b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_IMG_4899.JPGAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében Pető Áron és Bangha Renáta szigetmonostori Közösség Által Támogatott (AMAP) biokertészetében 2014. augusztus 26-án tartottuk az ökológiai paradicsom kutatás éves szakmai terepnapját. Az on-farm kutatásunk keretében 2012 óta paradicsom tájfajták termesztéstechnológiai és gasztronómiai értékelésével foglalkozunk az ország több régiójában. Ezt kiegészítve ösztöndíjprogramunk révén paradicsom tápanyag-utánpótlással és a tájfajta paradicsomok beltartalmi értékeivel foglalkozó kutatások folynak a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának több Tanszékével együttműködve.

A szigetmonostori biokertészet az on-farm programnak és a tápanyag-utánpótlás kísérletnek is a helyszíne. A rendezvényünk célja az volt, hogy megosszuk az érdeklődőkkel a gazdaság ökológiai paradicsomtermesztési tapasztalatait, technológiai gyakorlatát, továbbá bemutassuk és megvitassuk a paradicsom kutatások eddigi eredményeit. A program egésze, beleértve a szakmai beszámolókat terepen zajlott, ezáltal is törekedve a gyakorlat központúságra.

 

Rendezvényünkön 45 fő vett részt, ebből hét szaktanácsadó. Dr. Drexler Dóra köszöntője után Pető Áron bemutatta gazdaságát, ismertetve a közösség által támogatott mezőgazdaság fogalmát és működését.  Az ÖMKi posztdoktori ösztöndíja keretében a BCE Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék munkatársa, Dr. Papp Zoltán az alternatív tápanyag-utánpótló készítmények használatát vizsgálja ökológiai paradicsomhajtatásban. Kutatásának bemutatásán túl kitért az ökológiai hajtatásban a klimatizálás lehetőségeire és gyakorlati alkalmazására.

Cseperkálóné Mirek Barbara ismertette előadásában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tájfajta paradicsom kutatatásának menetét, eddigi eredményeit és bemutatta a gazdaságban is megtekinthető tájfajta paradicsomokat.

b_200_150_16777215_00_images_stories_cikkek_rsz_img_4907.jpgAz ízletes, helyszínen és helyi alapanyagokból készített ebéd után az ÖMKi doktori ösztöndíjasa, Csambalik László, az Ökológiai és Fenntartható Rendszerek Tanszék munkatársa ismertette doktori munkáját, mely a Közép-Magyarországi tájfajta paradicsomok beltartalmi értékeit vizsgálja. Ezt követően megkezdődött a kerekasztal beszélgetés, ahol a gazdálkodóknak volt lehetősége kifejteni a fajtákkal kapcsolatos tapasztalataikat, és elmondani jövőbeli elképzeléseiket a kutatással kapcsolatosan.

A rendezvény családias, jó hangulatban telt sok kérdés érkezett az előadókhoz, és többen érdeklődtek az ökológiai hajtatás és az innovatív tápanyag-utánpótlási lehetőségek iránt. Az on-farm kutatásban résztvevő gazdálkodók részéről megfogalmazódott az igény a termesztéstechnológia nagyobb összehangolására a jövő évtől, melyre megoldásként a Kutatóintézet munkatársai az elmúlt két év tapasztalatai alapján egy termesztés-technológiai javaslatot dolgoznak ki.