b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_rsz_2014-03-04_10-38-41.jpgMárciusban zajlottak az ÖMKi szántóföldi kutatásait bemutató szakmai találkozók, melyeken az on-farm kutatásokban résztvevő gazdálkodók mellett minden érdeklődőt szeretettel vártunk. Az ÖMKi főtevékenysége a hazai ökológiai gazdálkodást szolgáló kutatások megvalósítása. Kísérleteink ezért erősen gyakorlat-központúak, a gazdálkodókkal együttműködésben kialakított üzemi beállításon alapulnak, melyet a külföldi szakirodalomban „on farm” kutatásnak is neveznek.

Az ökológiai szántóföldi termesztés jelentős területi hányadot – több mint ötvenezer hektárt – jelent a teljes ellenőrzött terület (mintegy 130 ezer hektár) viszonylatában. A művelési ágak közül a gyepek aránya ugyan megelőzi a szántóföldi termesztését, a legtöbb hazai bioterményt azonban a szántóföldön állítják elő a magyar biogazdálkodók. A megtermelt áru külgazdasági szempontból jelentős, mivel többségében – jellemzően sajnos nyersanyag formájában – határainkon kívül talál gazdát. A hazai ökológiai gazdálkodásban betöltött nagy jelentősége folytán az ÖMKi külön figyelemmel kezeli a szántóföldi termesztés problémáit. A szántóföldi növények közül kiemelkedő fontosságúak a gabonafélék, mivel termesztésüknek nagy hagyománya van, s igen piacképesek. Kutatásaink jelentős része a gabonafélékkel kapcsolatos, és az alábbi négy témakörbe csoportosítható:

  • Biobúza fajtatesztek, valamit öko és konvencionális technológiai összehasonlítás;
  • Pelyvás gabona összehasonlító vizsgálatok, fajok összehasonlítása és fajtatesztek;
  • Magvak kezelése – „biocsávázás”;
  • Növény- és talajkondicionáló készítmények tesztelése.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_rsz_2014-03-04_12-49-46.jpgMár 2012-ben az érdeklődésünk fókuszába került a szója, mert óriási kereslet mutatkozik iránta a nyugat-európai piacokon. Magyarország GMO-mentessége folytán jelentős komparatív előnyökkel bír a bioszója termesztésben. Ennek ellenére nincs megfelelő hazai kínálat, s számos tényező nehezíti a gazdaságos termesztést. Ezért kezdtük el vizsgálni az eredményesebb bioszója-termesztés lehetőségeit, mely kiterjed a megfelelő fajták keresése, a megfelelő termesztéstechnológia kikísérletezésére, beleértve a magvak mikrobiológiai kezelését is.

Az on-farm kísérletek önkéntességen alapulnak, az egy-egy témában résztvevő partnereink az ország különböző pontjain helyezkednek el. A tavalyi első kutatási tapasztalatainkat bemutató szakmai nap helyszíne Mezőtúr volt, mivel a kísérletekben résztvevő gazdálkodók is többségében ebben a körzetben élnek. Az idei szakmai találkozóinkat is igyekeztünk a gazdálkodók köré szervezni, így az első helyszínnek Karcagot jelöltük meg. Ebben jelentős szerepet játszott az is, hogy a tavalyi búza fajtatesztjeinkben egy karcagi fajta – a KG Kunhalom – szépen szerepelt. A Karcagi Kutatóintézetben mintegy 60 fő vett részt az 2013-as eredmények bemutatásán. A helyi biogazdálkodás úttörői közül idősebb Hubai Imre osztotta meg tapasztalatait, mutatta be gazdaságukat.

A második helyszín Nagydorog volt – ahol tavaly már egy bio-termelői csoportokról szóló szakmai találkozót is tarthattunk. A mostani rendezvényen, a Polgármesteri Hivatal épületében, mintegy 20 fő vett részt. Külön köszönet Komáromi Jánosnak, a nagydorogi biogazdálkodás úttörőjének, és Veres Imrének, Nagydorog polgármesterének, a helyszín biztosításáért.

A harmadik találkozónak ismét a Szolnoki Főiskola kötelékébe tartozó Mezőtúri Tangazdaság adott helyet. A helyi szervezők, s különösen Tar Mihály, aki már közel két évtizede irányítja az ország legnagyobb bio tangazdaságát, ismét kitettek magukért.

A rendezvényeken az étkezés mellé meg lehetett kóstolni a fajtatesztekben szereplő, különböző biogabonákból készült süteményeket és kenyeret. A búza, tönköly és alakor kenyerek a karcagi Hubai család pékségében sültek. A liszteket a Lipiliszt Kft. őrölte, az alakor hántolásáért köszönet a békéscsabai Fair-Trade Kft-nek.

Aki nem tudott eljönni, annak két jó hírünk van:

1. Lesz egy ráadásnap is! 2014. április 15-én a Szegedi Egyetem Hódmezővásárhelyi Főiskolai Karán is tartunk egy szántóföldi kutatásainkat bemutató szakmai napot, elsősorban diákoknak valamint szaktanácsadóknak, s természetesen bárkinek, akit a téma érdekel.

2. Aki egyik alkalomra sem tudott eljönni, annak figyelmébe ajánljuk ingyenesen letölthető kutatási összefoglalónkat, melyet várhatóan a jövő hónapban fogunk közzétenni.

 

Előadások:

Dr. Drexler Dóra - On-farm kutatások a hazai ökogazdálkodás fejlesztéséért

Papp Orsolya - Kertészeti kutatások és burgonya fajtatesztek eredményeinek bemutatása