Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiállítóként idén is részt vett a BioFach és Vivaness 2014 szakkiállításon, amely a világ legnagyobb bio-szakvására. 2014. február 12. és 15. között 134 országból mintegy 42 000-en látogattak el Nürnbergbe, hogy megtekintsék a 2235 kiállítót, és részt vegyenek a változatos konferencia programon. A legnagyobb érdeklődést az Organic 3.0 témájú előadások váltottak ki, melyek a bio ágazat fejlődési irányait és jövőképét vitatták meg.

Míg az ökogazdálkodás alapjait a világ különböző pontján élő és dolgozó szakmai úttörők vetették meg (Organic 1.0), az utóbbi évtizedekben az ökológiai gazdálkodás rendkívüli fejlődésen és látványos növekedésen ment keresztül (Organic 2.0). A világ élelmiszertermelését ma mégsem a fenntarthatóság jellemzi. Sok országban szegénység, társadalmi igazságtalanság és éhség határozza meg a vidéki térségeket. A paraszti gazdálkodás, az ENSZ által a családi gazdálkodás évének nyilvánított 2014-es év ellenére, sok helyen egyre inkább jelentőségét veszíti. A mezőgazdaság továbbra is nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz és a biológiai sokféleség elvesztéséhez. Az Organic 3.0-ról szóló egyeztetés, melynek célja az ökológiai gazdálkodás hathatósabb érvényesülését segítő stratégia és innovációs irányok meghatározása, tehát igencsak aktuális. Az Organic 3.0 az ökológiai gazdálkodás azon fázisát hivatott jelölni, ahol a mozgalom jelentős eredményeket tud elérni a világszintű környezeti és élelmiszertermelési problémák megoldásában.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_erlebniswelten.jpgA BioFach idén ünnepelte 25 éves jubileumát, melynek alkalmából a szervezők különleges megnyitó ünnepséget és gálaestet rendeztek, valamint maga a rendezvény is új megjelenést kapott. A vásár nyolc hatalmas pavilonjában családi vállalkozások és nagyvállalatok, ellenőrző- és érdekvédelmi szervezetek, oktatási- és kutatóintézetek is képviselték a nemzetközi bio világot. Az élelmiszerek közül a bor, sajt, hal, kávé és az olívaolaj kiemelt figyelmet kapott a különböző pavilonokban berendezett nagy kóstolási standokon.

b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_strand.jpg

Az ÖMKi munkatársai az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon mutatták be a legfrissebb hazai kutatási eredményeket és kiadványokat. Hasznos megbeszélések is zajlottak jövőbeli nemzetközi és hazai együttműködésekről. A magyar standon közel 100 négyzetméteren összesen 16 hazai kiállító volt jelen.

Újdonság volt a BioFach-on a magyar standdal szomszédos ukrán közösségi kiállítás. Ukrajnában tavaly fogadták el az ökogazdálkodási törvényt. Az elmúlt három évben megháromszorozódott a biotermelők száma. Jelenleg mintegy 200 ökológiai gazdálkodó működik az országban. Léptékét tekintve ugyanakkor ezek a gazdaságok eltérőek, mint az Európában megszokott: a kiállítók egyike például önmagában 48 000 hektár jó minőségű bio szántó területet képviselt.

Az ukrán biogazdálkodásról is szó volt az ÖMKi által immár harmadízben megszervezett kongresszusi programon. A BioFach Kongresszus Közép- és Kelet-Európai szekcióján a meghívott előadók áttekintették a térség ökológiai gazdálkodási ágazatának legújabb fejleményeit. Az előadók a szlovén Fenntartható Fejlődés Intézetétől (Anamarija Slabe), a cseh Bioinstitut Olomouctől (Jiri Urban), a FiBL ukrán ökológiai piacfejlesztési projektcsapatától (Natalie Prokopchuk), a lengyel Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (Michal Rzytki), a kelet-európai országokra specializálódott EkoConnect egyesülettől (Inka Sachse) és az ÖMKi-től (Dr. Drexler Dóra) érkeztek. Az eseményt a svájci FiBL igazgatója, Prof. Dr. Urs Niggli moderálta. Az előadások szöveges összefoglalója angol nyelven ITT tölthető le. Az előadások diái ITT érhetők el.b_200_150_16777215_00_images_stories_rendezveny_congress.jpg

A BioFach nulladik napján az IFOAM Európai Csoportja tartotta tisztújító közgyűlését, ahol a tanácsadó testület új tagjai mellett egy új, két kamarás szerkezeti struktúrát is megszavaztak a résztvevők.  Erről bővebben itt olvashatnak angol nyelven.

Partnerintézetünkkel, a FiBL Svájccal együttműködésben az IFOAM idén is kiadta a World of Organic Agriculture kiadványt, melyből a 2012-es statisztikai adatok összesítése alapján képet kaphatunk az ökológiai ágazat töretlen felíveléséről. Idén újdonságként egy Európára fókuszáló külön kiadvány is megjelent, Ökológiai Gazdálkodás Európában címmel. Az ÖMKi mindkét kötetben részt vett a hazai öko ágazat bemutatásában.

A következő BioFach kiállítást 2015. február 11-14. között rendezik meg, ahol Hollandia lesz a díszvendég.