A konvencionális gazdálkodásban a csávázásnak nevezett eljárás során szintetikus növényvédő szerekkel adnak bizonyos védelmet a kelő magnak. Ezek az anyagok azonban tiltottak az ökológiai gazdálkodásban. Hasonló kezdeti védelmet – esélynövelést – érdemes azonban az ökológiai gazdálkodás keretein belül is biztosítani a növényeknek, azonban engedélyezett, mikrobiológiai módszerek alkalmazásával. A csirázó magok és a fejlődő növények számára a különböző gombafertőzések jelentenek nagy veszélyt és egyben egészségügyi kockázatot is az esetleges toxintermelődés miatt. Kísérleteinkben egy antagonista Trichoderma spp. gombákat (és egyéb mikroorganizmusokat) tartalmazó készítmény ökológiai magkezelő („csávázó”) szerként való alkalmazási lehetőségeit vizsgáljuk a nagyobb termesztési biztonság elérése és egy minden gazdálkodó számára hasznosítható, gazdaságos magkezelési technológia kidolgozása érdekében.


A kezelésben részesülő fajok:

  • Trichoderma gombát használunk fel a magvak kezelésére, az ökológiai növénytermesztésben nagy jelentőségű őszi gabonaféléken – így elsőként búza és tönköly fajtákon teszteljük a módszert.


A következő vizsgálatokat elvégzését tervezzük:

  • a növényállomány kelési sűrűségének vizsgálata,
  • növénykórtani szemle,
  • a termés beltartalmi vizsgálata: fehérje, sikér, esésszám,
  • mikotoxinok jelenlétének vizsgálata,
  • a hozamok elemzése.