Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Külföldi szakembereket fogadott az ÖMKi a Leonardo projekt keretében

Bővebben...Bővebben...Az ÖMKi kétnapos szakmai találkozót és műhelymunkát tartott az Erasmus+ Leonardo Da Vinci projektben résztvevő külföldi partnereinek 2014. szeptember 11-12-én. Az on-farm kutatás és képzés az ökológiai burgonyatermesztésben című rendezvényre az osztrák FiBL-től, a luxemburgi IBLÁ-tól és a cseh Bioinstituttól érkeztek ökológiai termelők, nemesítők, szaktanácsadók és kutatók. Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitotta meg a találkozót és ismertette a résztvevőkkel a magyarországi on-farm kutatási hálózatot. Papp Orsolya, az ÖMKi kertészeti szakreferense bemutatta a burgonya-kutatásokat és beszámolt az idei eredményekről. Jelenleg már 23 ökogazda vesz részt a burgonya onfarm hálózatban. Az elmúlt három évben a kutatások négy téma köré csoportosultak: középkorai multi-rezisztens burgonyafajták összehasonlító elemzése, korai burgonyafajták tesztelése fátyolfóliás takarásban és anélkül, azadirachtin hatásának vizsgálata a burgonyabogárra, valamint barnaalga hatóanyagú növénykondicionáló tesztelése a burgonyatermés mennyiségi és minőségi paramétereire. A kutatási beszámolót követően Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonya Kutatóközpontjának igazgatója mutatta be a magyar nemesítésű rezisztens burgonyafajtákat és legfontosabb tulajdonságaikat. Az előadása után élénk eszmecsere bontakozott ki a nemzetközi tapasztalatokról, az ismert bioburgonya fajtákról, termesztési technológiákról és persze az árakról. Végül, de nem utolsó sorban Fehér Orsolya a Szent István Egyetem MSc. hallgatója ismertette a korai burgonyafajtákról szóló szakdolgozatának tanulságait.

Testhosszal nyert a Démon és a Hópehely

Bővebben...Szeptember 24-én ismét gasztronómiai megmérettetésen vehettek részt on-farm gazdáink terményei. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) séfjei ezúttal a bioburgonya fajtatesztek idei terméséből ízleltek meg hét tételt (Balatoni Rózsa, Bettina, Big Rossa, Chérie, Démon, Hópehely, Tiamo). A palettát a Keszthelyi Burgonyakutató Központ egészítette ki további két fajtával (Somogyi Kifli, White Lady konvencionális termesztésből), valamint Salamon csaba nevezte a Porvai Kék nevű fajtát saját kertjéből.

A kóstolónak ezúttal is a belvárosi Lacipecsenye étterem adott helyet, ahol a krumplikat egyfelől héjastul gőzölték egészben, majd karikára vágva, só nélkül helyezték a kóstolótányérra. Másfelől félbevágva, minimális olajjal 180 fokos sütőben sütötték a burgonyákat, 20 percig vágási felülettel lefelé, majd 10 percig felfelé fordítva. A gumókon barnáspiros pörzs nem keletkezett. A sült mintasort is só nélkül kóstolta a zsűri.

Ökológiai termékek kérdőíve

Törőcsik Tímea, a Debreceni Egyetem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatójának kérését továbbítjuk. A következő kérdőív kitöltésével segíthetjük szakdolgozatának elkészítését, melynek témája az ökológiai gazdálkodásból származó termékek piaca.
A kitöltés önkéntes és névtelen, csupán 3-5 percet vesz igénybe. Az alábbi linket lehet kitölteni.

Quo vadis öko támogatás?

Az ökogazdák számára fontos, sőt kritikus kérdés, hogy miképp alakul a 2014-2020-as Közös Agrárpolitika támogatási rendszere hazánkban, lesz-e kimaradás az idén augusztus 31-el befejeződött AKG programok és az új intézkedések bevezetése között. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2014. szeptember 23-án tartott szakmai egyeztetésén Mezei Dávid helyettes államtitkár előadásából világossá váltak a jelenlegi tervek.

Az ÖMKi ügyvezetője, Drexler Dóra kérdésére Mezei Dávid kifejtette: az ökológiai gazdálkodás jogcím az új ciklusban önálló intézkedésként, de az AKG programmal együtt, azaz 2016. január 1-én indul. A 2014. szeptember 1. – 2016. január 1. közötti időszakra nem lesz átmeneti rendelkezés, támogatás.

Fajgazdag magkeverékeket vizsgáló kísérletünk 2013. évi eredményeinek összefoglalója

Elkészült a fajgazdag magkeverékeket vizsgáló kísérletünk 2013. évi eredményeinek összefoglalója. Munkánk során hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk a tesztelt gyepi fajok teljesítményére vonatkozóan, és immár a 2014. évi kísérleti részeredményeink feldolgozása folyik. Bízunk benne, hogy írásunk hasznos segítségül szolgál  ökológiai termesztést végző gazdák mellett olyan szakemberek számára is, akik környezetkímélő alternatívákat keresnek az egyoldalú mechanikai talajművelés helyett. Az összefoglaló innen tölthető le.

Dél-koreai agrárküldöttség látogatása az ÖMKi-nél

Bővebben...2014. szeptember 15-én dél-koreai agrárdelegációt láthattunk vendégül az ÖMKi-nél. A résztvevő mintegy tíz küldött többsége az ázsiai ország állami, tartományi kutatóintézeteinek vezetője vagy kiemelt kutatója volt. Többségük szaktanácsadói feladatokat is ellát. Látogatásuk célja az európai, ezen belül a magyarországi ökológiai ágazat kutatás-fejlesztésének megismerése volt.

Dél-koreai vendégeinktől megtudtuk, hogy náluk a nagyobb méretű (>10 ha) gazdaságok jellemzik az ágazatot, és az ökológiai termelők többsége párhuzamosan konvencionális gazdálkodást is folytat. Az ökológiai művelésű területek aránya tartományonként eltérő, de van olyan tartomány, ahol ez az arány eléri a mezőgazdasági területek 30%-át. Hosszú távú céljuk az ország teljes termőterülete 30%-ának ökológiai termesztésbe vonása.

Dr. Drexler Dóra előadásában bemutatta a magyarországi ökológiai ágazat mai helyzetét, sikereit és kihívásait. Továbbá ismertette az ÖMKi on-farm kutatási hálózatát és az ennek keretében országosan vizsgált témaköröket. A gyakorlati tudás-felhalmozás és megosztás szempontjából előnyös részvételi kutatási módszer felkeltette a külföldi szakemberek érdeklődését, akik maguk is azzal a kihívással szembesülnek, hogy ökológiai technológiákra nincsen kidolgozott szaktanácsadói ismeretanyaguk.

Ökológiai paradicsomtermesztés technológiai és beltartalmi bemutató

Bővebben...Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében Pető Áron és Bangha Renáta szigetmonostori Közösség Által Támogatott (AMAP) biokertészetében 2014. augusztus 26-án tartottuk az ökológiai paradicsom kutatás éves szakmai terepnapját. Az on-farm kutatásunk keretében 2012 óta paradicsom tájfajták termesztéstechnológiai és gasztronómiai értékelésével foglalkozunk az ország több régiójában. Ezt kiegészítve ösztöndíjprogramunk révén paradicsom tápanyag-utánpótlással és a tájfajta paradicsomok beltartalmi értékeivel foglalkozó kutatások folynak a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának több Tanszékével együttműködve.

A szigetmonostori biokertészet az on-farm programnak és a tápanyag-utánpótlás kísérletnek is a helyszíne. A rendezvényünk célja az volt, hogy megosszuk az érdeklődőkkel a gazdaság ökológiai paradicsomtermesztési tapasztalatait, technológiai gyakorlatát, továbbá bemutassuk és megvitassuk a paradicsom kutatások eddigi eredményeit. A program egésze, beleértve a szakmai beszámolókat terepen zajlott, ezáltal is törekedve a gyakorlat központúságra.

