b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_Kutasi_T_resize.jpgÉvértékelő és tervezői szakmai napot szervezett az ÖMKi a varroa atka elleni ökológiai védekezés módszerhatékonysági és összehasonlító kísérleteiről. Az egész napos rendezvény délelőtti programjában a 2013-ban indított méhészeti on-farm kísérleti hálózat eddigi tapasztalatairól hallhattunk beszámolókat. Az eredmények értékelése alapján közösen tervezték meg a hálózat meglévő és újonnan csatlakozott tagjai a 2014-es kísérleteket. A hálózatban résztvevő méhészek mellett az összehasonlított technológiai termékek képviselőinek is lehetősége nyílt a személyes tapasztalatcserére.

A találkozó nyitóprogramjaként Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője ismertette az ökológiai gazdálkodási ágazat aktuális helyzetképét, kiemelve az ökológiai méhészet terén vezető országokat. Továbbá bemutatta az ÖMKi tevékenységeit és az „on-farm” típusú üzemi kutatások módszertanát. Csáki Tamás, az ÖMKi méhészeti szakreferense beszámolt a 2013-as varroa atka elleni ökológiai védekezési program egész éven át tartó lépéseiről és eredményeiről. Az eredményekről részletesen az ÖMKi 2013-as kutatási összefoglalójában lehet olvasni, mely az intézet honlapján mindenki számára elérhető lesz hamarosan.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_Furetto_resize.jpgA kísérleti hálózatban résztvevő méhészetek szintén megosztották a gyakorlati tapasztalataikat a jelenlévőkkel. Kutasi Tamás, a Magyar Apiterápiás Társaság alelnöke interaktív előadásában – kaptárfiókjait elhozva – bemutatta a méhészetében alkalmazott „fedett fiasítás mentes állapot” kivitelezését. A vitanap további gyakorlati programjaként a Selyemgombolyító kertjében lehetőség nyílt az on-farm hálózatban résztvevő méhészek gazdaságában alkalmazott párologtató, szublimáltató és ködölő eszközök beüzemelésére és kipróbálására. A szabadtéri esemény keretében Fekete László ismertette a varroa atka elleni tejsav ködölés módszerét, mely nagy érdeklődést váltott ki a jelenlévők részéről.

A program délutáni tervezői megbeszélésén az on-farm méhészek közösen alakították ki a 2014-es összehasonlító kísérletek anyagát és módszertanát. A kísérletben résztvevő méhészek a méhállományukból továbbra is 12-12 méhcsaládot kezelnek közösen megállapított módszerekkel a varroa ellen és rendszeresen ellenőrzik a fertőzöttségi szintjüket. A kezelési időszak során egymással összehasonlítható technológiákat tesztelnek. Az állományon belüli atka fertőzöttségi szint rendszeres ellenőrzését a napi átlagos természetes atkahullás és élő méh-mintavételezés alapján végzik.

Előzetesen 20 méhész vállalkozott a kísérlet folytatására az ország különböző körzeteiből. Fontos tudni, hogy a módszerek és a készítmények kipróbálása on-farm körülmények között, azaz nem a termeléstől elkülönítetten beállított egységes családokkal, hanem üzemi jelleggel, a bioméhészetek napi működéséhez illeszkedve valósul meg. A méhészeti szezon során a méhészek feljegyzik a különböző kezelések körülményeit, az atkafertőzésekkel kapcsolatos megfigyeléseket és a termelési képességeket. A kísérlet célja a hazai gyakorlatban alkalmazható varroa elleni ökológiai védekezési stratégia kidolgozása.