b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_5_Kecskemet_20141011.JPGAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által szervezett rendezvény iránt már a regisztráció során nagy érdeklődés mutatkozott. Az előzetes regisztráció során 130-an regisztráltak, köztük számos szaktanácsadó.

A rendezvényt Csáki Tamás, az ÖMKi munkatársa nyitotta meg, a projekt és az ÖMKi bemutatásával. A Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület bemutatkozását követően elkezdődtek a szakmai előadások.

Horváth János, méhanyanevelő, tartott előadást a szelekció fontosságáról, az anyanevelés fortélyairól és a mesterséges megtermékenyítésről.

Dr. Sümegi Mihály előadásának témája a méhek táplálkozása volt. Részletesen beszélt előadásában a méhek tápanyagszükségleteiről, a virágpor és a nektár szerepéről, valamint a nem megfelelő táplálás/táplálkozás következményeire hívta fel a figyelmet.

Dr. Fekete Zoltán, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület tagja, homeopata állatorvos előadásának fő témája homeopátia méhészeti alkalmazása volt. Emellett kitért a nozemózis elleni homeopátiás kezelés eredményességére.

A rövid kávészünetet követően, Dr. Körmendy-Rácz János, Magyar Apiterápiás Társaság, az apiterápia hazai és nemzetközi jelentőségéről beszélt.

Dr. Anas al Nazer, belgyógyász szakorvos, bemutatta, hogy az egyes betegségek (pl. migrén, magas vérnyomás, inszomnia stb.) kezelésében mely apiterápiás termékek alkalmazhatók eredményesen.

A délutáni gyakorlati programnak Hegedűs Gábor méhészete adott otthont, ahol bemutatásra került az apiterápiás ház, méhméreggyűjtő készülék, méhpempőszivattyú. Továbbá az érdeklődők megtekinthették a Zümi Szürcsi méhetetőt is.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület: "Hagyomány és fejlődés – hogy az unokáink is megláthassák…”

Horváth János: Teljesítmény vizsgálat, kiválasztás, tenyésztés

Dr. Sümegi Mihály: A méhek táplálkozása a méhészkedés biztonságossága és gazdaságossága érdekében

Dr. Fekete Zoltán: Homeopátia a méhészetben

Dr. Körmendy–Rácz János: Az apiterápia szerepe a hazai és külföldi gyógyászatban

Dr. Anas al Nazer: Az apiterápia orvosi szemmel