Tájfajta paradicsom kóstolás a hazai gasztronómia vezető szereplőivel

Bővebben...Augusztus 27-én délután a belvárosi Lacipecsenye étteremben gyűlt össze a magyar haute cuisine krémje, nem másért, mint hogy megkóstolják az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatásának idei terményeit, 29 különleges paradicsomfajtát. A válogatásban a hazai, a Növényi Diverzitás Központból (NöDiK) kikért és az ökológiai termesztésbe visszavezetett tájfajták mellett szerepeltettünk öt olyan különlegességet is, melyek magjait a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökétől, Molnár B. Tamástól kaptunk kipróbálásra. Továbbá a séfek megízlelhettek három nyárádmenti (Erdély), egy spanyol és egy amerikai tájfajtát is.

A nemzetközi szakácsversenyek (pl. Bocuse d’Or) zsűrizéséhez szokott grémium 1-10-ig pontozta a tételeket, alaposan mérlegelve a paradicsomok élvezeti értékét és legfontosabb felhasználási lehetőségeit. Hangsúlyt kapott a bogyó héjvastagsága, húsának állaga, illata, a lé-mag-hús arány és természetesen mindenekelőtt az ízvilág. A szigorú véleményalkotásban érdekes módon kevésbé játszott szerepet a paradicsom színe és alakja, és szerencsére az sem okozott gondot (sőt!), hogy a tájfajták sohasem egységesek, azaz pontos formájuk és méretük fajtán belül is rendkívül változatos.

A tájfajták közül néhány azonnal megmozgatta a mesterszakácsok fantáziáját, így például a legnagyobb sikert a Ceglédi sárga tájfajta aratta desszertekhez is felhasználható lágy, édes és illatos ízével. A Gyöngyösi paprika alakú tájfajta telt ízével, jó állagával, az ökörszív fajtakör karakteres zamatával, vékony héjával, a Máriapócsi koktélparadicsom különleges ízvilágával nyerte el a szakácsok tetszését. Összességében elmondható, hogy az első helyeken végzettek egy teljes tájfajta alak és felhasználhatósági szortimentet alkotnak. A legjobbnak választottak között van egy sárga, nagy szemű, édes fajta (Ceglédi); egy paprikaalakú, piros fajta (Gyöngyös); két ökörszív fajta (Gegesi, Spanyol); két koktél paradicsom (piros színű Máriapócsi és a lila színű Gasztó 1); és két nagy szemű, piros, húsos fajta (Tolna megye és a Gegesi piros irdalt).

Ökológiai szőlőművelés fajgazdag takarónövényzettel – Leonardo tanulmányút

Bővebben...

A csehországi Hustopeče adott helyet 2014. augusztus 21-22. között a Leonardo da Vinci program által támogatott OFEOF (On farm Education towards Organic Farmers) soron következő eseményének. A résztvevő szervezetek (a luxemburgi IBLA, az osztrák FiBL, a cseh Bioinstitut és az ÖMKi) szakemberei és vendégeik ezúttal környezetkímélő sz

őlőtermesztési technológiákat tűztek napirendre. A jelenlevők, a kutatási területeik rövid bemutatását követően előadásokat hallhattak a csehországi gyakorlatról és eredményeiről, melyet Dr. Milan Hluchy osztott meg. Hallhattunk az ökológiai termesztéstechnológiák egyes elemeinek előnyeiről és kockázatairól. Ezeken belül az előadó részletesen kitért a takarónövényes talajápolási technológia csehországi tapasztalataira, ismertette a talaj tömörödésére és vízháztartására irányuló vizsgálatok eredményeit. A hét évet felölelő cseh vizsgálatok egyértelműen dokumentálták a fajgazdag sorköztakarás talajlazító hatását. Ugyanakkor a vízért folytatott konkurencia – saját vizsgálatainkhoz hasonlóan – itt is megmutatkozott, különösen ott, ahol nem váltott, hanem minden sorközben alkalmazták a takarónövényzetet. A délután során Donkó Ádám és Dr. Miglécz Tamás ismertették az ÖMKi fajgazdag sorköztakaró magkeverékeket vizsgáló kísérletét, annak 2012 óta gyűlő tapasztalatait, részeredményeit.