Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Idén két helyszínen került megrendezésre a tájfajta paradicsom szakmai nap

Bővebben...Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által szervezett és koordinált paradicsom on-farm kutatásunk keretében gyakorló biogazdákkal együttműködve 2012 óta tájfajták termesztéstechnológiai és gasztronómiai értékelésével foglalkozunk az ország több régiójában. Idei rendezvényünk célja az volt, hogy bemutassuk a gazdaságok ökológiai paradicsomtermesztési tapasztalatait, technológiai gyakorlatát és a rendezvénynek helyt adó két kertészetben futó kísérleteket. További cél volt a tájfajta paradicsomtermesztéssel kapcsolatos elmúlt három évben végzett gyakorlatközpontú kutatások eddigi eredményeinek ismertetése, megvitatása. Idén 2015. július 21-én délelőtt Pető Áron és Bangha Renáta szigetmonostori Közösség Által Támogatott (AMAP) biokertészetében jártunk, a délutánt pedig ebéddel összekötve a Háromkaptár Biokertben, Tahitótfaluban töltöttük.

A program során Cseperkálóné Mirek Barbara köszöntötte a résztvevőket és ismertette az ÖMKi tájfajta paradicsom kutatatásának menetét, eddigi történetét, eredményeit és együttműködéseit. Bemutatta az ÖMKi legújabb kiadványát, A paradicsom ökológiai termesztése című technológiai füzetet, mely két év szakmai munkássága eredményeként jött létre.

Pető Áron ezután bemutatta gazdaságát, ismertetve a közösség által támogatott mezőgazdaság fogalmát és működését. A szigetmonostori gazdaság működését a közösség előre finanszírozza. Az év folyamán megtermelt termény pedig teljes egészében a közösségben kerül szétosztásra heti rendszerességgel. Erről a típusú értékesítési rendszerről további részleteket A közösség által támogatott mezőgazdaság c. kiadványunkban olvashatnak.

Bővebben...Pető Áron megosztotta a gazdaságban bevált tápanyag-utánpótlási gyakorlatot, magbeszerzést, palántanevelést és az ápolási munkák kivitelezését is. A gazdaságban a tápanyag-utánpótlás istállótrágya bedolgozásával kezdődik, majd a növények ültetésekor granulált szerves trágya kerül a palánták alá. A virágzás kezdetétől csepegtető öntözőrendszer segítségével, oldott formában juttatják ki a tápanyagokat.

A paradicsom esetében fogott magokból, saját fűtött palántanevelőben állítják elő a biogazdaság palántáit, melyeket április közepén ültetnek ki fűtetlen fóliába. Az ápolási munkáknál a legnagyobb nehézséget a tájfajták folyamatos kacsolása és levelezése jelenti. A növényvédelem gerince a folyamatos réz- és kénhasználat.

Dr. Holly László emlékére

Bővebben...Életének 73. évében, 2015. augusztus 8-án elhunyt Dr. Holly László, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ nyugalmazott igazgatója. Nemcsak a legnagyobb hazai növényi génbank vezetőjeként emlékezünk rá, hanem szakmája iránti szeretetét és tudását, nem utolsó sorban pedig bölcsességét és emberségét is megőrizzük emlékezetünkben. Isten nyugosztaljon, Laci bácsi!

Bioburgonya-termesztési terepnap

Bővebben...A bioburgonya-termesztési on-farm programban résztvevő termelőknek szervezett terepnapot az ÖMKi 2015. július 29-én. A program egyik résztvevője, Kovács Levente biotermelő látta vendégül a kollégákat Szakályban.

A délelőtt folyamán Levente bemutatta a szántóföldi burgonya, sárgarépa, vöröshagyma és petrezselyem parcelláit, és részletesen ismertette a gazdaságában alkalmazott termesztéstechnológiát. Mivel nagyobb felületen sokféle burgonyafajtát termeszt, technológiájában nagy hangsúlyt kap a megelőzés: a lombot növénykondicionálókkal kezeli és a rezes kezeléseket rendszeresen, preventív jelleggel juttatja ki. A Kapos közelsége ellenére rendszeresen öntöz a nagyobb termésátlag elérése érdekében. Évjárattól és fajtától függően 30-60 t/ha hozamot ér el. A fajták közül a legnagyobb részesedésű a Desirée, de érdeklődése végett évről-évre sok más fajtát is kipróbál: a terepnapon 14 mintát tekinthettünk meg, köztük két lilaburgonyát is.

Tájfajta paradicsom szakmai nap kóstolójának eredménye

A 2015. július 21-én, Szigetmonostoron és Tahitótfalun megrendezett tájfajta paradicsom szakmai nap egyik programja 20 paradicsomfajta megkóstolása volt. A helyi gazdaságok fajtái, a kutatásban résztvevő fajták, valamint a gazdálkodók és résztvevők által hozott fajták kerültek bemutatásra és terítékre. 13 résztvevő vállalkozott a fajták végigkóstolására és értékelésére.

Bővebben...

 

 

EIP AGRI Tematikus Fókuszcsoportban az ÖMKi munkatársa

Bővebben...Június 17-18-án Lisszabonban került sor az EU Agrár-Innovációs programjának keretében (EIP AGRI), az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) szervezésében az „Induló gazdálkodók” (New Entrants into Farming) tematikus fókuszcsoport első találkozójára. A két napos műhelymunkán a témában jártas gazdálkodók, szaktanácsadók, kutatók és egyéb szakemberek vettek részt Európa 15 országából. Magyarországról meghívott szakértőként Dezsény Zoltán, az ÖMKi munkatársa működik közre a csoport munkájában.

Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

Bővebben...Megjelent az ÖMKi ökológiai méhészet füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező méhészeknek nyújt hasznos segítséget. Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozékonyság, valamint környezetünk flórájának változása.

A kiadvány a fenti gondolatokat több oldalról megvilágítva, rendszertani és évszakos felbontásban is összefoglalja. A konvencionális és ökológiai méhészkedés méhegészségügyi vonatkozásaiban nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető.

Elérhető a "Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben" című kiadványunk

Bővebben...A kiadvány általánosságban összefoglalja a méhészet gyakorlati feladatait életszerű, „méhész” megfogalmazásban. A konvencionális és bio méhészkedés szakmai tennivalói között nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével.  A teljes kiadvány itt letölthető.