b_200_150_16777215_00_images_stories_hirek_p1050874.jpgAz Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2013. február 8-án Nagydorogon  „Termelői csoportok lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban” címmel találkozót szervezett, melyen a nagydorogi polgármester, az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők, bio- és konvencionális gazdálkodók, terménykereskedők, ellenőrző szervezetek illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa vettek részt. Igen nagy múltú a nagydorogi gyógynövénytermesztés, a kistérség kiváló adottságokkal rendelkezik a fejlesztéséhez, ezért a Gyógynövény Kutatóintézet munkatársai is megjelentek a rendezvényen.

Elsőként Földi Mihály, az ÖMKi munkatársa bemutatta a Kutatóintézetet, tevékenységeit illetve a 2012-ben végzett szántóföldi on-farm kísérletek eredményeit. Barta István, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa előadásában ismertette a termelői csoportok (TCS) létrehozásával és működtetésével kapcsolatos fontos információkat. Az előadások után késő délutánig tartó eszmecsere kezdődött a gazdák és az ÖMKi munkatársai között a termelői csoportokba való szerveződés lehetőségeiről. A megjelent kereskedők is bekapcsolódtak az alakuló termelői csoport termeltetés-tervezési illetve logisztikai kérdéseinek megvitatásába.

Tekintettel arra, hogy ez az utolsó év az ÚMVP keretében, amikor támogatáshoz juthatnak a termelői csoportok, az érdeklődés fokozott, és igény mutatakozik a rendezvénysorozatot folytatására. A következő találkozó helyszíne várhatóan Dél-Magyarország lesz.