseleti szervezetet. Wille-Baumkauff Márta a Vindependent tevékenységének sikereként is említette azt a jogszabály módosítást, amely lehetővé tette a pezsgőkészítést kisebb borászatok számára is. Az egyesület várja soraiba a kis- és középméretű családi pincészeteket (www.vindependent.hu). 

 

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_wdula.jpgDr. Dula Bencéné, és Pableczki Bence előadásaikban különösen fontos témát érintettek. Néhány éve a hazai szőlőtermesztők feszült figyelemmel kísérik a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (Grapevine Flavescence dorée - FD), és vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) előretörését. A kórokozót elsőként 2013 szeptemberében mutatták ki Magyarországon. Dr. Dula Bencéné felhívta a figyelmet a kabócák, mint vektorok aggasztó terjedésére és az ebben rejlő kockázatra. Tájékoztatta a résztvevőket, hogy a NÉBIH munkacsoportot hozott létre, mely tanácskozásain a kártevő és a kórokozó elleni hatékony fellépés kidolgozásán munkálkodik. Azóta elkészült a jogszabály módosítás tervezete is, mely országos szinten kötelezővé tenné a kabócák elleni inszekticides védekezést.

Huszár Jenő (Farmcenter Kft.) felhívta a figyelmet a permetezők, illetve a fúvókák karbantartásának szükségességére. Sokszor a termelők nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a kijuttatás géprendszerének karbantartására, pedig annak állapota a hatékony növényvédelem egyik kulcskérdése - különösképpen a felszívódó szereket nem alkalmazó, ökológiai növényvédelemben.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_wterep.jpgAz ÖMKi munkatársa, Dr. Donkó Ádám bemutatta a 2012-ben kezdődött, szőlősorköz-magkeverékek vizsgálatára irányuló, úgynevezett on-farm kísérletet, mely immár az ország hét borvidékének több mint húsz pincészeténél valósult meg. A hallgatóság megismerhette a szőlősorközökben leginkább eredményes, honos, évelő növényfajok listáját, valamint betekintést kaptak a második éve futó talajnedvesség-vizsgálatok eredményeibe is. A mérések azt mutatják, hogy a fűfélékkel (pl. angol perje) gyepesített sorközök a talaj mélyebb rétegeiben egyértelműen hátrányt szenvednek, ami a talajnedvességet illeti. A fajgazdag, megfelelő növényekből (pl. fehér here, baltacím, lándzsás útifű) összeállított keverékek ezzel ellentétben kedvezőek a talaj vízháztartása szempontjából. Az ÖMKi önálló kiadványt tervez a 2017-es évben megjelentetni, amely bemutatja az elmúlt öt év sorköztakaró-kutatásának eredményeit, technológiai javaslatait.

Kőrös Tamás ismertette a Biocont Magyarország Kft. ökológiai szőlőtermesztésben alkalmazható készítményeit. A cég bevált szereket és komplett védekezési technológiát ajánl az ökológiai növényvédelemhez. Egyes készítmények tapadásfokozóként, növénykondicionálóként konvencionális technológiáknak is jó kiegészítői.

Allacherné Szépkuthy Katalin (Hungária Öko Garancia Kft.) az ökológiai gazdaságok tanúsításának folyamatát ismertette. Ahhoz, hogy az áru, termék megkapja a bio tanúsítványt adott feltételrendszernek kell megfelelnie, melyről bővebben a két hazai ellenőrző szervezet tud felvilágosítást adni: www.okogarancia.hu, www.biokontroll.hu.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_wdalnokia.jpgA program utolsó pontja Dálnoki Kovács Attila részletes prezentációja és a terepi bemutató volt. A Tokaj Oremus Pincészet szőlőterületeinek egy részén már több éve ökológiai növényvédelmet folytat. A hallgatóság megismerkedhetett az idei év eddigi kihívásaival, tapasztalataival és az ökológiai növényvédelem alkalmazott elemeivel. A szőlészeti bemutató során lehetőség nyílt kérdések feltevésére, és további részletek megvitatására. A rendezvény ezzel az élénk szakmai párbeszéddel zárult.