b_200_150_16777215_00_images_stories_leader_meheszet_9_Koka_20141213.JPGA projekt kilencedik rendezvényének témája az ágazati áttekintés, az együttműködési lehetőségek, kapcsolatépítés és a projekt lezárása volt.

A rendezvényt Csáki Tamás, az ÖMKi munkatársa, nyitotta meg, a projekt és az ÖMKi bemutatásával.

Kamuti Attila, a HAJT-A-csapat LEADER Helyi Akciócsoportot mutatta be röviden.

Papp Orsolya, ÖMKi, előadásában az ökológiai ágazat helyzetképéről és kitörési pontjairól beszélt. Részletesen bemutatta az ökológiai gazdálkodás (kiemelve az ökológiai méhészkedést) részesedését a hazai mezőgazdaságból, valamint összehasonlította Magyarország és a szomszédos országok mutatóit is. Továbbá ismertette a Nemzeti Ökogazdálkodási Akcióterv legfontosabb pontjait.

Szabó-Galiba Csaba, Naturexpress, szintén bemutatta röviden az ágazat hazai és nemzetközi tendenciáit, majd az értékesítési csatornákról beszélt: az export, import és belföldi kereskedelem, biopiacok, web áruházak lehetőségeiről. Majd a biotermékek marketingjéről és a várható tendenciákról ejtett néhány szót.

Bross Péter, Magyarország és a világ mézpiaca című előadásában ismertette a világ legnagyobb méztermelő országait és éves termelési adataikat, bővebben beszélt az USA szerepéről a piacon és áralakító hatásáról a hazai mézpiacon. Végül pedig a magyarországi méztermelés várható jövőbeli tendenciát vázolta fel.

A délutáni program keretében a résztvevők ellátogattak Gódor Sándor, kókai méhész, gazdaságába, ahol terembejárás és szakmai diskurzus keretében ismerkedhettek meg jobban a gazdasággal, az alkalmazott technológiákkal az érdeklődők.

A résztvevők nagyon hasznosnak ítélték a rendezvénysorozat minden állomását, melyet pozitív visszajelzéseik is alátámasztanak. Az érdeklődők magas száma jelzi, hogy van igény az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre. A résztvevők közül többen is voltak, akik a mind a kilenc rendezvényen jelen voltak.

 

A rendezvény során elhangzott előadások:

Kamuti Attila: HAJT-A Csapat Egyesület

Dr. Drexler Dóra – Papp Orsolya: Az öko ágazat helyzetképe és kitörési pontjai

Szabó-Galiba Csaba: Biotermékek piaca

Bross Péter: Magyarország és a világ mézpiaca