b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_p1040534.jpgA háromévente megrendezésre kerülő Ökogazdálkodási Világkonferencia (Organic World Congress) 2014. október 13-15. között zajlott, Isztambulban. Főszervezője az IFOAM és a török Bugday Egyesület volt. A minden világrészről érkező résztvevők száma meghaladta a hatszázat. A bőséges program három fő egységre tagolódott: a szakpolitikai szekciók az ágazat globális helyzetét, kitörési lehetőségeit és legfontosabb cselekvési irányait tűzték napirendre. Az ISOFAR által szervezett tudományos szekciók az ökológiai mezőgazdaság területén dolgozó kutatóknak adtak lehetőséget legújabb eredményeik bemutatására. A gyakorlati szekciók pedig a gazdálkodók számára nyitottak teret az egyeztetésre, továbbképzésre, stratégiai konzultációra. Ezen kívül a résztvevők által szervezett számos tematikus műhelymunka programjaihoz is csatlakozhattak a jelenlévők.

Az ÖMKi-munkatársak elsősorban a tudományos szekciókban voltak érintettek. Kutatásainkat hat poszteren mutattuk be, a méhészettől a fajgazdag talajtakaráson át egészen az ökológiai szójatermesztési kísérletekig. Kiemelkedő szakmai siker, hogy Papp Orsolya on-farm burgonyakutatási eredményeket bemutató poszterét a konferencia tudományos bizottsága díjazásra érdemesnek tartotta, így egyike lehetett a tíz ISOFAR-díjas poszternek. A poszterek (angol nyelven) a cikket követő linkeken elérhetők.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_p1040575.jpgA két kontinensen fekvő metropolisz ázsiai oldalán, a Yeditepe Egyetemen már a hivatalos program előtti napokon is tartottak elő-konferenciákat. Ezek közül az ÖMKi számára az IFOAM tudományos és innovációs szervezete, a TIPIrendezvénye volt kiemelkedő jelentőségű. A TIPI feladata, hogy a nemzetközi érdekképviselet (IFOAM) számára összefoglalja az ökológiai ágazat legfőbb tudományos kihívásait és fejlesztési szükségleteit, ezáltal is segítve, hogy a döntéshozók – globális és lokális szinten – a jelenleginél több forrást allokáljanak a fenntartható mezőgazdaság kutatás-fejlesztésére. A TIPI tagjai a rendezvényen új vezetőségi tanácsot (TIPI Council) is választottak, melynek Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője is tagja lett, alelnöki funkcióban.

Az IFOAM közgyűlése szintén a Világkonferenciához kapcsolódóan, október 16-17-én zajlott. A közgyűlésen Heim Ildikó képviselte az ÖMKi-t. Itt került sor az új tanácsadó testület (IFOAM Board) megválasztására, melynek elnöke Andre Leu maradt, biztosítva egy szakmai folytonosságot. Az IFOAM tagjai megszavazták, hogy a következő világkonferencia 2017-ben Indiában lesz.

Összességében az ÖMKi első részvétele az Ökogazdálkodási Világkonferencián jelentős sikerekkel zárult. Felhívtuk a figyelmet a magyarországi ökológiai kutatásokra, azok sokszínűségére és innovatív tartalmára. Számos új ismeretséget kötöttünk a világ legkülönbözőbb helyén dolgozó ökológiai kutatókkal, érdekképviseleti szervezetekkel, gazdálkodókkal. Új információkkal gazdagodtunk az előadások, műhelymunkák, konzultációk által. Egyszóval még inkább bekapcsolódtunk az ökológiai gazdálkodás nemzetközi áramlatába.

A konferencián megjelent posztereink: