b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_pp011.jpgImmáron ötödik alkalommal találkoztak az ÖMKi bioburgonya on-farm kísérletében résztvevő termelők 2015. december 9-én Gödöllőn. A szezonzáró szokásos évértékelés további érdeklődők számára is nyitott volt: összesen 32 résztvevő érkezett, melyből 11 szaktanácsadó volt.

A találkozó egyik fő célja a burgonya kísérleti eredmények bemutatása volt: a 2015-ös termesztési szezonban 11 ökológiai gazdaságban négy burgonyafajtát teszteltünk középkorai termesztésben, és három fajtát korai, fátyolfóliás termesztésben – ezek eredményeit Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti szakreferense mutatta be.

A korai termesztésben három magyar fajta (Balatoni Rózsa, Pannónia, Botond) tulajdonságait vizsgáltuk. A termésátlag mindhárom esetben meghaladta a 2 kg/nm-t, és a minőségi hibák mennyisége átlagban 4% alatt maradt a vizsgált mintákban. A hibák közül a burgonyahimlő fertőzés aránya volt a legmagasabb. A középkorai érési sorban a Démon, Arany Chipke, Barna és Shannon fajtákat teszteltük. A termésátlag itt is meghaladta a 2 kg/nm-t, és a minőségi hibák aránya a négy kísérleti év közül idén volt a legalacsonyabb. Ezek közül a varasodás továbbra is listavezető.

Az ÖMKi további kutatásai közül Cseperkálóné Mirek Barbara mutatta be az országos léptékűvé nőtt tájfajta paradicsom on-farm kutatás eredményeit, Földi Mihály pedig a szántóföldi on-farm vizsgálatokból a búza, tönköly, alakor és tönke kísérleteket.

Az ebédszünet után Lantos Gergely főosztályvezető-helyettes érkezett a Miniszterelnökség EMVA Stratégiai Főosztályáról, és részletesen bemutatta a várhatóan jövő év elején kiírásra kerülő támogatásokat a kertészet és öntözés-fejlesztés, termelői együttműködések illetve a rövid ellátási láncok ösztönzése terén. Az elhangzottakat a termelőkkel együtt részletesen megvitattuk. Élénk érdeklődés mutatkozott mindegyik pályázati kiírás iránt. Többek között a kutatás-fejlesztés támogatása is szóba került a gazdálkodókkal közösen megvalósított kísérletek kapcsán.

A délután második felében egy műhelymunka keretében a termelők és az ÖMKi munkatársai a bioburgonya kísérletek folytatási lehetőségeit tárgyalták meg. Az elmúlt négy év eredményeit áttekintve megállapítható, hogy sikerült kiszelektálni azokat a hazai szortimentben elérhető rezisztens fajtákat, melyek az ökológiai gazdálkodásban is sikeresen termeszthetők. Ezekkel a fajtákkal érdemes továbbmenni a termesztési technológia fejlesztése révén. A termelőket a tápanyag-utánpótlás, a racionális trágyahasználat, a talaj megfelelő állapotának fenntartása érdekelte a legjobban, a további vizsgálatok feltehetően ezen a téren folytatódnak a jövő évben.

 

A rendezvény során elhangzott előadások anyagai itt letölthetők: