b_200_150_16777215_00_images_stories_rsz_2013-08-31_16-48-17.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2013. augusztus 23-24-én Gödöllőn, augusztus 30-31-én pedig Kecskeméten rendezte meg az „Ökológiai Kertészet és Közösségi Alapú Értékesítés” című képzését. A képzés a 2013 tavaszán indított Fiatal Gazda 3.0 című modulszerű ismeretátadási és szakmai közösségépítési programunk keretében, jelentős érdeklődés mellett valósult meg. A hallgatóságot Gödöllőn Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem dékánja, Kecskeméten pedig Dene Orsolya, a helyszínt biztosító Bács Agrárház Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. A pénteki napokon az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos megalapozó témákban hallhattak előadásokat a résztvevők (ökológiai gazdálkodás helyzete a világon és Magyarországon, ökológiai kertészet alapjai, talajerő-gazdálkodás, szelíd növényvédelem) a témakörök szakértőitől, elsősorban a zöldségtermesztésre koncentrálva. Egy-egy előadás erejéig szó esett továbbá az ÖMKi on-farm kutatási programjáról valamint az alternatív értékesítési lehetőségekről.

A rendezvények másnapjain a résztvevők szakmai tanulmányutak keretében fiatal gazda támogatásban érintett, szakmailag igen jól felkészült és lelkes biogazdákhoz látogattak el. Házigazdánk augusztus 24-én Pető Áron volt, aki Szigetmonostoron összesen öt hektár területen termeszt biozöldséget. A termény egészét közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerben, a gazdasághoz csatlakozó tagok között osztják szét. A fóliasátraknak köszönhetően a szezont 40 hetesre tudták nyújtani. Augusztus 31-én az Évkerék Ökotanyára látogattunk el Kistelekre, ahol a hét hektáros tanyán kb. 1,5 hektár területen Kiss László fiatal gazda és felesége az előző heti helyszínhez hasonlóan zöldségeket termel, melyeket a gazdasághoz csatakozó közösségen keresztül értékesít. A több mint 100 fajta zöldséget egységes heti zöldségdobozok formájában szállítják a szegedi átvevőpontjukra. A nap második helyszíne a Páhiban található Pecznyik Tanya Ökofarmja volt. A több mint száz éves tanyaépület környezetében elterülő földeken körülbelül egy hektáron bio fokhagymát és két hektáron bio fűszerpaprikát termesztenek. A családi birtok többi része a vetésforgóban takarmánytermesztés céljából, illetve gyep-legelőként hasznosul, az elsősorban a trágya miatt tartott húsmarha állomány részére.

A képzési modulon összesen mintegy 80 gyakorló gazdálkodó, leendő (bio)gazdálkodó és érdeklődő vett részt. A visszajelzések alapján mindkét alkalommal sikeres és hasznos volt az együtt töltött két nap. A folytatás hamarosan várható.

A rendezvény programja letölthető itt.

Az előadás az alábbi linkeken érhetőek el eneltronikusan:

 

b_200_150_16777215_00_images_stories_hirlevel_mnvh_logo.jpg

 

A projekt az MNVH Elnökségének értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító hatósága jóváhagyásával valósul meg.